020 - 262 1630

Een IQ-test afnemen bij sollicitanten of medewerkers

woensdag 05 juni 2024

Wat betekent IQ?

Binnen de wetenschap wordt intelligentie doorgaans beschouwd als cognitieve aanleg of cognitieve intelligentie. Hierbij gaat het om het geheel van cognitieve vermogens die nodig zijn om kennis te vergaren en deze op een effectieve manier toe te passen om problemen op te lossen met een vastgesteld doel en structuur. Kort gezegd heeft intelligentie te maken met hoe slim of pienter iemand is.

De afkorting IQ staat voor Intelligentie Quotiënt en is een maatstaf voor de intelligentie van een persoon die wordt uitgedrukt in een getal. Het IQ kan worden berekend door middel van een intelligentietest die bij de persoon wordt afgenomen. Het gemiddelde IQ is vastgesteld op 100. Wanneer iemand een hogere score haalt dan 100, dan wordt deze persoon als slimmer beschouwd dan het gemiddelde. Wanneer de score lager is dan 100, dan wordt deze persoon als minder slim beschouwd.

In het begin van de 20e eeuw werden de intelligentieschalen van Binet en Simon populair als de eerste bekende intelligentietests. Later werden ook andere intelligentietests, die werden gebruikt om militair personeel te selecteren tijdens de Eerste Wereldoorlog, populair. De Wechsler tests werden vroeger veel gebruikt om de intelligentie van een persoon vast te stellen. Wechsler bracht zijn eerste testschalen uit in de jaren '30 en gebruikte daarbij veel materiaal uit de eerder genoemde tests. Het berekenen van het IQ houdt rekening met de leeftijd van de persoon, waardoor het IQ over de jaren heen (zo veel mogelijk) constant blijft.

Een IQ-test kan ingezet worden wanneer er vragen zijn over de capaciteiten die iemand bezit. The Bridge Ability Suite (IQ-test) biedt een nauwkeurige voorspelling van iemands capaciteit om een nieuwe functie of opleiding aan te kunnen. Daarmee kun je hoogvliegers identificeren.

Een IQ-test afnemen bij sollicitanten of medewerkers

Bij een professionele IQ-test zoals The Bridge Ability Suite wordt, zoals de naam al aangeeft, de intelligentie of cognitieve aanleg van een sollicitant of medewerker gemeten. De IQ-test wijst uit hoe intelligent een persoon is en hoe logisch iemand kan nadenken. Een IQ-test wordt regelmatig gebruikt tijdens sollicitatieprocedures om te testen of een sollicitant geschikt is voor de functie.

IQ-test: The Bridge Ability Suite

Een IQ-test kan ingezet worden wanneer er vragen zijn over de capaciteiten die iemand bezit. Daarom wordt een IQ-test ook wel een capaciteitentest genoemd. Een voorbeeld van een capaciteitentest is The Bridge Ability Suite. Deze test meet abstracte, numerieke en verbale capaciteiten. Er is een capaciteitentest voor wo/master-niveau, een capaciteitentest voor hbo-niveau en een capaciteitentest voor mbo-niveau.

Voorbeeldvraag uit de IQ-test voor medewerkers of sollicitanten

IQ-test voor het testen van medewerkers of sollicitanten

IQ-testen worden vaak afgenomen in werksituaties. Hierbij kan worden gekeken of een medewerker kan doorstromen naar een functie op hoger niveau. Of er kan worden bepaald wat de intelligentie is van een (externe) sollicitant. The Bridge Ability Suite capaciteitentest geeft een goede indicatie of iemand een bepaalde functie of opleiding aan kan. Zo kun je een goede selectiebeslissing maken. 

Kenmerken van The Bridge Ability Suite IQ Test:

  • Alleen beschikbaar voor bedrijven en organisaties;
  • Meet mentale capaciteit, inclusief probleemoplossingsvermogen;
  • Bestaat uit een taaltest, een rekentest en een logisch denken test;
  • Geeft inzicht in hoe snel een medewerker zich kan aanpassen;
  • Beschikbaar op mbo-, hbo- en wo-niveau;
  • Beschikbaar in 20 talen, waaronder Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans;
  • Online, betrouwbaar en wetenschappelijk onderbouwd.

Voorbeeldrapport van de IQ-test

Je kunt hier een voorbeeldrapport van de numerieke IQ-test inzien. Het is de hbo-versie van de IQ-test, gebruikmakend van een Nederlandse hbo-normgroep. Dit is alleen het numerieke gedeelte van de IQ-Test, er is ook nog een rapport voor de taal IQ-Test en een rapport voor de logisch denken IQ-test. Het rapport geeft een totaalscore, een score op accuraat werken, een score op snelheid en een score op efficiënt werken. Je kunt in dit rapport ook zien of iemand gegokt heeft tijdens het invullen van de IQ-test.

Voorbeeldpagina uit het rapport

Er zijn drie rapporten beschikbaar voor The Bridge Ability Suite:

Doelgroep van de IQ-test

  • The Bridge Ability Suite capaciteitentest (of intelligentietest/IQ-test) meet de cognitieve capaciteiten van personen met een opleidingsniveau van mbo t/m wo en een leeftijd vanaf 15 jaar tot 65 jaar.
  • Deze IQ-test is geschikt voor gebruik door bedrijven en organisaties tijdens de selectie (recruitment) of ontwikkeling van medewerkers.
  • Met behulp van The Bridge Abillity Suite kan een voorspelling gedaan worden over iemands maximale prestatieniveau (opleidingsniveau of beroepsniveau) en daarnaast kan een indicatie van de intelligentie (IQ) worden gegeven.

IQ-test bestellen

Je kunt een IQ-test voor je kandidaat of medewerker bestellen op de bestelpagina. Ga je veel IQ-testen afnemen? Dan is het voordeliger om de testen in eigen beheer in zetten.

Video: het Bridge Assessment Platform

Wil je in eigen beheer IQ-testen afnemen? Met een account op de Bridge assessment software kun je zelfstandig testen inzetten. Je kunt kiezen uit afname via credits of je kunt kiezen voor een abonnement met onbeperkt gebruik.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Sinds we naast kennis en vaardigheden ook op persoonlijkheid testen, namelijk met The Bridge Personality, zijn er aanzienlijk minder ‘ongelukkige huwelijken'.”

Marja Kramer, recruiter

Beoordeling van The Bridge Personality door GP Groot