020 - 262 1630

Assessment

Een assessment is een psychologisch onderzoek waarbij instrumenten worden ingezet zoals een capaciteitentest, persoonlijkheidstest en een interview, om erachter te komen of een kandidaat geschikt is voor een bepaalde functie. Met een assessment krijg je meteen een helder antwoord op je vraag of een kandidaat de juiste competenties heeft. Je test kandidaten op eigenschappen die bepalend zijn voor succes in je organisatie: persoonlijkheid, competenties en intelligentie. 

Wat is een assessment?

Een assessment is een psychologisch onderzoek waarbij tests, vragenlijsten, interviews en rollenspelen worden gebruikt om erachter te komen of een kandidaat geschikt is voor een bepaalde functie. Dit omvat diverse (online) psychologische testen, waaronder een persoonlijkheidstest en een capaciteitentest. Op basis van de uitkomsten van een assessment kan een bedrijf of organisatie bepalen welke sollicitant het best past bij de openstaande functie.

De Bridge assessments van TestGroup hebben zich al meer dan 15 jaar bewezen als de nummer één keuze voor Nederlandse en Belgische organisaties.

Welke soorten assessments zijn er?

Er zijn veel verschillende assessments beschikbaar, waaronder ook online assessments. Als een kandidaat bij een assessment bureau een assessment gaat doen is het meestal een selectie assessment of een ontwikkel assessment.

Selectie Assessment

Bij een selectie assessment wordt er gekeken of een kandidaat geschikt is voor een functie waarop deze solliciteert. Welke competenties zijn belangrijk voor een functie en welke kandidaat scoort hier het beste op? 

Ontwikkel Assessment

Bij een ontwikkel assessment wordt de focus gelegd op de sterke en minder sterke eigenschappen van een werknemer. Hiermee wordt beoogd te identificeren waar binnen de organisatie de medewerker zich kan ontwikkelen en welke rollen hij of zij in de toekomst mogelijk kan vervullen.

Wat zijn assessment tools?

Een assessment tool is een instrument dat inzicht geeft in de persoonlijkheid, voorkeuren, interesses en vaardigheden van werknemers en potentiële kandidaten. Deze tools stellen medewerkers in staat om een zelfevaluatie te doen en bieden werkgevers een helder beeld van het talent binnen hun organisatie. Afhankelijk van wat er bereikt moet worden, zijn er diverse assessment tools beschikbaar die ondersteunen bij zowel de ontwikkeling van medewerkers als bij het selectieproces van nieuwe kandidaten. Enkele voorbeelden van dergelijke tools zijn de Big Five persoonlijkheidstest, een drijfverentest, een loopbaanscan en een capaciteitentest.

Online assessment: met de juiste kandidaten in gesprek

Alle testen in het online assessment van TestGroup zijn wetenschappelijk gevalideerd. Hierdoor kun je erop vertrouwen dat het assessment correcte en betrouwbare uitspraken doet over de geschiktheid van je sollicitant. Met een assessment krijg je meer dan alleen losse testen. Je krijgt niet alleen informatie over de competenties, intelligentie en persoonlijkheid van de sollicitant, maar ook suggesties voor interviewvragen tijdens het selectiegesprek.

Assessment bestellen

 • Je kunt via de bestelpagina een online assessment aanvragen;
 • Alleen beschikbaar voor bedrijven en organisaties;
 • Na je aanvraag nemen wij direct contact op om te overleggen welk type online assessment het beste bij je vraag aansluit;
 • Wij zetten het online assessment dezelfde dag nog voor je klaar;
 • Je kandidaat vult het online assessment in;
 • Indien gewenst kun je na afloop met een TestGroup-consultant telefonisch door de rapporten gaan.

Assessments afnemen in eigen beheer

Op zoek naar een efficiënt online assessment systeem voor zelfstandige testafnames van kandidaten of medewerkers? Met een eigen account op het Bridge Assessment Platform heb je volledige controle over alle tests en online assessments van TestGroup. Kies tussen credits of een abonnement met onbeperkt gebruik van de testen.

Wil je weten waarom een assessment goed werkt in je organisatie? Lees hier de 10 redenen om een assessment in te zetten.

Hoe werkt het zelfstandig afnemen van online assessments?

Met een Bridge Assessment account kun je eenvoudig tests en online assessments in eigen beheer afnemen. Het gebruiksvriendelijke systeem vereist geen training en je kunt direct aan de slag. Waar je ook bent, je kunt 24/7 kandidaten uitnodigen, testen afnemen en rapporten downloaden in meer dan 20 talen.

 • Opties voor afname: losse afname, credits of onbeperkt gebruik.
 • Af en toe testen nodig? Kies voor losse afname per kandidaat. Voordelig bij minder dan 10 testen per jaar. 
 • Scherp tarief en flexibiliteit? Ga voor een account met credits. 
 • De laagste prijs per test en een jaar lang onbeperkt testen? Kies voor een account met onbeperkte afname.
 • Binnen 1 dag gereed voor gebruik.
 • Alle testen en online assessments van TestGroup zijn beschikbaar in het account.
 • Geen verplichte training, altijd ondersteuning van TestGroup-consultants. 
 • Mogelijkheid tot branding met eigen logo in het account.

Voorbeeldrapport van een assessment 

Download hier een voorbeeldrapport van een assessment. Dit is een uitgebreid persoonlijkheidsrapport met de scores op de 34 Big Five competenties, de 16 Jung Types, de 4-kleuren en de scores op 8 competenties. Uiteraard is het ook mogelijk om een capaciteitentest in het assessment op te nemen.

Voorbeeldpagina uit het rapport

Geen wachttijden voor het assessment: direct aan de slag

Wil je een los assessment voor je kandidaat bestellen? Voor het aanmelden van een kandidaat voor een assessment gelden geen wachttijden. Ons cliënt-supportteam helpt je direct met het klaarzetten van een assessment voor je kandidaat. Daarnaast ben je flexibel in de keuze van een testlocatie, bij de kandidaat thuis of op kantoor. 

 • Het (standaard) assessment meet capaciteiten, persoonlijkheid en competenties;
 • Wetenschappelijk onderbouwd, betrouwbaar en valide;
 • Beschikbaar op mbo- hbo- en wo-niveau;
 • Beschikbaar in 20 talen, waaronder Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans.

Voorbereiding op assessments: een handleiding voor jouw kandidaten

Als bedrijf of organisatie is het cruciaal je kandidaten goed voor te bereiden op assessments. Hieronder vind je gedetailleerde tips die je kunt delen met je kandidaten voor een optimale voorbereiding:

Informeer de deelnemer over de testinhoud

 • Leg uit welke soorten tests er worden afgenomen. Dit kan variëren van een persoonlijkheidstest tot een capaciteitentest.
 • Geef voorbeelden van wat elke test kan inhouden, zoals scenario's of probleemoplossende taken.
 • Leg de relevantie van elke test uit in relatie tot de functie waarop ze solliciteren.

Toelichting op de testmethode

 • Beschrijf de verschillende onderdelen van een assessment: van online assessments tot rollenspellen of groepsdiscussies.
 • Leg uit hoe deze testen helpen bij het beoordelen van verschillende vaardigheden en eigenschappen.
 • Bespreek de typische duur en structuur van het assessment, zodat kandidaten weten wat ze kunnen verwachten.

Achtergrond van het assessmentbureau

 • Deel informatie over het bureau dat het assessment uitvoert, zoals hun accreditaties en reputatie.
 • Leg uit hoe de keuze voor dit specifieke bureau de kwaliteit en relevantie van de assessments waarborgt.
 • Wijs op de mogelijkheid om na te gaan of de testpsychologen zijn aangesloten bij professionele organisaties, zoals het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP).

Oefenmogelijkheden

 • Geef tips over hoe en waar kandidaten kunnen oefenen, bijvoorbeeld op de instructiepagina voor kandidaten. Daarnaast zijn er veel websites en boeken met oefenmateriaal.
 • Bespreek het belang van het oefenen van specifieke testen zoals numeriek (rekentest), verbaal (taaltest), en abstract redeneren (logisch denken test).

Herhaal de vacatureomschrijving

 • Adviseer je kandidaten om zich te concentreren op de specifieke vaardigheden en competenties die in de vacature worden gevraagd.
 • Suggereer dat ze nadenken over hoe hun ervaringen en vaardigheden aansluiten bij deze eisen.
 • Moedig kandidaten aan om concrete voorbeelden uit hun carrière te kiezen die deze competenties demonstreren. Je kunt deze voorbeelden uitvragen met de STAR interviewtechniek.

Vermijd onnodige stress

 • Geef praktische tips om stress te verminderen, zoals goede nachtrust en tijdige voorbereiding.
 • Adviseer je kandidaten om de locatie van het assessment van te voren op te zoeken, om eventuele logistieke problemen te voorkomen.
 • Moedig hen aan om ontspanningstechnieken te gebruiken, zoals ademhalingsoefeningen of mindfulness.

Authenticiteit: wees jezelf tijdens het assessment

 • Leg uit waarom het belangrijk is om authentiek te blijven en waarom het spelen van een rol contraproductief kan zijn.
 • Moedig je kandidaten aan om eerlijk te antwoorden bij het invullen van de persoonlijkheidstest, omdat dit helpt bij het vinden van de beste match tussen kandidaat en organisatie. Daarnaast zijn moderne persoonlijkheidstesten, zoals The Bridge Personality, in staat om sociaal wenselijke antwoorden te herkennen.

Feedback en vragen

 • Instrueer kandidaten om actief feedback te vragen en verduidelijking te zoeken over hun assessmentrapport.
 • Bespreek hoe ze deze feedback kunnen gebruiken om zichzelf verder te ontwikkelen en hun kansen in toekomstige functies te verbeteren.

Door deze uitgebreide richtlijnen te volgen, help je je kandidaten om zich optimaal voor te bereiden op assessments, wat hun succeskansen vergroot en een positief beeld van jouw organisatie uitstraalt.

Assessment gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek

Alle Bridge-instrumenten zijn ontwikkeld door het research- & developmentteam van TestGroup, in samenwerking met universiteiten in binnen- en buitenland. TestGroup is gespecialiseerd in het voorspellen van werkgedrag met persoonlijkheidsvragenlijsten en intelligentietesten. Wij adviseren wereldwijd organisaties over het toepassen van online assessments. TestGroup publiceert samen met universiteiten wetenschappelijke artikelen over online assessments. Via deze link kun je één van onze onderzoeken bekijken.

Wat is een assessment test?

Een assessment test is een vorm van psychologisch onderzoek dat wordt ingezet om de geschiktheid van een huidige of toekomstige medewerker voor een specifieke rol of functie te bepalen, en om hun ontwikkelingsmogelijkheden te onderzoeken. Afhankelijk van de vraagstelling – of deze nu gericht is op selectie of ontwikkeling – en de complexiteit van de functie, wordt een geschikte combinatie van testen samengesteld. Dit kan variëren van een persoonlijkheidstest en capaciteitentest tot een loopbaantest.

Assessment software: zelf assessments afnemen

Ben je op zoek naar een manier om zelfstandig kandidaten of medewerkers te testen en wil je een eigen assessment platform? Met de Bridge assessment software krijg je volledige controle over het afnemen van alle tests en online assessments. Je hebt de keuze: afnemen per test (losse afname), via een creditsysteem, of een abonnement met onbeperkt gebruik.

Met de assessment software kun je:

 • Zelf testen en online assessments beheren en afnemen.
 • Direct starten zonder training; binnen één dag ben je operationeel.
 • Overal en altijd toegang tot het systeem om kandidaten uit te nodigen, tests af te nemen en rapporten te downloaden, beschikbaar in meer dan 20 talen.

Kies zelf het voordeligste assessment

Binnen één dag is jouw account gereed voor gebruik. Alle tests en online assessments van TestGroup zijn direct beschikbaar in jouw account. Training is niet nodig, maar je staat er niet alleen voor; consultants van TestGroup staan altijd klaar om te helpen. Het platform is gebruiksvriendelijk en makkelijk in gebruik.

Voorbeeldrapporten van assessments

Je kunt hier een voorbeeldrapport van een (online) assessment downloaden. Omdat TestGroup zelf een testuitgever is, hebben wij de beschikking over zeer veel verschillende online assessments in veel talen. Zo kun je kiezen uit een persoonlijkheidstest, competentietest, capaciteitentest, een loopbaantest of een sales test. Je kunt zelf aangeven welke test je in het online assessment wilt opnemen. Uiteraard adviseren wij je graag over de geschikte test voor een specifieke functie.

Video: assessments in eigen beheer

Wil je in eigen beheer assessments afnemen? Met een account op het Bridge Assessment Platform kun je zelfstandig assessments inzetten. Je kunt kiezen uit afname via credits of je kunt kiezen voor een abonnement met onbeperkt gebruik.

Veelgestelde vragen over het inzetten van een assessment

 • Wat is een assessment?

 • Een assessment is een psychologisch onderzoek waarbij online tests, vragenlijsten en interviews worden gebruikt om erachter te komen of een kandidaat geschikt is voor een bepaalde functie, of om erachter te komen wat het ontwikkelpotentieel van een kandidaat is.

 • Zit er in het assessment een persoonlijkheidstest?

 • Jazeker! TestGroup heeft verschillende persoonlijkheidstesten beschikbaar die in assessments kunnen worden opgenomen. Bijvoorbeeld een korte persoonlijkheidstest (The Bridge Personality Quickscan) of de uitgebreide persoonlijkheidstest (The Bridge Personality).

 • Hoe kan een kandidaat zich voorbereiden op een assessment?

 • Hiervoor hebben wij een instructiepagina voor kandidaten beschikbaar. Hier staat informatie over het voorbereiden op de capaciteitentest en de persoonlijkheidstest van TestGroup.

 • Hoe betrouwbaar is een assessment?

 • Een assessment van TestGroup is zeer betrouwbaar omdat de testen die worden gebruikt wetenschappelijk ontwikkeld zijn. Meer informatie over de betrouwbaarheid van bijvoorbeeld de persoonlijkheidstest vind je hier.

  De betrouwbaarheid van een assessment is een statistische formule. Idealiter ligt de betrouwbaarheid van een assessment of test boven de .80 (alpha coefficient).

 • Wat is het doel van een assessment?

 • Het doel van een assessment is het voorspellen van werkgedrag. Tijdens selectie kun je deze voorspelling gebruiken om te kijken welke kandidaat het best past op een functie. Tijdens ontwikkeling kun je deze informatie gebruiken om te kijken waarop een medewerker zich nog kan ontwikkelen.

 • Wat zijn de kosten van het assessment?

 • Je vindt alle prijzen van onze assessments en testen op de prijzenpagina. Je kunt voor 75 euro je kandidaat al laten testen. Ga je meerdere kandidaten per jaar testen? Kijk dan eens bij onze voordelige assessment abonnementen.

 • Wat is een assessment center?

 • Een assessment center is eigenlijk een ouderwetse term voor assessment. Vroeger, toen er nog geen online testen waren, moesten kandidaten een hele dag bij een psycholoog testen invullen. Dat heet een assessment center. Tegenwoordig kan dit allemaal online, wat ook scheelt in de kosten.

Tests en online assessments bestellen

 • Je kunt hier een test of online assessment aanvragen voor je kandidaat of medewerker.
 • Wij zetten de test of online assessment binnen 30 minuten klaar.
 • De test blijft beschikbaar totdat de deelnemer het heeft afgerond.
 • Na het invullen is het rapport direct beschikbaar.
 • Als bedrijf of organisatie kun je achteraf (per factuur) betalen.
 • Grote afname? Kies dan voor online assessments in eigen beheer.

Bestellen

Producten bestellen doe je snel en simpel. Selecteer hieronder de gewenste producten en aantallen. Vul daarna je gegevens in. Controleer je aanvraag en stuur hem in. De betaling gaat eenvoudig en achteraf per factuur.

1

Selecteer je producten

Online HR tests (losse afname)

Aantal
€135
€135
€119
€119
€165
€135
€119
€119
€595
€55

Online assessments of eigen account

Aantal
€340
€310

Online werkgeluk tests

Aantal
€89
€89

In-company trainingen

€2495
€2495
€2495
€1895
€995

Boeken

Aantal
€189
€189
€189
2

Jouw gegevens

3

Controle & verzenden

De door jou gekozen producten

 • Geen producten gekozen

We gaan direct voor je aan de slag.

In 4 stappen: je kandidaat of medewerker vandaag getest

 • Bestel een test of online assessment via de bestelpagina.
 • Je kandidaat of medewerker kan binnen 30 minuten aan de slag.
 • De test blijft beschikbaar totdat de deelnemer het heeft afgerond.
 • Na het invullen is het rapport direct beschikbaar.

Indien gewenst kun je na afloop met een TestGroup-consultant telefonisch door het rapport gaan. Als bedrijf of organisatie kun je achteraf (per factuur) betalen. Grote afname? Kies dan voor online assessments in eigen beheer.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Sinds we naast kennis en vaardigheden ook op persoonlijkheid testen, namelijk met The Bridge Personality, zijn er aanzienlijk minder ‘ongelukkige huwelijken'.”

Marja Kramer, recruiter

Beoordeling van The Bridge Personality door GP Groot