020 - 262 1630

Wat is 360 graden feedback en hoe werkt het?

woensdag 25 januari 2023

Wat is dat: 360 graden feedback?

Als de medewerker feedback ontvangt van verschillende mensen, noemen we dat 360 graden feedback. Op deze manier krijgt de medewerker een volledig beeld van zijn prestaties. Deze mensen kunnen leidinggevenden, begeleiders, collega's zijn, maar ook leveranciers of zelfs klanten.

360 graden beoordeling is een van de bekende feedbackmethoden waarbij de prestaties van een medewerker door meerdere mensen worden beoordeeld. Feedback kan op verschillende manieren gegeven worden, zo kan het eendimensionaal, 180 graden of 360 graden zijn. Bij een eendimensionale feedback krijgt de medewerker van 1 persoon feedback. Wanneer er ruimte is voor bijdrage van de medewerker is er sprake van een 180 graden feedback. Als de medewerker commentaar ontvangt van verschillende mensen, noemen we dat 360 feedback. Op deze manier helpt 360 graden feedback bij de ontwikkeling van personeel.

Wanneer wordt 360 graden beoordeling gebruikt?

360 graden feedback wordt vaak gebruikt als onderdeel van een beoordelingsgesprek, maar kan ook ingezet worden als onderdeel van een leerproces. Het doel van deze methode is om de persoonlijke ontwikkeling van de werknemer te stimuleren door het geven van feedback vanuit verschillende perspectieven. Dit kan door het houden van een 360 graden feedback tijdens het jaarlijkse beoordelingsgesprek en het houden van regelmatige rondetafelgesprekken gedurende het jaar. Hierdoor wordt de werknemer gemotiveerd om aan zijn verbeteringen te blijven werken. De focus ligt hierbij op het benoemen van kansen en mogelijkheden voor de werknemer, in plaats van alleen op zijn zwakke punten. Het is belangrijk dat de feedback gegeven wordt met de intentie om de werknemer te helpen bij zijn functioneren en niet om hem/haar te kleineren.

Wordt 360 graden veel gebruikt door organisaties?

In veel organisaties is het heel gewoon om regelmatig 360 graden feedback af te nemen. Die organisaties hebben een hele structuur rondom 360 graden feedback opgezet. Alle medewerkers hebben een persoonlijk ontwikkelplan dat jaarlijks wordt bijgesteld en er is een systematiek van 360 graden feedback. Dat is een aanpak waarbij medewerkers niet alleen feedback krijgen van hun leidinggevende, maar ook van collega's, klanten en van zichzelf. Op die manier kun je erachter komen wat je zelf als zwakke of sterke punten ziet en hoe anderen dat beoordelen.

Als de scores nogal uiteenlopen, kun je verbeterpunten formuleren of jezelf een schouderklopje geven voor de dingen die je beter doet dan je zelf eigenlijk vindt. Als je in een organisatie werkt waar feedback heel gewoon is, dan zul je er dus weinig om hoeven vragen. De kunst is wel om 360 graden feedback niet als verplicht nummer te zien, maar er echt iets mee te doen. Dat houdt je scherp en zorgt ervoor dat je blijft leren en jezelf blijft ontwikkelen.

Als je verplicht door je collega’s beoordeeld wordt, kun je het volgende in gedachten houden:

  • Het is niet het einde van de wereld. Het doel van een eerlijke 360 graden feedback beoordeling is om je vooruit te helpen, niet om je te straffen. Ga op waardige wijze met de beoordeling om;
  • Doe iets met de feedback. Neem de resultaten van de beoordeling serieus en probeer jezelf te verbeteren;
  • Stap niet op collega’s af. Raak niet overstuur als je negatieve feedback ontvangt. Confronteer collega’s waarvan je vermoed dat zij de feedback hebben gegeven niet. Het is geen bewijs van onvermogen, maar iemands perceptie van jouw gedrag of prestaties.

De voordelen van 360 graden feedback

Over het algemeen leveren 360 graden beoordelingen positieve resultaten op, waaronder:

Deze, al dan niet verplichte, 360 graden feedback beoordelingen zorgen voor evenwichtige beoordelingen. Deze balans ontbreekt bij standaard beoordelingen waarbij alleen de manager de beoordeling doet. De effecten van een goede 360 graden beoordeling voor de productiviteit van teams zijn op langere termijn zelfs belangrijker dan de effecten op het individu.

Meer informatie voor 360 graden feedback

Wil je meer weten over 360 graden feedback? Neem dan contact met ons op.

Bestellen: 360 graden feedback

Je kunt hier 360 graden feedback voor je medewerker(s) bestellen. TestGroup kan de 360 graden feedback voor je organiseren, maar je kunt dit ook zelfstandig doen via een account op het Bridge Assessment Platform.

Video: het Bridge Assessment Platform

Wil je in eigen beheer 360 graden feedback afnemen? Met een account op het Bridge Assessment Platform kun je zelfstandig The Bridge 360 inzetten. Je kunt kiezen uit afname via credits of je kunt kiezen voor een abonnement met onbeperkt gebruik.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Voor ons bieden de uitkomsten van The Bridge Personality niet alleen inzichten bij het werven. Ze vormen ook een leidraad voor de lange termijn, zowel voor de leidinggevende als voor de ontwikkeling van de medewerker zelf”

Anne Huijgen

Young Group