Big Five persoonlijkheidstest: Extraversie

The Bridge Personality is al 15 jaar lang de favoriete Big Five persoonlijkheidstest van veel bedrijven en organisaties in Nederland en België. Deze vooroplopende test gebruikt de beroemde Big Five theorie om persoonlijkheden te analyseren. Experts zien dit als de beste manier om mensen te beoordelen tijdens het selecteren van nieuw personeel. De Big Five theorie zegt dat ons karakter is opgebouwd uit vijf belangrijke eigenschappen. Deze belangrijke kenmerken leggen de basis voor de zogenaamde Big Five, de vijf factoren die onze persoonlijkheid vormen.

Je kunt deze Big Five persoonlijkheidstest per kandidaat bestellen of een abonnement nemen om het zelf te beheren, wat voordeliger is.

De Big Five persoonlijkheidstest, die op wetenschap is gebaseerd, identificeert vijf hoofdaspecten van persoonlijkheid: Openheid voor ervaringen, Consciëntieusheid, Extraversie, Meegaandheid, en Emotionele Stabiliteit. Deze aspecten staan gezamenlijk bekend als de Big Five. Het model, ook bekend als het OCEAN-model, wordt vanwege zijn solide wetenschappelijke onderbouwing veel gebruikt in het proces van recruitment en selectie.

Wat is de Big Five persoonlijkheidstrek: Extraversie?

Extraversie, een persoonlijkheidstrek van de Big Five persoonlijkheidstest, wordt gekenmerkt door eigenschappen zoals opgewektheid, gezelligheid, praatgraagheid, assertiviteit en emotionele expressiviteit. Extraverten krijgen energie van sociale interacties, vinden opwinding en energie in het omgaan met anderen. In tegenstelling tot introverten, die laag scoren op deze persoonlijkheidstrek. Deze zijn meer gereserveerd en vinden sociale situaties energieverslindend, en hebben vaak behoefte aan alleen-zijn om op te laden.

Extraversie omvat warmte en enthousiasme in sociale situaties, evenals een neiging naar assertiviteit en het zoeken naar nieuwe ervaringen. Extraverten worden vaak gezien als de ziel van het feest, die meer deelnemen aan gesprekken en groepsactiviteiten leiden. Onderzoek verbindt extraversie met positieve levensuitkomsten, wat suggereert dat extraverten over het algemeen gelukkiger, succesvoller zijn en meer geneigd zijn om leiders te zijn in vergelijking met introverten. Dit betekent echter niet dat extravert zijn inherent "beter" is. Zowel introversie als extraversie hebben hun voor- en nadelen. Recente studies suggereren dat mensen die ambivert zijn en dus in het midden van het introvert-extravert spectrum vallen, voordelen kunnen hebben van beide extremen, wat mogelijk leidt tot betere algehele resultaten.

Het wetenschappelijk onderzoek naar de Big Five karaktertrek: Extraversie

Extraversie, gekenmerkt door eigenschappen als graag praten, energie, assertiviteit en sociaal zijn, legt een sterke nadruk op sociale interactie, wat vaak leidt tot extraverten die leiderschapsrollen op zich nemen en als eerste meningen en suggesties uiten.

De wetenschap achter de Big Five persoonlijkheidstrek van Extraversie is geworteld in decennia van psychologisch onderzoek en theorie. Extraversie, gekenmerkt door gezelligheid, assertiviteit en hoge energieniveaus, is uitgebreid bestudeerd en gevalideerd in verschillende culturen en methodologieën. Baanbrekend werk van Costa en McCrae in de jaren 1980, met name hun ontwikkeling van de NEO Persoonlijkheidstest, leverde een robuust kader voor het meten van Extraversie naast de andere Big Five-trekken (Costa & McCrae, 1992). Dit onderzoek sluit aan bij de eerdere biosociale theorie van persoonlijkheid van Eysenck, die biologische grondslagen voor extravert gedrag voorstelde, suggererend dat extraverten een lagere basislijn van opwinding hebben en daarom externe stimulatie zoeken (Eysenck, 1967). Bovendien hebben studies Extraversie consistent verbonden met positieve levensuitkomsten, zoals geluk en carrièresucces (Digman, 1990; John, Naumann & Soto, 2008). Recente ontwikkelingen in neuroimaging en genetica zijn begonnen met het verkennen van de neurologische en genetische correlaten van Extraversie, die een genuanceerder begrip bieden van de biologische basis ervan (DeYoung, 2010; Canli, 2008). Dit werk benadrukt collectief het belang van Extraversie als een stabiele, erfelijke en cultureel universele dimensie van menselijke persoonlijkheid.

De rol van extraversie op de werkplek heeft aanzienlijk debat opgeroepen in westerse zakelijke kringen. Populaire literatuur benadrukt vaak de werkgerelateerde voordelen van extravert zijn. Zo bekritiseerde Susan Cain in haar bestseller "Quiet" (2013) de maatschappelijke focus op extraversie in de VS, suggererend dat introversie onterecht als inferieur wordt beschouwd. Bloomberg's Business week adviseerde lezers om hun "innerlijke extravert" los te laten, aangezien introverten het moeilijk kunnen vinden om vooruitgang te boeken in grote organisaties (Welch, 2008). Daarnaast raadde de Society for Human Resource Management strategieën aan voor managers om introverte medewerkers te ondersteunen, zoals het toestaan van pauzes van intense kantooromgevingen (RoAne, 2017). Dit suggereert een visie op introversie als een hindernis die aanpassing vereist. Daarentegen betogen andere onderzoekers dat introversie zeker voordelen heeft, zoals betere luistervaardigheden en focus, terwijl ook de nadelen van extraversie worden benadrukt, zoals moeite met alleen werken (Hall, 2016; Laney, 2002; Cain, 2013). Forbes belichtte zelfs succesvolle introverten, wat aantoont dat introversie ook kan leiden tot carrièresucces (Morgan, 2015).

Welke facetten van de Big Five persoonlijkheidstest meten Extraversie?

De Big Five persoonlijkheidstest meet 34 persoonlijkheidsfacetten die zijn gekoppeld aan de Big Five persoonlijkheidstrekken. De facetten die Extraversie meten zijn:

  • 1. Netwerken - Gericht op het maken van nieuwe contacten, vindt netwerken belangrijk
  • 2. Sociaal - Praat graag en is graag in de buurt van mensen
  • 3. Sociaal zelfverzekerd - Geeft graag presentaties en is op zijn gemak bij grote groepen nieuwe mensen
  • 4. Overtuigend - Onderhandelt graag en is overtuigend
  • 5. Actiegericht - Gedijt in een drukke omgeving en kan meerdere dingen tegelijk doen
De online assessments van TestGroup worden gebruikt door 10.000+ organisaties wereldwijd