020 - 262 1630

Assessment voor omscholen naar ICT

woensdag 05 juni 2024

Voordat kandidaten omgeschoold kunnen worden richting de ICT, is het belangrijk om te bepalen of de werknemer of sollicitant over de juiste interesses en capaciteiten beschikt. Je kunt hiervoor een beroepskeuzetest (The Bridge Career), een capaciteitentest (The Bridge Ability Suite) of een persoonlijkheidstest (The Bridge Personality) inzetten.

Assessment voor omscholen naar ICT

Bij het omscholen van personeel is het effectief om een nieuwe combinatie te maken tussen kennis die een werknemer heeft en de nieuwe kennis die deze werknemer gaat verkrijgen. Een baan in de ICT vraagt meestal om specifieke ICT competenties. Daarom is opleiding vaak noodzakelijk, zeker voor een nieuwe functie in de ICT.

Met omscholing kiest een werknemer of sollicitant ervoor om een opleiding of training te volgen waardoor deze de benodigde kennis krijgt om een andere functie of zelfs een ander beroep uit te oefenen. De scholingsplicht voor werkgevers is zelfs vastgelegd in de wet. Alle reden dus om deze omscholing effectief te laten verlopen.

Eerst testen, daarna omscholen

Voordat je de beslissing maakt om te investeren in een omscholing richting de ICT, is het van belang om te testen of de kandidaat of medewerker de juiste competenties heeft. Dit kun je doen met een online assessment voor de ICT.

Onderdelen van het online assessment voor ICT functies

In de standaard versie van het online assessment voor ICT vullen de kandidaten een persoonlijkheidstest en een capaciteitentest in. Het assessment rapport is direct na afloop beschikbaar. Je kunt echter ook andere testen uitkiezen, zoals een interessetest of een beroepskeuzetest.

Competenties in het online assessment voor ICT

De onderstaande competenties worden in het online assessment voor ICT gemeten.

 • Accuraat
 • Adviseren
 • Analyseren
 • Communiceren
 • Innovativiteit
 • Leervermogen
 • Oplossingsgericht
 • Samenwerken

Voorbeeldrapport van het assessment voor ICT

Bekijk hier een voorbeeldrapport van het (online) assessment voor ICT. Op de laatste pagina van het rapport staan 8 specifieke competenties die voor het werken in de ICT van belang zijn.

Voorbeeldpagina uit het rapport

Redenen voor omscholen naar de ICT:

 • Er zijn binnen de huidige functie geen opties voor groei;
 • De werknemer of sollicitant is binnen de huidige baan niet meer gemotiveerd;
 • Er zijn binnen andere functies meer perspectieven (denk aan ICT);
 • Een werknemer kan door fysieke klachten de huidige functie niet meer uitoefenen.

Vragen tijdens assessment voor omscholen:

 • Welke functie wil de werknemer uitoefenen?
 • Heeft de werknemer de (cognitieve-) capaciteiten om de opleiding succesvol af te ronden?

Een beroepskeuzetest voor omscholen

Om te bepalen waar de interesses van een werknemer liggen, kan het beste een beroepskeuzetest worden ingevuld. The Bridge Career is een professionele beroepskeuzetest. Deze wetenschappelijke loopbaantest zorgt voor een grondig onderzoek van de opties voor beroepskeuze. Na het invullen van de test ontvangt de kandidaat een uitgebreid beroepskeuzerapport waarin de opleidingen en beroepen worden besproken die het beste aansluiten. The Bridge Career is in een hbo/wo-versie en een mbo-versie beschikbaar.

Een capaciteitentest voor omscholen

Nadat de opleiding is gekozen, kan worden bekeken of de kandidaat het juiste (capaciteiten-)niveau voor de opleiding in huis heeft. Zo kan het zijn dat een werknemer ooit een mbo-opleiding in een technische richting heeft gevolgd, maar dat de nieuw gekozen (ICT-)opleiding hbo-niveau vereist. Om te bepalen of de werknemer dit hbo-niveau middels werkervaring heeft bereikt, kan een cognitieve capaciteitentest worden ingezet. Deze uitgebreide test meet of een werknemer beschikt over mbo-, hbo- of wo-niveau. Op deze manier kun je bijvoorbeeld hbo-niveau aantonen met een capaciteitentest.

De prijs van het online ICT assessment

Je hebt de optie om dit online assessment per kandidaat (los) af te nemen. In dat geval bedragen de kosten 320 euro (excl. btw). Als je van plan bent vaker online assessments te gebruiken, dan kun je overwegen om een eigen account aan te maken op het Bridge assessment systeem. Op die manier kun je zelf online assessments beheren, de kosten per assessment zijn dan aanzienlijk lager.

Meer informatie

Wil je meer weten over het gebruik van onze test bij de omscholing van personeel of meer informatie over onze persoonlijkheidstest voor de ICT? Je kunt hier contact met TestGroup opnemen.

Online assessment voor ICT bestellen. Hoe werkt het?

 • Je kunt het online assessment (per kandidaat) bestellen op de bestelpagina;
 • Wij zetten het binnen 30 minuten voor je kandidaat of medewerker klaar, je ontvangt hiervan de toegangscodes;
 • Het assessment blijft beschikbaar totdat de deelnemer het heeft afgerond;
 • Na het invullen is het rapport direct beschikbaar;
 • Organisaties en bedrijven kunnen achteraf (per factuur) betalen;
 • Indien gewenst kun je na afloop met een TestGroup-consultant telefonisch door het rapport gaan;
 • Grote afname? Kies dan voor online assessments in eigen beheer.

Video: The Bridge Career

Met The Bridge Career vind jij de antwoorden op je loopbaanvragen. The Bridge Career is de meest uitgebreide professionele loopbaantest van Nederland en daarbuiten. The Bridge Career onderzoekt je voorkeuren voor alle hbo- en wo-opleidingen in Nederland. Dit wordt continu up-to-date gehouden zodat je een beroep kunt kiezen dat van deze tijd is.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Sinds we naast kennis en vaardigheden ook op persoonlijkheid testen, namelijk met The Bridge Personality, zijn er aanzienlijk minder ‘ongelukkige huwelijken'.”

Marja Kramer, recruiter

Beoordeling van The Bridge Personality door GP Groot