020 - 262 1630

Hoe vul je moeilijk vervulbare vacatures intelligent in?

woensdag 05 juni 2024

Het is tegenwoordig vaak erg lastig om aan goed personeel te komen. Er zijn weinig mensen met de juiste vaardigheden beschikbaar en de concurrentie is erg sterk. Je kunt het als bedrijf nog zo goed doen op wervingsgebied, toch blijft het lastig om de juiste mensen aan te trekken.

Hoe kun je die moeilijk vervulbare vacatures dan wél invullen? In deze blog lees je hier alles over. Van de krapte op de arbeidsmarkt en de traditionele wervingsmethoden tot het gebruik van een competentie- en capaciteitentest. Want zulke testen kunnen jou als werkgever helpen om het juiste personeel te vinden. Zowel binnen als buiten je eigen organisatie. Zo kun je met Easy Select van TestGroup direct aan de slag.

Direct starten met intelligent werven in de eigen organisatie? Bekijk onze competentie- en capaciteitentesten. 

Krapte op de arbeidsmarkt

In het derde kwartaal van 2021 stond er een record aantal vacatures open (nu.nl). Volgens het UWV was de krapte op de arbeidsmarkt daardoor afgelopen zomer groter dan ooit. Het aantal openstaande vacatures was met maar liefst 13 procent toegenomen ten opzichte van het kwartaal ervoor. En ten opzichte van een jaar eerder was het aantal openstaande vacatures met 75 procent gestegen.

Zeker voor bedrijven in de installatietechniek, industrie en ICT zal dit niet als een verrassing komen. Ook in de bouw, transportsector en de zorg is een groot tekort aan personeel.

Tegelijkertijd is het aantal WW’ers tussen het tweede en derde kwartaal met 20 procent gedaald. Dit betekent dat de arbeidsmarkt op het moment zeer krap is, vooral in de provincies Utrecht, Gelderland en Zeeland.

Zoektocht naar geschikte kandidaten

Bij een krappe arbeidsmarkt is het voor bedrijven extra lastig om het juiste personeel te vinden. Kandidaten kunnen door het grote aantal vacatures namelijk een stuk selectiever zijn en makkelijk van baan wisselen. Je zal als bedrijf een stapje extra moeten zetten om de juiste kandidaten te bereiken en bij jou te laten solliciteren.

Dit vraagt om een ander soort recruitmentproces dan het simpelweg uitzetten van een vacature. Hoe ziet het huidige recruitmentproces van jouw organisatie eruit? Zijn er onderdelen die je kunt optimaliseren zodat je wel de juiste kandidaten bereikt? Kunnen de vacatureteksten geoptimaliseerd worden of kun je gebruik maken van bepaalde online tools?

Vooral dit laatste biedt volop mogelijkheden, waar je wellicht nog geen gebruik van maakt. Wil je snel en efficiënt de juiste mensen selecteren? Overweeg dan eens om gebruik te maken van selectie tools zoals een competentietest of capaciteitentest.

Waarom een competentietest of capaciteitentest?

Het gebruik van een competentietest of een capaciteitentest als onderdeel van een selectieprocedure komt steeds vaker voor. Het zijn middelen die tegenwoordig niet alleen door recruiters worden ingezet, maar ook door werkgevers.

Dit type testen zijn namelijk een belangrijk middel voor werkgevers om capaciteiten en vaardigheden goed in kaart te brengen. Zo weet je al vroeg in het recruitmentproces of een kandidaat over de juiste competenties en capaciteiten beschikt.

Door te weten wat een werknemer kan en wil, kun je als werkgever eenvoudig beslissen om diegene wel of niet aan te nemen. Door het gebruik van testen maak je een verdiepingsslag in het selectieproces en kun je sneller keuzes maken.

Daarnaast geven competentie- en capaciteitentesten je de mogelijkheid om te werven binnen de eigen organisatie. Zit elke werknemer wel op de meest optimale functie? Kan een medewerker misschien meer aan of past hij of zij juist perfect in die ene moeilijk vervulbare functie? Competentie- en capaciteitentesten bieden duidelijkheid en inzicht.

Wat is een competentietest?

Er bestaat soms wat onduidelijkheid over het verschil tussen een competentietest en een capaciteitentest. Daarom lichten we beide testen kort toe.

Een competentietest wordt ook wel een Big Five persoonlijkheidstest genoemd. Bij deze test worden de competenties van kandidaten gemeten door middel van een aantal standaard competenties. Veelal worden deze competenties geoptimaliseerd voor een bepaald functieprofiel.

Een competentietest geeft dus een goed beeld van de persoonlijkheid en competenties van kandidaten. Maar ook voor huidige werknemers kan deze test gebruikt worden voor interne selectieprocessen en het vervullen van nieuwe functies.

Wat is een capaciteitentest?

Een capaciteitentest is gericht op het toetsen van competenties en vaardigheden. Dit is afgestemd op de functie die open staat en geeft dus een goed beeld van of iemand een functie goed uit kan voeren. Deze test staat ook wel bekend als een cognitieve capaciteitentest.

In een capaciteitentest worden psychometrische vaardigheden getoetst door middel van bepaalde opdrachten. Dit kunnen cijferreeksen zijn, maar ook analogieën, redeneeropdrachten, figuurreeksen, matrixen of ruimtelijk inzicht opdrachten. Vaak zit hier een bepaalde tijd aan vast waarin zoveel mogelijk vragen moeten worden beantwoord.

Met deze test breng je dus de capaciteiten en intelligentie van de kandidaten of medewerkers in beeld. Zo kun je beter inschatten of iemand het niveau en de taken van een bepaalde functie aankan. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat een competentietest een goede voorspeller is van het toekomstige werkgedrag. Het effect van een test is dus zelfs in de toekomst nog te merken en staat garant voor een goede start.

Hoeveel kost een capaciteiten- of competentietest?

Als werkgever ben je natuurlijk scherp op de kosten van je recruitmentproces. Iedereen wil dit zo effectief en efficiënt mogelijk inrichten. Dus het mag het niet te kostbaar zijn en moet vooral de juiste mensen opleveren.

Uiteraard zijn er kosten verbonden aan het gebruik van capaciteiten- en competentietesten. De prijs van een losse test ligt vaak rond de € 110, maar is vaak ook af te nemen als abonnement. Zo kun je de testen in alle selectieprocedures opnemen en zijn de kosten een stuk lager (gemiddeld € 5 per test). Je kunt hier de prijzen van de online assessments bekijken.

De kosten zijn natuurlijk te verwaarlozen als je kijkt naar het beoogde effect. Langer zoeken naar personeel kost immers veel en veel meer.

De tests en assessments van TestGroup bestellen

Wil je meer weten over de mogelijkheden en toepassingen van capaciteitentesten en competentietesten? TestGroup is de specialist in online testen en assessments voor jouw recruitmentproces.

Al onze tests zijn gebaseerd op de laatste online technieken en wetenschappelijke ontwikkelingen. Binnen 30 minuten staat de test voor je klaar en het rapport is achteraf direct beschikbaar. Snel, eenvoudig en betrouwbaar!

Op de bestelpagina kun je per kandidaat (losse afname) tests en online assessments bestellen. Ga je veel testen inzetten? Neem dan een eigen account op de test-toolkit van TestGroup.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de testen en assessments van TestGroup? Of vraag jij je af of jouw bedrijf gebaat is bij het gebruik van een capaciteiten- of competentietest? Neem dan gerust contact met ons op voor aanvullende informatie via 020 - 262 1630 of info@testgroup.eu.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Wie ben ik? Wat kan ik? En wat wil ik?’ Omdat The Bridge Personality antwoord geeft op dit soort vragen, kunnen wij bij Aeres Agree sneller de juiste match maken.”

Silvie van Aanholt, senior consultant

Ervaring van Aeres Agree met The Bridge Personality