020 - 262 1630

Wat is dat: een assessment center of assessment centre?

woensdag 05 juni 2024

Het doel van een assessment is te bekijken of jij een geschikte kandidaat bent voor een bepaalde functie. Naast een vooraf bepaalde set competenties, worden ook je persoonlijkheid en je cognitieve capaciteiten (intelligentie) getest. Bij sommige assessment centers word je geobserveerd tijdens rollenspellen en interviews.

Wat is dat: een assessment center of assessment centre?

Een selectieprocedure waarbij een groep sollicitanten tegelijkertijd wordt beoordeeld op dezelfde tijd en plaats met behulp van verschillende oefeningen, wordt een assessment center (of assessment centre) genoemd. De oefeningen zijn afhankelijk van de vacature waarop de sollicitanten hebben gesolliciteerd. Meestal gebruiken grotere werkgevers assessment centers als een van hun meest effectieve methoden voor het selecteren van kandidaten uit een groot aantal sollicitanten. De testen die bij een assessment center worden afgenomen, worden meestal gebruikt om de geschiktheid van een sollicitant en de geschiktheid binnen de bedrijfscultuur in te schatten. De duur van een assessment center varieert van een paar uur tot een paar dagen, afhankelijk van de positie of functie binnen de organisatie waarop de sollicitanten solliciteren. Meestal is hoe hoger de positie in een organisatie, hoe meer sollicitanten er worden getest. Vaak is het assessment center de volgende stap in het wervingsproces, na het online assessment.

Hoe wordt een assessment center samengesteld?

Ondanks dat psychometrische tests gestandaardiseerd zijn, worden oefeningen van het assessment center zoals gesprekken, presentaties en rollenspellen beoordeeld door professionele assessors. Sommige centra maken gebruik van een gedragswetenschapper of psycholoog om de non-verbale communicatie van een sollicitant te analyseren. In gesprekken, kunnen assessors verschillende interviewtechnieken toepassen en bij presentaties of rollenspellen kunnen ze toeschouwers hebben die de sollicitanten in stilte observeren. De verschillende soorten tests kunnen verschillende assessors hebben en het totale aantal assessors is meestal te tellen op twee handen. Voor het afnemen van de online testen wordt vaak assessment software ingezet.

Welk instructie krijg je op de dag van het assessment?

Assessment centers (of assessment) beginnen meestal met een informatiepresentatie. De assessors of vertegenwoordigers van het bedrijf geven de sollicitanten informatie over wat de dag zal brengen en wat ze kunnen verwachten. Eventuele documenten kunnen nu ingeleverd worden en de aanwezigheid wordt gecontroleerd. Er zullen gedetailleerde instructies worden gegeven aan het begin van elke test en eventuele vragen kunnen dan worden beantwoord. Na het beantwoorden van deze vragen zal het assessment beginnen.

De soorten assessments, niveau van moeilijkheid en de lengte van de test hangen af van de functie waarvoor het assessment center wordt gebruikt. Het hangt ook af van het vakgebied waarmee het is geassocieerd. Bijvoorbeeld, een assessment voor sales en marketing kan meer tests bevatten die gericht zijn op verbale vaardigheden en presentatievaardigheden, terwijl een assessment voor een analytische functie meer numerieke en casestudie-tests zal bevatten. Over het algemeen worden de geschreven of computergestuurde tests eerst afgenomen, gevolgd door communicatie- en verbale oefeningen zoals groeps- en rollenspelopdrachten. Ten slotte wordt er vaak een gesprek gehouden.

Kosten van een assessment centre

De kosten van een assessment center zijn vrij hoog en daarom kom je dit type assessment dan ook niet bij elke sollicitatieprocedure tegen. Tegenwoordig wordt door bedrijven vaak gekozen voor een online assessment, omdat de kosten hiervan een stuk lager zijn. Dit verschil in kosten ontstaat omdat tijdens een assessment center een psycholoog (voor het schrijven van het rapport) en observatoren (voor het observeren van de kandidaat tijdens de rollenspellen) aanwezig zijn. Deze mensen kosten geld. Een online assessment, bestaand uit een persoonlijkheidstest en een capaciteitentest, wordt online afgenomen, hierbij zijn deze mensen niet nodig. Daarom liggen de kosten van een online assessment een stuk lager.

Onderdelen van het assessment center

  • Een assessment center is het afnemen van een verzameling van instrumenten om de geschiktheid van een kandidaat voor een bepaalde baan te beoordelen. Een assessment wordt in vacatures vaak aangeduid als een psychologisch onderzoek.
  • Het doel van een assessment center is meestal het selecteren van de juiste persoon voor een functie (een selectieassessment). Tegenwoordig wordt het ook steeds meer gebruikt om het ontwikkelpotentieel van een kandidaat binnen een organisatie te beoordelen (een ontwikkelassessment) of voor het bepalen van een studiekeuze of loopbaankeuze (een loopbaanassessment).
  • In het assessment center worden kandidaten op verschillende manieren getest en beoordeeld. Meestal gebeurt dit door psychologen en speciaal getrainde observatoren of acteurs. Soms worden ook managers en werknemers ingezet als beoordelaars. Een Assessment Center duurt meestal een hele dag of een halve dag, afhankelijk van de onderdelen die in het assessment worden opgenomen.
  • Een assessment center bestaat meestal uit vier onderdelen: een interview, een capaciteitentest, een persoonlijkheidstest en een rollenspel. De volgorde van deze onderdelen kan echter per organisatie en per functie verschillen. Meestal wordt echter gestart met de capaciteitentest, omdat dit een prestatietest is en deze test het beste kan worden afgenomen als de kandidaat nog 'fris' is.

Online assessments zijn goedkoper

Hoewel vroeger veel assessment centers werden afgenomen, kiezen bedrijven er steeds meer voor om online assessments bij kandidaten af te nemen. Deze online assessments bestaan vaak uit een persoonlijkheidstest en een capaciteitentest. Het voordeel van een online assessment is dat deze veel goedkoper is dan een assessment center. Daarnaast kunnen online assessments in eigen beheer afgenomen worden.

Voorspellende waarde van het assessment centre

Uit onderzoek blijkt dat een online assessment; een combinatie van een capaciteitentest, een persoonlijkheidstest en een interview minimaal dezelfde voorspellende waarde t.a.v. van werkgedrag heeft als een assessment center. Maar dan tegen een fractie van de kosten.

Wil je meer informatie over onze persoonlijkheidstest, capaciteitentest of online assessment? Neem dan hier contact met ons op.

Online assessment bestellen

Je kunt een online assessment voor je kandidaat of medewerker bestellen op de bestelpagina. Je kunt de online assessments los bestellen (per kandidaat) of via een eigen account op het online assessment systeem van TestGroup.

Video: het Bridge Assessment Platform

Wil je in eigen beheer online assessments afnemen? Met een account op het Bridge Assessment Platform kun je zelfstandig online assessments inzetten. Je kunt kiezen uit afname via credits of je kunt kiezen voor een abonnement met onbeperkt gebruik.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Wie ben ik? Wat kan ik? En wat wil ik?’ Omdat The Bridge Personality antwoord geeft op dit soort vragen, kunnen wij bij Aeres Agree sneller de juiste match maken.”

Silvie van Aanholt, senior consultant

Ervaring van Aeres Agree met The Bridge Personality