Baal je van je baan? Ga iets heel anders doen! (Maar…wat?)

woensdag 05 juni 2024

In theorie is je loopbaan duidelijk. Je gaat naar school, kiest een vakkenpakket en vervolgens een studie die daarop aansluit. Vervolgens ga je werken. Je wisselt een paar keer van werkgever en uiteindelijk mag je met pensioen.

Hoewel dit voor veel mensen nog steeds het carrièrepatroon is, zien we ook steeds vaker dat mensen besluiten iets heel anders te gaan doen. En waarom ook niet. Want waarom zou je je hele leven blijven voortgaan op een pad dat je niet ligt. Alleen maar omdat je ooit, op veel te jonge leeftijd, een beroepskeuze moest maken? 

Iets anders

Neem Sanne, die de accountancy vaarwel zei om een ijssalon te gaan runnen, de advocaat die hoogleraar werd of het verhaal van Levi van Kempen. Die laatste naam ken je misschien, want Van Kempen werd na zijn debuut bij Kinderen voor Kinderen acteur en vertolkte rollen in verschillende series en films. Zo speelde hij in “Onderweg naar Morgen”, “Gooische Vrouwen” en was hij co-presentator voor The Voice of Holland.

Zijn loopbaan klinkt voor veel mensen als een droom, maar toch…Van Kempen had altijd een andere droom gehad. Hij wilde piloot worden. Van Kempen besloot vlieglessen te nemen in de Verenigde Staten en behaalde zijn brevet. In 2019 kon hij een opleiding volgen bij Transavia en “ineens” was hij piloot. Een baan waar hij enorm gelukkig mee is.

Soms is het duidelijk, soms niet

Bij Van Kempen was het van jongs af aan al duidelijk dat hij piloot wilde worden. Maar wat nu als het voor jou niet kraakhelder is? Het idee dat je jouw huidige werk tot je 67e moet blijven doen levert je nachtmerries op, maar je weet niet van welk werk je dan wél gelukkig wordt. Het liefst zou je het beroepskeuzetraject van de middelbare school helemaal over willen doen. Wees gerust, want je bent niet de enige met dit probleem.

Een loopbaantest levert echte antwoorden

Terug naar de middelbare school voor een goed gesprek met de decaan kan niet. Maar je kunt wél een online beroepskeuzetest uitvoeren. Kies niet voor een gratis testje, maar voor een holistische test die niet alleen kijkt naar je skills en competenties, maar ook naar je persoonlijkheid en drijfveren.

TestGroup ontwikkelde, samen met wetenschappers en professionals uit de praktijk, de online loopbaantest “The Bridge Career”. Deze professionele loopbaantest op hbo-/wo niveau gebruikt artificiële intelligentie (AI) om antwoord te geven op belangrijke carrièrevragen.

De test is gebaseerd op wetenschappelijke test-theoretische technieken die zich bewezen hebben. Ook is de loopbaantest uitgebreid getoetst en gevalideerd, je kunt er dus op vertrouwen dat de uitslag klopt. De loopbaantest is ook op mbo-niveau beschikbaar, dit is de beroepskeuzetest mbo.

De populariteit onder deskundigen onderstreept dit: elke dag gebruiken ruim 5.000 HR-professionals de test om samen (in ruim 20 talen) 250.000 deelnemers per jaar te bevragen. Dat de test tevreden klanten oplevert blijkt uit de cijfers: 94% van de klanten raadt The Bridge Career aan.

De online loopbaantest is nu ook voor particulieren beschikbaar.

Beroepskeuzetesten bestellen

  • De MBO beroepskeuzetest (The Bridge Career) is beschikbaar voor particulieren, bedrijven en organisaties.
  • Kies op de bestelpagina voor 'Beroepskeuzetest MBO'.
  • TestGroup zorgt ervoor dat The Bridge Career binnen 30 minuten voor je klaarstaat en het rapport is direct beschikbaar na het invullen.
  • Bij grote afnames kun je een eigen account op het Bridge Assessment Platform nemen.