020 - 262 1630

Ervaring van het Radboudumc met The Bridge Personality

Het Radboudumc is een innovatief ziekenhuis dat dagelijks bezig is om de beste kwaliteit zorg te leveren. Tegelijk is dat een uitdaging, door minder financiële middelen en doordat de instroom van nieuw personeel ingewikkelder is geworden. Des te belangrijker dat goede medewerkers willen blijven. Persoonlijke ontwikkeling is daarbij een speerpunt. Maar hoe weet je of iemand die al in je organisatie werkt, ook geschikt is voor een leidinggevende rol? Dat is waar Hans van den Brink zich als Adviseur Leadership Development dagelijks mee bezighoudt. Voor alle leidinggevende functies binnen de operationele laag van het ziekenhuis, maakt het Radboudumc daarbij nu ruim tien jaar gebruik van de Bridge Personality persoonlijkheidstest van TestGroup.

Ervaring van het Radboudumc met The Bridge Personality
“Met de online assessments van TestGroup, kunnen we iemand beter ondersteunen in de toekomstige rol als leidinggevende.”
Hans van den Brink, Radboudumc - Ervaring van het Radboudumc met The Bridge Personality

Als professional heb je binnen deze academische organisatie veel doorgroeimogelijkheden. Het Radboudumc werkt onder andere met eigen leiderschapsprogramma’s om mensen klaar te stomen als leidinggevende binnen de patiëntenzorg, het onderwijs, onderzoek, of op een ondersteunende afdeling. Om te toetsen of iemand hiervoor geschikt is, wordt altijd een persoonlijkheidstest afgenomen. ‘Iemand die in een leiderschapsprogramma stapt, heeft op dat moment geen leidinggevende functie. We gebruiken deze tests daarom als een instrument voor inzicht in iemands persoonlijkheidstype en voorkeuren. Op basis van de uitkomst, brengen wij advies uit of een leidinggevende rol past bij deze persoon.’

Maatwerk competentieprofiel voor The Bridge Personality

Wat van leidinggevenden wordt verwacht is in de afgelopen jaren veranderd. ‘Vroeger werkten leidinggevenden vooral taakgestuurd. Tegenwoordig is er vooral behoefte aan het maximaal ondersteunen van iemands ontwikkeling. Er is een betere balans tussen de verwachte prestaties, tegenover wat de mens achter de professional nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Hier moet je als toekomstig leidinggevende op kunnen inspelen. Daarnaast verwachten we een leiderschapsstijl die past binnen de strategie van het Radboudumc.

In samenwerking met TestGroup hebben we hiervoor verschillende maatwerk competentieprofielen opgesteld. We vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat mensen kunnen inspireren, mensgericht zijn en zich kunnen aanpassen aan verandering. Iemand die in het leiderschapsprogramma stapt, wordt eerst op deze competenties getest. We kijken of deze eigenschappen, of voorkeuren bij iemand van nature al aanwezig zijn. Hoe hoger de scores, hoe duidelijker het is dat leidinggeven past bij deze persoon.

Niet doorslaggevend

Op basis van de uitkomsten brengen wij alleen een advies uit. De toekomstig leidinggevende maakt uiteindelijk de beslissing. De praktijk wijst wel uit dat wanneer iemand niet het meest geschikte leiderschapsprofiel heeft, maar toch in het leiderschapsprogramma stapt, later vaak tot de conclusie komt dat de rol toch meer vergt dan verwacht. Dan maakt iemand alsnog een andere keuze. De uitkomsten worden daarom altijd gebruikt om vooraf een gesprek aan te gaan. We bespreken dan eerlijk en transparant dat het veel energie kost om iets te doen waar niet je natuurlijke voorkeur ligt.

“Het kost veel energie om iets te doen waar niet je persoonlijke voorkeur ligt. The Bridge Personality persoonlijkheidstest geeft hier van tevoren inzicht in”

Gerichter coachen

Als je een linkshandig persoon vraagt om rechtshandig te schrijven, dan gaat dat waarschijnlijk een beetje beroerd. Als je dat drie weken iedere dag doet, schrijf je ongetwijfeld beter met rechts. Toch blijft je voorkeurshand links. Dat is ook zo met leiderschapscompetenties. Sommige dingen kun je best ontwikkelen. Maar als het gaat over inspireren, is dat bijna niet te doen. Het is dus erg afhankelijk van waar iemand hoog of laag op scoort, of ze met coaching alsnog op dat niveau kunnen komen of niet.

Met de online assessments van TestGroup, kunnen we iemand daarnaast beter ondersteunen bij de toekomstige rol als leidinggevende. We hebben nu meer praktische en onderbouwde instrumenten dan vroeger om hierover met de medewerker in gesprek te gaan. De tests geven inzicht in welke competenties goed zijn ontwikkeld en waar nog ruimte voor ontwikkeling is. Als we daarbij vragen hebben of tegen dingen aanlopen, worden we altijd snel geholpen. De samenwerking met TestGroup verloopt daarbij heel erg goed.’

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Sinds we naast kennis en vaardigheden ook op persoonlijkheid testen, namelijk met The Bridge Personality, zijn er aanzienlijk minder ‘ongelukkige huwelijken'.”

Marja Kramer, recruiter

Beoordeling van The Bridge Personality door GP Groot