020 - 262 1630

Big Five persoonlijkheidstest: Meegaandheid

Al 15 jaar is The Bridge Personality de meest gebruikte Big Five persoonlijkheidstest in zowel Nederland als België, waarbij persoonlijkheid wordt gemeten volgens de gerenommeerde Big Five theorie. Deze theorie is de standaard in persoonlijkheidstests voor selectie en werving, en stelt dat persoonlijkheid bestaat uit vijf basis karaktereigenschappen, de zogenaamde Big Five of de vijf persoonlijkheidsfactoren.

Je hebt de optie om deze Big Five persoonlijkheidstest per kandidaat te bestellen of te kiezen voor een assessment abonnement, waarmee je de testen in eigen beheer kunt afnemen tegen een gereduceerd tarief.

Deze wetenschappelijk ontwikkelde Big Five persoonlijkheidstest meet individuen op de vijf basistrekken van persoonlijkheid: Openheid voor ervaringen, Consciëntieusheid, Extraversie, Meegaandheid, en Emotionele Stabiliteit, collectief bekend als de Big Five. Dit model, ook het OCEAN-model genoemd, wordt breed ingezet in de selectie van personeel dankzij zijn solide wetenschappelijke onderbouwing.

Wat is de Big Five persoonlijkheidstrek: Meegaandheid?

Meegaandheid, een belangrijke dimensie van de Big Five persoonlijkheidstest, wordt gekenmerkt door eigenschappen zoals samenwerking, beleefdheid, vriendelijkheid en aardigheid. Individuen met hoge niveaus van meegaandheid vertonen trekken als vertrouwen, genegenheid, altruïsme en een algemene neiging tot prosociaal gedrag. Deze mensen zijn opvallend empathisch, stellen vaak het welzijn van anderen voorop en zijn meestal degenen die hulp bieden wanneer dat nodig is. Meegaandheid is een van de vijf grote persoonlijkheidsdimensies, naast openheid voor ervaring, consciëntieusheid, extraversie en neuroticisme.

Mensen met een hoge mate van meegaandheid geven prioriteit aan collectief welzijn boven individuele belangen, zoeken naar gemeenschappelijke grond, waarderen de meningen van anderen en bevorderen harmonie in plaats van conflict. Deze trek bepaalt iemands benadering van relaties, met focus op interactiestijlen en houding tegenover anderen, wat zich onderscheidt van extraversie die de nadruk legt op het nastreven van relaties. Meegaandheid gaat in wezen over de kwaliteit en aard van iemands interacties en oriëntatie naar andere mensen (Ackerman, 2017).

Het wetenschappelijk onderzoek naar de Big Five karaktertrek: Meegaandheid

Meegaandheid, vaak gebruikt om een persoonlijkheidsdimensie aan te duiden, is slechts een van de vele labels voor deze trek, andere omvatten zachtaardigheid, vriendelijke inschikkelijkheid, liefde, sympathie, gemeenschap en conformiteit. Echter, er wordt betoogd dat geen van deze termen de volledige breedte of essentie van dit persoonlijkheidsaspect volledig omvat. Aanwezig in alle belangrijke persoonlijkheidsmodellen, wordt Meegaandheid het meest prominent getoond in het Five-Factor Model of Personality (FFM), afgeleid van studies van de Engelse taal gericht op het identificeren van belangrijke persoonlijkheidsdomeinen voor zelf- en anderbeschrijving (Digman, 1990; John & Srivastava, 1999; Wiggins & Pincus, 1992). Dit onderzoek is gebaseerd op de lexicale hypothese, die suggereert dat sociaal relevante persoonlijkheidstrekken ingebed zijn in taal, wat hun belang weerspiegelt (bijv. Allport, 1937).

Welke facetten van de Big Five persoonlijkheidstest meten Meegaandheid?

De Big Five persoonlijkheidstest meet 34 persoonlijkheidsfacetten die zijn gekoppeld aan de Big Five persoonlijkheidstrekken. De facetten die Meegaandheid meten zijn:

  • Samenwerken - Werkt graag in teams
  • Hulpvaardig - Helpt collega's en andere mensen
  • Attent - Is betrokken en luistert naar andere mensen
  • Openheid voor feedback - Staat open voor feedback van anderen
  • Conflictmijdend - Is flexibel en past gedrag aan de situatie en de persoon aan

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Sinds we naast kennis en vaardigheden ook op persoonlijkheid testen, namelijk met The Bridge Personality, zijn er aanzienlijk minder ‘ongelukkige huwelijken'.”

Marja Kramer, recruiter

Beoordeling van The Bridge Personality door GP Groot