020 - 262 1630

OCEAN persoonlijkheidstest

woensdag 05 april 2023

Wat is een OCEAN persoonlijkheidstest?

Een OCEAN persoonlijkheidstest (ook wel: Big Five persoonlijkheidstest) is dé manier om kandidaten te beoordelen op vijf belangrijke persoonlijkheidskenmerken. Deze kenmerken zijn openheid (O), consciëntieusheid (C), extraversie (E), aangenaamheid (A) en neuroticisme (N).

Met deze test krijg je inzicht in hoe kandidaten zich verhouden tot deze persoonlijkheidskenmerken en hoe ze zich presenteren in verschillende situaties. Het geeft een goed beeld van hun sterke punten en ontwikkelingspunten, en helpt om een goed beeld te krijgen van hun persoonlijkheid.

Door gebruik te maken van de OCEAN persoonlijkheidstest kun je als werkgever de beste kandidaten selecteren voor jouw organisatie. Het stelt je in staat om een goed beeld te krijgen van de persoonlijkheidskenmerken van kandidaten en of deze passen bij de cultuur en waarden van jouw organisatie.

Het OCEAN model van persoonlijkheid

Het OCEAN model van persoonlijkheid staat ook wel bekend als: het Big Five persoonlijkheidsmodel. Dit is een van de meest gebruikte modellen om iemands persoonlijkheid mee te beschrijven. Omdat er veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar het OCEAN-model en manieren om hierop te testen, is een OCEAN Persoonlijkheidstest erg betrouwbaar en valide. Een goed uitgevoerde Big 5 test geeft een helder beeld van iemands persoonlijkheid. Vanwege de hoge betrouwbaarheid van de OCEAN test is het een belangrijk instrument voor hr-professionals geworden. Het wordt veelvuldig gebruikt voor de selectie en ontwikkeling van medewerkers.

Het OCEAN persoonlijkheidsmodel is niet zomaar een model dat door één iemand verzonnen is. Een traditionele OCEAN test is een persoonlijkheidstest die mensen beschrijft op vijf dimensies, te weten extraversie, vriendelijkheid, emotionele stabiliteit, ordelijkheid en openheid. De Big Five test waar TestGroup mee werkt is The Bridge Personality test. Het mooie van deze test is dat de rapportage net even wat meer diepgang biedt dan een traditionele persoonlijkheid test. Daardoor kom je met één vragenlijst veel meer te weten.

big five test - big 5 test

Hoe betrouwbaar is de OCEAN test voor selectievraagstukken?

Het nemen van selectiebeslissingen is niet eenvoudig. Als het gaat om het bepalen of een medewerker voor promotie in aanmerking komt, kun je veel informatie uit het personeelsdossier halen. Maar zelfs dan weet je alleen hoe goed iemand is in zijn huidige baan. Het is nog lang niet zeker of de medewerker ook een trapje hoger goed uit de verf komt. En als je een externe kandidaat wilt aannemen heb je nog minder kennis om je besluit op te baseren.

TestGroup geeft je de informatie die je zo hard nodig hebt. We werken nauw samen met verschillende Nederlandse en internationale universiteiten om de validiteit en betrouwbaarheid van onze persoonlijkheidstests te garanderen. Die samenwerking resulteert niet alleen in online tests van topkwaliteit, maar ook in gepubliceerde wetenschappelijke artikelen. We zijn uitgegroeid tot erkend expert op het gebied van online persoonlijkheidstests.

Grote namen als BP, AirFrance/KLM en Mercedes Benz hebben ons hun vertrouwen gegeven en varen bij hun hr-beslissingen op onze rapportages. Dat zij, samen met ruim 5000 recruiters, hr-professionals en coaches, elk jaar ruim 250.000 medewerkers en kandidaten testen laat zien dat onze OCEAN persoonlijkheidstest niet zomaar een testje is. Het is een serieus stuk gereedschap dat elke hr-professional in zijn of haar professionele rugzakje zou moeten hebben.

Voor wie is deze online OCEAN test?

Hoewel de OCEAN test veel inzicht in je eigen persoonlijkheid geeft, is de persoonlijkheidstest van TestGroup alleen beschikbaar voor bedrijven, organisaties en overheden die een persoonlijkheidstest willen inzetten voor werving- en selectievragen, of voor ontwikkelgesprekken. De OCEAN test is ontworpen met het oog op de praktijk. Het rapport geeft, meer nog dan diploma’s, aan hoe succesvol een kandidaat in een nieuwe rol zal zijn. Geen abstracte beschrijvingen, maar een echte voorspelling van gedrag.

Je kunt de OCEAN persoonlijkheidstest inzetten voor recruitment, selectie of ontwikkeling van je medewerkers. Een kandidaat is ongeveer 30 minuten met de test bezig. Het rapport is direct na afloop beschikbaar.

OCEAN persoonlijkheidstest bestellen

  • Je kunt hier voor je kandidaat of medewerker een OCEAN test bestellen;
  • Selecteer 'persoonlijkheidstest' en dan 'Big Five rapport' op de bestelpagina;
  • Alleen beschikbaar voor bedrijven en organisaties;
  • Wij zetten de test binnen 30 minuten klaar;
  • Na het invullen is het rapport direct beschikbaar;
  • Indien gewenst kun je na afloop met een TestGroup-consultant telefonisch door het rapport gaan;
  • Grote afname? Kies dan voor een voordelig abonnement;
  • Geen verplichte training nodig.

Kan een OCEAN test online worden afgenomen?

Je denkt misschien dat een goede persoonlijkheidstest alleen mogelijk is wanneer je een kandidaat een hele dag (of langer) door psychologen laat onderzoeken. Rond de eeuwwisseling, nog niet eens zo lang geleden, was dat inderdaad zo. Inmiddels kun je de OCEAN test ook online laten uitvoeren.

De OCEAN persoonlijkheidstest van TestGroup is ontwikkeld in samenwerking met wetenschappers. Het is dus een kwalitatief hoogstaande en wetenschappelijke test. De test is in meer dan 20 talen beschikbaar en kan overal ter wereld worden uitgevoerd.

Sociaal wenselijk antwoorden is er niet meer bij

De online OCEAN persoonlijkheidstest van TestGroup heeft nóg een groot voordeel. De goed doordachte vragenlijst meet namelijk niet alleen hoe de persoonlijkheid van de deelnemer is opgebouwd, maar controleert ook op interne consistentie. Soms heeft een kandidaat de neiging om het “juiste” antwoord te willen geven.

De persoonlijkheidstest van TestGroup gebruikt Normatief-Ipsatief split technologie. Een ingewikkeld begrip, dat verwijst naar een slimme technologie om valsspelen te voorkomen. De test schotelt kandidaten stellingen voor waarbij een antwoord moet worden gegeven op een schaal van 1 tot 9 (normatieve stellingen) evenals vragen waarbij termen worden gerangschikt (ipsatieve stellingen). Ingebouwde algoritmes analyseren de antwoorden en herkennen direct wanneer je kandidaat sociaal wenselijke antwoorden probeert te geven, of de testuitslag in het eigen voordeel probeert te beïnvloeden.

Vervolgens worden de vragen in de test aangepast, zodat de uitkomsten alsnog betrouwbaar en valide zijn. In het testrapport wordt duidelijk bij welke onderdelen de kandidaat heeft getwijfeld of sociaal wenselijk heeft willen antwoorden.

Voorbeeldrapport van de OCEAN persoonlijkheidstest

De OCEAN test levert een schat aan informatie op. Maar soms heb je niet zo heel veel details nodig. Als je een salesmedewerker probeert te selecteren, wil je vooral weten of de kandidaat goed is in sales. Als je probeert een persoonlijk ontwikkel plan (POP) voor een bestaande medewerker op te zetten, wil je hele andere dingen weten.

Daarom bieden we verschillende rapportages. Het OCEAN Rapport is een volledige, maar beknopte, informatiebron. Een voorbeeld van het beknopte OCEAN test rapport is hier te bekijken. Dit rapport geeft de scores op de 34 OCEAN competenties.

Voorbeeldpagina uit het rapport

Ook kun je kiezen uit één van de rapportages die voor een specifiek doel zijn ontwikkeld, zoals het online Sales Assessment of het teamrapport. Heb je een heel specifieke onderzoeksvraag? Dan kan een test op maat worden gemaakt, met een rapportage die perfect aansluit op jouw informatiebehoefte.

Als je daar behoefte aan hebt, staan onze consultants klaar om je telefonisch te ondersteunen bij het lezen en interpreteren van de rapportage.

De OCEAN test in een notendop

Om het bovenstaande samen te vatten: de online OCEAN persoonlijkheidstest is een betrouwbare en valide test, die snel klaarstaat om tijd- en plaatsonafhankelijk te worden afgenomen. Het is een betaalbare persoonlijkheidstest waar je écht wat aan hebt. Je kunt deze test los (per kandidaat) bestellen, of inzetten met een eigen account op de test-toolkit van TestGroup.

Andere interessante tips

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“The Bridge Ability Suite geeft ons inzicht in zaken die we zelf misschien over het hoofd hebben gezien en het helpt ons de diversiteit binnen onze organisatie te stimuleren.”

Janine Mulder

Kwink Groep