020 - 262 1630

Profielkeuze havo en profielkeuze vwo

Gaat jouw schoolcarrière straks richting de bovenbouw van de havo of het vwo? Dan kom je aan het eind van het derde jaar voor een belangrijke keuze te staan: je profielkeuze. Vanaf het vierde jaar ga je vakken volgen die bij jouw gekozen profiel horen. In het laatste jaar van de havo en het vwo doe je uiteindelijk eindexamen in deze vakken. Er zijn vier profielen waaruit je kunt kiezen: Cultuur en Maatschappij, Economie en Maatschappij, Natuur en Gezondheid, en Natuur en Techniek. Om de beste keuze te maken, moet je kijken naar de onderwerpen en vakken die jou het meest interesseren en waarin je goed bent. Jouw profielkeuze heeft later invloed op de studie die je kunt volgen en de richting die je op de arbeidsmarkt kunt inslaan. Heb je hulp nodig? Bestel dan een professionele test voor profielkeuze havo/vwo.

Hulp bij je profielkeuze: de test voor profielkeuze

The Bridge Career test voor profielkeuze is een methode voor havo en vwo. Het helpt bij het maken van de juiste keuze voor een profiel. In de Bridge Career maak je ook kennis met beroepen en opleidingen. The Bridge Career is een zeer uitgebreide test voor profielkeuze havo/vwo en achterhaalt op betrouwbare wijze bij welk profiel de voorkeur ligt. Deze test voor profielkeuze bevat 321 vragen die gericht zijn op mogelijke interessegebieden. Na het invullen van de test krijg je een uitgebreid en betrouwbaar profielkeuzerapport. Hierin staat ook welke van de vier havo-/vwo-profielen het beste aansluit.

Wanneer maak je de profielkeuze voor havo en vwo?

In het derde jaar van de havo en het vwo kiezen leerlingen een profiel. Er zijn vier verschillende profielen, maar ook combinaties zijn mogelijk. Een vervolgopleiding vraagt soms een bepaald vak of profiel. Belangrijk om daar bij de profielkeuze rekening mee te houden. Twijfels over de profielkeuze? The Bridge Career is een zeer uitgebreide test voor profielkeuze havo en vwo. Het  achterhaalt op betrouwbare wijze bij welk profiel de voorkeur ligt.

Profielkeuze voor havo en vwo: de vier profielen

Er is keuze uit vier verschillende profielen. Daarnaast wordt een keuze gemaakt voor één of twee profielkeuzevakken. Vrijwel elke middelbare school biedt alle vier de profielen aan. Dit zijn de vier profielen:

 • Natuur en Techniek (NT): Bij NT draait het om het bedenken van oplossingen voor problemen in de natuurwetenschappen. Je volgt verplicht de vakken wiskunde B, natuurkunde en scheikunde. Daarnaast kun je kiezen uit een van de volgende profielkeuzevakken: natuur, leven en technologie, informatica, biologie of wiskunde D.
 • Natuur en Gezondheid (NG): Als je voor NG kiest, richt je je op de medische, biologische of agrarische sector. Je moet verplicht de vakken wiskunde A, biologie en scheikunde volgen. Daarnaast kun je kiezen uit een van de volgende profielkeuzevakken: natuur, leven en technologie, aardrijkskunde of natuurkunde.
 • Economie en Maatschappij (EM): EM is vergelijkbaar met CM, maar met de nadruk op economie in plaats van taal en cultuur. Verplichte vakken binnen dit profiel zijn wiskunde A, economie en geschiedenis. Daarnaast kun je kiezen uit een van de volgende profielkeuzevakken: management en organisatie, aardrijkskunde, maatschappijwetenschappen of een moderne vreemde taal.
 • Cultuur en Maatschappij (CM): CM is het meest brede profiel dat algemene kennis opbouwt. Een verplicht vak binnen dit profiel is geschiedenis. Op havo-niveau is ook een moderne vreemde taal verplicht, op vwo-niveau is wiskunde C verplicht. Daarnaast kun je twee profielkeuzevakken kiezen. De eerste keuze is tussen aardrijkskunde, maatschappijwetenschappen of economie. Voor het tweede profielkeuzevak kun je kiezen uit kunstvakken, filosofie of een moderne vreemde taal.

Voorbeeldrapport: test voor profielkeuze havo/vwo

Bekijk hier een voorbeeldrapport van de test voor havo/vwo profielkeuze . In dit rapport vind je een overzicht van de scores voor bijna alle hbo- en wo-beroepen, en worden de voorkeuren voor alle hbo- en wo-/masteropleidingen in Nederland gerangschikt in aflopende volgorde. Op de laatste pagina van het rapport wordt aangegeven welk havo/vwo-profiel het meest geschikt is voor jou.

Voorbeeldpagina uit het rapport

Professionele test voor hulp bij profielkeuze havo en vwo

Als je op zoek bent naar een betrouwbare test voor profielkeuze om de profielvoorkeur van scholieren te bepalen, dan is The Bridge Career een professionele optie. Het is de meest uitgebreide test voor profielkeuze havo/vwo die in Nederland beschikbaar is. Met 321 vragen die gericht zijn op mogelijke interessegebieden, biedt deze test een grondige benadering. De keuze voor een profiel op havo-/vwo-niveau is een belangrijke stap en het is zeker de moeite waard om er wat tijd aan te besteden. Op deze manier voorkom je dat je het verkeerde profiel kiest. Na het invullen van de test ontvang je een gedetailleerd en betrouwbaar profielkeuze rapport. Hierin wordt ook aangegeven welk van de vier havo-/vwo-profielen het beste aansluit bij de interesses van de scholier.

 • De meest uitgebreide test voor profielkeuze havo/vwo;
 • Duur: 35 minuten;
 • Het rapport is direct beschikbaar;
 • Ook beschikbaar in het Engels.

Test voor profielkeuze bestellen

 • Je kunt hier direct een test voor profielkeuze havo/vwo bestellen;
 • Je kunt deze test ook als particulier bestellen;
 • We zetten de test dezelfde dag nog voor je klaar;
 • Zodra je klaar bent met de test, sturen we het rapport meteen naar je mail;
 • Ga je veel tests afnemen? Dan is het handig en voordelig om ze zelf te beheren.

Voorbeeldrapport

Het profielkeuzerapport geeft een gedetailleerde beschrijving van jouw voorkeuren voor de vier havo-/vwo-profielen en meer dan 200 hbo/wo-beroepen en -opleidingen. De profielen, opleidingen en beroepen worden in het rapport gerangschikt van hoog naar laag, waardoor je een duidelijk inzicht krijgt in waar jouw voorkeur ligt. Zo kun je precies zien welke havo/vwo profielen, opleidingen en beroepen het beste bij jou passen.

Tests en online assessments bestellen

 • Je kunt hier een test of online assessment aanvragen voor je kandidaat of medewerker.
 • Wij zetten de test of online assessment binnen 30 minuten klaar.
 • De test blijft beschikbaar totdat de deelnemer het heeft afgerond.
 • Na het invullen is het rapport direct beschikbaar.
 • Als bedrijf of organisatie kun je achteraf (per factuur) betalen.
 • Grote afname? Kies dan voor online assessments in eigen beheer.

Bestellen

Producten bestellen doe je snel en simpel. Selecteer hieronder de gewenste producten en aantallen. Vul daarna je gegevens in. Controleer je aanvraag en stuur hem in. De betaling gaat eenvoudig en achteraf per factuur.

1

Selecteer je producten

Online HR tests (losse afname)

Aantal
€135
€135
€119
€119
€165
€135
€119
€119
€595
€55

Online assessments of eigen account

Aantal
€340
€310

Online werkgeluk tests

Aantal
€89
€89

In-company trainingen

€2495
€2495
€2495
€1895
€995

Boeken

Aantal
€189
€189
€189
2

Jouw gegevens

3

Controle & verzenden

De door jou gekozen producten

 • Geen producten gekozen

We gaan direct voor je aan de slag.

In 4 stappen: je kandidaat of medewerker vandaag getest

 • Bestel een test of online assessment via de bestelpagina.
 • Je kandidaat of medewerker kan binnen 30 minuten aan de slag.
 • De test blijft beschikbaar totdat de deelnemer het heeft afgerond.
 • Na het invullen is het rapport direct beschikbaar.

Indien gewenst kun je na afloop met een TestGroup-consultant telefonisch door het rapport gaan. Als bedrijf of organisatie kun je achteraf (per factuur) betalen. Grote afname? Kies dan voor online assessments in eigen beheer.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Dankzij de Bridge Ability Suite kunnen wij meer mensen toelaten tot de opleiding.”

Kim Heerkens, Adviseur Capacity Building

DTV Consultants