020 - 262 1630

Beroepskeuze voor volwassenen

woensdag 05 juni 2024

Wat is beroepskeuze voor volwassenen?

Beroepskeuze voor volwassenen verwijst naar het proces waarbij volwassenen een carrière of beroep selecteren dat past bij hun interesses, vaardigheden, waarden en persoonlijke omstandigheden. Het kan een bewuste beslissing zijn om van loopbaan te veranderen, een nieuw vakgebied te betreden of om zich verder te specialiseren in hun huidige vakgebied.

Volwassenen kunnen verschillende redenen hebben om een beroepskeuze te maken, zoals het streven naar persoonlijke vervulling, het verbeteren van hun levenskwaliteit, het verhogen van hun inkomen, het vinden van een betere balans tussen werk en privéleven, of het nastreven van hun passies en interesses.

Beroepskeuze: een belangrijke beslissing die een groot deel van je leven beïnvloedt. Het begint bij de meesten van ons al vroeg. Op de middelbare school moeten we in het tweede jaar een profiel (vakkenpakket) kiezen. Daarbij kijken we al vooruit naar de studie die we denken te gaan volgen. Dit is mogelijk met een loopbaantest, een beroepskeuzetest of een studiekeuzetest. In het derde jaar begint de oriëntatie op de arbeidsmarkt, waarna in het vierde jaar (en later) een studiekeuze gemaakt moet worden. Vervolgens nog even examen doen, studeren en aan het werk.

Te jong voor beroepskeuze

In theorie klinkt de manier waarop we in Nederland het hele traject van beroepskeuze doorlopen waterdicht. In de praktijk pakt het anders uit. Volgens onderzoek van (onder meer) ResearchNed blijkt ruwweg een derde van alle eerstejaars hbo-studenten van studie te zijn gewisseld, of helemaal te zijn uitgevallen. Een derde van alle beroepskeuzes pakt dus niet uit. Volgens een RTL artikel zijn de cijfers op het mbo nog slechter: na het behalen van hun diploma blijkt 40% spijt te hebben van hun studiekeuze.

Er wordt volop nagedacht over de reden van deze hoge studie-uitval. Eén reden is dat de beroepskeuze eigenlijk op te jonge leeftijd plaatsvindt. Wetenschappers beamen dit en wijzen erop dat op jonge leeftijd de identiteit nog gevormd wordt, terwijl het brein nog niet in staat is om beslissingen te nemen met zulke grote langetermijngevolgen. Op de Wageningen Universiteit (WUR) herkennen ze dit probleem. Reden voor een blog om ouders (en jongeren) een hart onder de riem te steken.

Te oud voor beroepskeuze?

Ondanks de kritiek blijft het systeem van beroepskeuze in stand. Oproepen om de leeftijd voor beroepskeuze te verhogen blijven onbeantwoord. Het gevolg is dat hele generaties jongeren nog steeds tot een keuze worden gedwongen, terwijl ze daar niet klaar voor zijn.

Het gevolg is dat er een groot deel van de werknemers werk verricht waar ze eigenlijk niet blij van worden. Vaak blijven ze zitten, omdat dit nu eenmaal is wat ze kunnen en het inkomen nodig hebben. Sommigen tellen zelfs al enkele decennia van tevoren af naar hun pensioen. Dit is een probleem, want ontevreden werknemers zullen vaak ook in hun privéleven minder tevreden zijn. Tegelijkertijd is de productiviteit van ongelukkige medewerkers een stuk lager dan dat van gelukkige werknemers.

Omdat de coronacrisis voor velen van ons betekende dat we - letterlijk - afstand namen van ons werk is die ontevredenheid bij veel werknemers zichtbaarder geworden.

Nu we minder haastig waren, haalde de ontevredenheid ons in. Veel werknemers vroegen zich af: “Is dit nu wat ik wil met mijn leven?” Als het antwoord “nee” was, is de vervolgvraag: “Hoe nu verder?”, “ben ik niet te oud voor een andere baan of carrièreswitch?” En: “als ik dít niet wil, wat dan wel?”.

P&O-professionals kregen natuurlijk al eerder dit soort vragen, maar tot voor kort waren het uitzonderingen. Nu wordt er veel vaker een beroep op hen gedaan.

Beroepskeuze voor volwassenen

Hoewel het hele systeem van beroepskeuze op de middelbare school nogal rigide en vaststaand lijkt, zit je niet vast aan de keuzes die je op jongere leeftijd hebt gemaakt. Je bent immers nooit te oud om te leren.

Als P&O-professional kun je medewerkers ondersteunen door hen een beroepskeuzetest voor volwassenen te laten uitvoeren. Hiermee help je de medewerker uit te vinden waar zijn of haar hart wel ligt, zodat je samen een passendere plek kunt zoeken. Dat kan een andere functie binnen de organisatie zijn, of bij een ander bedrijf.

Beroepskeuzetests voor volwassenen zijn zowel beschikbaar op mbo-niveau als op hbo/wo-niveau. Ze kunnen worden besteld door particulieren, maar ook door bedrijven en organisaties.

Omdat de kandidaten meer levenservaring en wijsheid meebrengen, kan de loopbaantest voor volwassenen efficiënter uitgevoerd worden dan op de middelbare school. De kandidaat hoeft geen dagenlang een assessment te ondergaan en hoeft ook geen eindeloze reflectie-bijeenkomsten bij te wonen.

Online beroepskeuze voor volwassenen

Een online test, die afgenomen wordt waar en wanneer het de kandidaat uitkomt, is voldoende. Kies dan niet voor één van de tientallen gratis online beroepskeuzetests, maar voor een beroepskeuzetest die is ontwikkeld door onderzoeksspecialisten, wetenschappers en mensen uit de praktijk.

De online beroepskeuzetest voor volwassen van TestGroup (The Bridge) is praktisch, wetenschappelijk onderbouwd en leidt tot inzichten waar je echt iets aan hebt. Het bestellen en klaarzetten van de test is verrassend eenvoudig en voordelig.

De beroepskeuzetest voor volwassenen op mbo-niveau, gemaakt in samenwerking met de Universiteit Utrecht, kijkt naar interesses, competenties en persoonlijke eigenschappen en matcht dit met alle mbo-opleidingen en 232 beroepen. De beroepskeuzetest voor volwassenen op hbo-niveau gebruikt de loopbaanankers van Schein en de RIASEC-codes van Holland om het kandidaatprofiel te vergelijken met 200+ hbo/wo-beroepen en alle hbo-studies.

Omdat de beroepskeuzetest gebruik maakt van slimme algoritmes, AI en de gepatenteerde normative-ipsative split technologie ontvang je direct na het inzenden van de vragenlijst een waarheidsgetrouw rapport dat je helpt bij het bepalen van de volgende stap.

Beroepskeuzetest voor volwassenen bestellen

  • Via de bestelpagina kun je de beroepskeuzetest voor volwassenen bestellen, ook als particulier.
  • Binnen 30 minuten na de bestelling maken wij The Bridge Career beschikbaar voor de deelnemer.
  • De test blijft beschikbaar totdat de deelnemer deze heeft afgerond.
  • Het rapport van The Bridge Career is direct beschikbaar na het invullen van de test.
  • Voor bedrijven en organisaties die grote aantallen loopbaantesten willen afnemen, bieden wij een eigen account op de Test-Toolkit van TestGroup.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Wie ben ik? Wat kan ik? En wat wil ik?’ Omdat The Bridge Personality antwoord geeft op dit soort vragen, kunnen wij bij Aeres Agree sneller de juiste match maken.”

Silvie van Aanholt, senior consultant

Ervaring van Aeres Agree met The Bridge Personality