020 - 262 1630

Cognitieve capaciteitentest

dinsdag 11 juni 2024

Wat is een cognitieve capaciteitentest?

Een cognitieve capaciteitentest is een algemene beoordeling van iemands intelligentie (cognitieve capaciteiten) en zijn of haar waarschijnlijke prestaties in de functie waarvoor ze worden aangenomen. Deze test meet verschillende vormen van cognitieve aanleg, zoals denken, taalgebruik, besluitvorming, leren en geheugen.

Er is een cognitieve capaciteitentest op mbo-niveau, een capaciteitentest voor hbo-niveau en een capaciteitentest voor wo-/master-niveau.

Er bestaan verschillende soorten cognitieve tests. Traditioneel gezien zijn er zes cognitieve vaardigheidstests, namelijk cijfermatig redeneren, verbaal redeneren, ruimtelijk inzicht, logisch redeneren, leervaardigheid en perceptuele snelheid en nauwkeurigheid.

Een cognitieve capaciteitentest kan worden beschouwd als een variant van de intelligentietest, maar is vaak meer gericht op specifieke deelaspecten van intelligentie of juist op meer specialistische taken.

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de cognitieve capaciteitentest de sterkste voorspeller is van werkprestaties, zelfs beter dan het interview. Deze test meet namelijk de onderliggende cognitieve vaardigheden die nodig zijn in vrijwel elke functie, zoals het zien van verbanden, het onderscheiden van hoofd- en bijzaken en logisch redeneren.

The Bridge Ability Suite is een cognitieve capaciteitentest die bestaat uit drie testen: de Bridge Verbaal, de Bridge Numeriek en de Bridge Abstract. Deze cognitieve capaciteitentest meet of je kandidaat over de relevante capaciteiten beschikt om goed te functioneren op een bepaalde positie. Beschikbaar op mbo-, hbo- en wo-niveau.

Cognitieve capaciteitentest voor mbo-, hbo- en wo/master-niveau

The Bridge Ability Suite is een cognitieve capaciteitentest die bestaat uit drie onderdelen: Bridge Verbaal, Bridge Numeriek en Bridge Abstract. Deze capaciteitentest is beschikbaar op mbo-, hbo- en wo-niveau.

Voordelen van de cognitieve capaciteitentest

 • Te bestellen als losse test (per kandidaat) of te gebruiken in eigen beheer via een account op het Bridge Assessment Platform;
 • Prijs: vanaf 15 euro per kandidaat (bij een abonnement);
 • De cognitieve capaciteitentest bestaat uit drie onderdelen: verbale capaciteiten, numerieke capaciteiten en logisch denken;
 • De online capaciteitentesten worden afzonderlijk of gecombineerd afgenomen;
 • Beschikbaar op mbo-, hbo- en wo-niveau;
 • Beschikbaar in 20 talen, waaronder Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans;
 • Online, betrouwbaar en wetenschappelijk onderbouwd;

Voorbeeldrapport van de cognitieve capaciteitentest

Hier kun je een voorbeeldrapport bekijken van de numerieke cognitieve capaciteitentest. Dit rapport is gebaseerd op de hbo-normgroep en bevat alleen de resultaten van het numerieke deel van de cognitieve capaciteitentest. Er zijn ook rapporten beschikbaar voor de verbale cognitieve capaciteitentest en abstracte cognitieve capaciteitentest.

Het rapport bevat een totaalscore, een score op nauwkeurigheid, snelheid en efficiëntie. Het geeft ook aan of de geteste persoon mogelijk gegokt heeft tijdens het invullen van de test.

Voorbeeldpagina uit het cognitieve capaciteitenrapport

Cognitieve capaciteitentest bestellen

Je kunt de cognitieve capaciteitentest bestellen als losse test (per kandidaat). Als je veel testen gaat afnemen, is een eigen account op het Bridge Assessment Platform het meest voordelig.

Verbale cognitieve capaciteitentest

Wil je weten hoe goed kandidaten complexe teksten begrijpen en analyseren? Deze verbale cognitieve capacitetentest of taaltest meet de vaardigheid om de juiste conclusies te trekken uit schriftelijke informatie. Daarnaast biedt deze capaciteitentest inzicht in de volgende deelgebieden: woordbegrip, tekstbegrip en argumenten begrijpen.

 • Aantal vragen: 25
 • Beschikbare tijd: 17 minuten

Voorbeeldvraag: verbale cognitieve capaciteitentest

Numerieke cognitieve capaciteitentest

Ben je op zoek naar een betrouwbare online test die numerieke vaardigheden meet? Kandidaten moeten in deze numerieke cognitieve capaciteitentest of rekentest o.a. berekeningen uitvoeren, data en tabellen vergelijken.

 • Aantal vragen: 25
 • Beschikbare tijd: 17 minuten

Voorbeeldvraag: numerieke cognitieve capaciteitentest

Abstracte cognitieve capaciteitentest

Wil je weten of kandidaten geschikt zijn voor financiële, technische of wetenschappelijke functies? Binnen dertig minuten meet je met de abstracte cognitieve capaciteitentest of logisch denken test de vaardigheid om strategisch te denken, processen te analyseren en getallen te begrijpen en te verwerken.

 • Aantal vragen: 25
 • Beschikbare tijd: 17 minuten

Voorbeeldvraag: abstracte cognitieve capaciteitentest

Heb je vragen over cognitieve capaciteitentesten?

Wil je meer weten over het inzetten van cognitieve capaciteitentesten in je organisatie? Wij geven je graag advies. Je kunt hiervoor contact opnemen met TestGroup.

Video: in eigen beheer cognitieve capaciteitentesten afnemen

Wil je in eigen beheer cognitieve capaciteitentesten afnemen? Met een account op het Bridge Assessment Platform kun je zelfstandig online assessments inzetten. Je kunt kiezen uit afname via credits of je kunt kiezen voor een abonnement met onbeperkt gebruik.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Wie ben ik? Wat kan ik? En wat wil ik?’ Omdat The Bridge Personality antwoord geeft op dit soort vragen, kunnen wij bij Aeres Agree sneller de juiste match maken.”

Silvie van Aanholt, senior consultant

Ervaring van Aeres Agree met The Bridge Personality