020 - 262 1630

Capaciteitentest op mbo niveau

woensdag 06 oktober 2021

Een capaciteitentest is ideaal voor een bedrijf of organisatie om inzicht te krijgen in, de naam zegt het al, de capaciteiten van de medewerkers. TestGroup heeft capaciteitentesten op hbo-en wo-niveau, maar ook op mbo-niveau. Met zo’n test ontdek je welk werk- en denkniveau de medewerker heeft en of een opleiding op een ander niveau wellicht een goede optie is. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de medewerker geen mbo diploma of certificaat heeft en wil aantonen dat hij of zij wel op dit niveau functioneert. Of wellicht zijn er plannen om een vervolgopleiding of een bepaalde cursus te volgen waar mbo niveau een vereiste is. Met een capaciteitentest kan “bewezen” worden dat de medewerker inderdaad over dit niveau beschikt.

Mbo capaciteitentest bestellen

  • Alleen voor professioneel gebruik (door bedrijven en organisaties);
  • Je kunt hier een mbo capaciteitentest voor je kandidaat bestellen;
  • Je ontvangt de inloggegevens voor de kandidaat of medewerker per e-mail;
  • De kandidaat of medewerker vult de capaciteitentest in;
  • Wij nemen telefonisch met je de rapporten door (indien gewenst);
  • Je weet zo direct of je kandidaat het juiste niveau heeft.

Wanneer zet je een mbo capaciteitentest in?

Het initiatief om een capaciteitentest af te nemen kan vanuit de medewerker zelf komen (bijvoorbeeld om zijn opleidingsbudget te benutten en/of om carrièremogelijkheden te onderzoeken) maar ook het bedrijf of de organisatie kan de keuze maken om de medewerker(s) deze test voor te leggen. Het is dan ook een zeer nuttig middel om een beter inzicht in de werknemers te krijgen, voor het bedrijf of de organisatie, maar ook voor de werknemer zelf. Wel is het zo dat deze capaciteitstesten niet te bestellen zijn door particulieren, enkel bedrijven en organisaties kunnen dit doen.

Wat houdt de mbo capaciteitentest in?

The Bridge Ability Suite capaciteitentest richt zich met name op intelligentie. De cognitieve capaciteiten van iemand met een mbo opleidingsniveau in de leeftijd van 15 tot en met 65 jaar worden gemeten, waarna een voorspelling wordt gedaan over het maximale prestatieniveau (opleidingsniveau of beroepsniveau) dat iemand heeft. Ook kan er een indicatie van het IQ worden gegeven.

De test neemt driemaal achttien minuten in beslag. Deze drie onderdelen (The Bridge Verbaal, The Bridge Numeriek en The Bridge Abstract) richten zich ieder op een ander onderdeel. Rekenen, taalkundig inzicht en logisch denken zijn onderdeel van ieders leven en het is zinvol om te weten hoe men op deze onderdelen scoort op het zakelijke vlak. De test wordt online afgenomen. Inloggegevens worden per e-mail verstuurd, waarna de rest zich vanzelf wijst. Dit zorgt voor optimale resultaten maar minimale werktijd die hieraan gespendeerd hoeft te worden.

Na het afnemen van de test wordt er voor ieder onderdeel een rapport opgemaakt. Het totale rapport is na afronding van de test beschikbaar. Indien dit gewenst is, is het mogelijk om contact met ons op te nemen. Onze consultants nemen dan telefonisch de rapporten met je door en kunnen eventuele vragen beantwoorden.

Is een capaciteitentest op mbo niveau zinvol?

Helaas zijn mensen vaak geneigd te denken dat mensen met een mbo opleidingsniveau niet verder kunnen of willen op de carrièreladder. Men vergeet dat mbo’ers doorgaans zeer gedreven mensen zijn die graag in het werkveld aanwezig zijn, liever dan fulltime een opleiding volgen. Dat wil niet zeggen dat zij niet (willen) leren, alleen dat zij een andere aanpak hebben.

Zodra mbo’ers aan de slag gaan, doen zij ervaring op waardoor geleerd wordt wat zij wel of niet graag doen, waar de interesses liggen en waarin zij wellicht verder willen doorgroeien. Vervolgens kiezen zij er niet zelden voor om naast hun werk nog een opleiding of cursus te volgen om op die manier meer kennis op te doen en door te groeien. Op de vraag of een capaciteitentest op mbo niveau zinvol is kunnen we dus heel kort reageren: ja!

Iedereen is verschillend, dus de ene werknemer heeft absoluut de capaciteiten in huis om door te leren en op die manier door te groeien binnen een bedrijf of organisatie. Natuurlijk zijn er ook werknemers die met mbo al op hun niveau zitten, waarbij hbo misschien te hoog gegrepen is. Ook dat is geen enkel probleem, maar het is wel zinvol om te weten dat dit de maximale capaciteit is van iemand. Vervolgens kan samen bekeken worden op welke manier deze werknemer zich alsnog kan doorontwikkelen.

De voordelen van de capaciteitentest bij TestGroup

Het komt regelmatig voor dat medewerkers tevreden zijn over het bedrijf of de organisatie waar zij werken, maar op een gegeven moment meer uitdaging zouden willen. Het is soms wel moeilijk om deze ideeën concreet te maken, plus dat het hiervoor nodig is om te weten wat iemands capaciteiten zijn. De lat zo hoog leggen dat dit niet realistisch is, is voor niemand prettig. Dat maakt deze capaciteitstesten een uitermate handig hulpmiddel. Door erachter te komen wat de capaciteiten van de medewerker zijn, kan veel gerichter gekeken worden naar vervolgstappen in zijn of haar carrière.

Hoewel er ongetwijfeld verschillende testen te vinden zijn op het internet, zijn er meerdere voordelen verbonden aan de testen van TestGroup. Zo bieden wij verschillende testen aan, waardoor deze goed op elkaar aansluiten. Zij kunnen gecombineerd of afzonderlijk worden afgenomen. Ook richten wij ons niet enkel op één niveaugroep, we hebben oog voor iedereen! Zoals gezegd zijn capaciteitentesten bij ons gericht op mbo-, hbo- en wo-niveau.

Zijn er medewerkers in dienst die de Nederlandse taal niet voldoende machtig zijn? Ook daar houden wij rekening mee. Onze capaciteitentest is beschikbaar in maar liefst 20 talen. De manier van werken met onze testen is niet ingewikkeld, maar mochten er toch vragen zijn, dan zijn wij altijd bereikbaar voor vragen of uitleg.

Onze capaciteitentesten zijn een aantrekkelijk alternatief voor de dure externe capaciteitentesten op locatie, die ook nog eens meer tijd kosten. Wij werken online, iets dat perfect mogelijk is in deze moderne samenleving. Communicatie gaat via e-mail, de test kan online gemaakt worden en ook de resultaten zijn, dankzij deze manier van werken, zeer snel op de plek waar zij moeten zijn.

Voor vragen zijn wij echter ook gewoon telefonisch bereikbaar, want we begrijpen dat communicatie via e-mail niet altijd volstaat.

Bestellen

Je kunt hier een capaciteitentest voor je kandidaat of medewerker bestellen.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Sinds we naast kennis en vaardigheden ook op persoonlijkheid testen, namelijk met The Bridge Personality, zijn er aanzienlijk minder ‘ongelukkige huwelijken'.”

Marja Kramer, recruiter

GP Groot