020 - 262 1630

Capaciteitentest op mbo niveau

woensdag 05 juni 2024

Wat is een capaciteitentest voor mbo?

Een capaciteitentest voor mbo-niveau meet of iemand mbo werk- of denkniveau heeft. De mbo-capaciteitentest is bedoeld voor mensen van 15 tot 65 jaar oud die een opleiding hebben gevolgd op mbo-niveau. Deze capaciteitentest is geschikt voor het bepalen van mbo-niveau 1 t/m 4. De test kijkt naar hoe goed iemand is in rekenen, taal en logisch denken. Met de resultaten van de test kan je een idee krijgen van wat iemands maximale prestatieniveau kan zijn in opleiding of werk, en het kan ook een indicatie geven van iemands IQ. Deze capaciteitentest is geschikt om te bepalen of je kandidaat of medewerker het juiste mbo-niveau heeft.

Een capaciteitentest is ideaal voor een bedrijf of organisatie om inzicht te krijgen in, de naam zegt het al, de capaciteiten van de medewerkers. TestGroup heeft capaciteitentesten op hbo-en wo-niveau, maar ook op mbo-niveau. Met zo’n test ontdek je welk werk- en denkniveau de medewerker heeft en of een opleiding op een ander niveau wellicht een goede optie is. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de medewerker geen mbo diploma of certificaat heeft en wil aantonen dat hij of zij wel op dit niveau functioneert. Of wellicht zijn er plannen om een vervolgopleiding of een bepaalde cursus te volgen waar mbo niveau een vereiste is. Met een capaciteitentest kan “bewezen” worden dat de medewerker inderdaad over dit niveau beschikt.

The Bridge Ability Suite: capaciteitentest voor het bepalen van mbo-niveau

Al meer dan 10 jaar is The Bridge Ability Suite de meest gebruikte capaciteitentest onder bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen voor het bepalen van mbo-niveau bij medewerkers en sollicitanten. Deze test wordt vaak gebruikt in selectieprocessen en bij het werven van personeel. Het is een effectieve manier om de intelligentie van een sollicitant te meten of om te bepalen of een bestaande medewerker geschikt is voor een functie op een hoger niveau. De test is beschikbaar voor individuele aankoop per kandidaat of via een aantrekkelijk geprijsd abonnement. Uiteraard is deze capaciteitentest ook op hbo- en universitair niveau beschikbaar.

Mbo capaciteitentest bestellen

 • Alleen voor professioneel gebruik (door bedrijven en organisaties);
 • Je kunt hier een mbo capaciteitentest voor je kandidaat bestellen;
 • Je ontvangt de inloggegevens voor de kandidaat of medewerker per e-mail;
 • De kandidaat of medewerker vult de capaciteitentest in;
 • Wij nemen telefonisch met je de rapporten door (indien gewenst);
 • Je weet zo direct of je kandidaat het juiste niveau heeft.
 • Ga je veel testen inzetten? Overweeg dan het afnemen van testen in eigen beheer.

Wanneer zet je een mbo capaciteitentest in?

Het initiatief om een capaciteitentest af te nemen kan vanuit de medewerker zelf komen (bijvoorbeeld om zijn opleidingsbudget te benutten en/of om carrièremogelijkheden te onderzoeken) maar ook het bedrijf of de organisatie kan de keuze maken om de medewerker(s) deze test voor te leggen. Het is dan ook een zeer nuttig middel om een beter inzicht in de werknemers te krijgen, voor het bedrijf of de organisatie, maar ook voor de werknemer zelf. Wel is het zo dat deze capaciteitstesten niet te bestellen zijn door particulieren, enkel bedrijven en organisaties kunnen dit doen.

Wat houdt de mbo capaciteitentest in?

The Bridge Ability Suite capaciteitentest richt zich met name op intelligentie. De cognitieve capaciteiten van iemand met een mbo opleidingsniveau in de leeftijd van 15 tot en met 65 jaar worden gemeten, waarna een voorspelling wordt gedaan over het maximale prestatieniveau (opleidingsniveau of beroepsniveau) dat iemand heeft. Ook kan er een indicatie van het IQ worden gegeven.

De test neemt driemaal achttien minuten in beslag. Deze drie onderdelen (The Bridge Verbaal, The Bridge Numeriek en The Bridge Abstract) richten zich ieder op een ander onderdeel. Rekenen, taalkundig inzicht en logisch denken zijn onderdeel van ieders leven en het is zinvol om te weten hoe men op deze onderdelen scoort op het zakelijke vlak. De test wordt online afgenomen. Inloggegevens worden per e-mail verstuurd, waarna de rest zich vanzelf wijst. Dit zorgt voor optimale resultaten maar minimale werktijd die hieraan gespendeerd hoeft te worden.

Na het afnemen van de test wordt er voor ieder onderdeel een rapport opgemaakt. Het totale rapport is na afronding van de test beschikbaar. Indien dit gewenst is, is het mogelijk om contact met ons op te nemen. Onze consultants nemen dan telefonisch de rapporten met je door en kunnen eventuele vragen beantwoorden.

Abstracte capaciteitentest voor mbo-niveau

Als je wilt bepalen of kandidaten geschikt zijn voor financiële, technische of wetenschappelijke functies, dan is onze abstracte cognitieve capaciteitentest of logisch denken test een geschikte optie. Deze test meet de vaardigheid om strategisch te denken, processen te analyseren en getallen te begrijpen en te verwerken, en dat allemaal binnen dertig minuten.

 • Aantal vragen: 25
 • Beschikbare tijd: 17 minuten

Voorbeeldvraag

Verbale capaciteitentest voor mbo-niveau

Als je geïnteresseerd bent in de vaardigheid van kandidaten om complexe teksten te begrijpen en te analyseren, dan is onze verbale capaciteitentest voor mbo-niveau een geschikte optie. Deze test meet de capaciteit om juiste conclusies te trekken uit geschreven informatie en biedt inzicht in de deelgebieden woordbegrip, tekstbegrip en argumentatiebegrip.

 • Aantal vragen: 25
 • Beschikbare tijd: 17 minuten

Voorbeeldvraag

Numerieke capaciteitentest voor mbo-niveau

Als je op zoek bent naar een betrouwbare online test die de numerieke vaardigheden van kandidaten meet, dan is onze numerieke cognitieve capaciteitentest of rekentest een geschikte optie. Deze test vraagt kandidaten om berekeningen uit te voeren en om data en tabellen te vergelijken, onder andere.

 • Aantal vragen: 25
 • Beschikbare tijd: 17 minuten

Voorbeeldvraag

Voorbeeldrapport van de capaciteitentest op mbo-niveau

Bekijk hier een voorbeeldrapport van de verbale mbo capaciteitentest. Dit rapport is gebaseerd op de mbo-normgroep en bevat alleen de resultaten van het verbale deel van de cognitieve capaciteitentest. Er zijn ook rapporten beschikbaar voor de numerieke cognitieve capaciteitentest en de abstracte cognitieve capaciteitentest.

In het rapport vind je een totaalscore, een score op nauwkeurigheid, snelheid en efficiëntie. Daarnaast wordt aangegeven of de geteste persoon mogelijk gegokt heeft tijdens het invullen van de test.

Voorbeeldpagina uit het rapport

Is een capaciteitentest op mbo niveau zinvol?

Helaas zijn mensen vaak geneigd te denken dat mensen met een mbo opleidingsniveau niet verder kunnen of willen op de carrièreladder. Men vergeet dat mbo’ers doorgaans zeer gedreven mensen zijn die graag in het werkveld aanwezig zijn, liever dan fulltime een opleiding volgen. Dat wil niet zeggen dat zij niet (willen) leren, alleen dat zij een andere aanpak hebben.

Zodra mbo’ers aan de slag gaan, doen zij ervaring op waardoor geleerd wordt wat zij wel of niet graag doen, waar de interesses liggen en waarin zij wellicht verder willen doorgroeien. Vervolgens kiezen zij er niet zelden voor om naast hun werk nog een opleiding of cursus te volgen om op die manier meer kennis op te doen en door te groeien. Op de vraag of een capaciteitentest op mbo niveau zinvol is kunnen we dus heel kort reageren: ja!

Iedereen is verschillend, dus de ene werknemer heeft absoluut de capaciteiten in huis om door te leren en op die manier door te groeien binnen een bedrijf of organisatie. Natuurlijk zijn er ook werknemers die met mbo al op hun niveau zitten, waarbij hbo misschien te hoog gegrepen is. Ook dat is geen enkel probleem, maar het is wel zinvol om te weten dat dit de maximale capaciteit is van iemand. Vervolgens kan samen bekeken worden op welke manier deze werknemer zich alsnog kan doorontwikkelen.

De voordelen van de capaciteitentest bij TestGroup

Het komt regelmatig voor dat medewerkers tevreden zijn over het bedrijf of de organisatie waar zij werken, maar op een gegeven moment meer uitdaging zouden willen. Het is soms wel moeilijk om deze ideeën concreet te maken, plus dat het hiervoor nodig is om te weten wat iemands capaciteiten zijn. De lat zo hoog leggen dat dit niet realistisch is, is voor niemand prettig. Dat maakt deze capaciteitstesten een uitermate handig hulpmiddel. Door erachter te komen wat de capaciteiten van de medewerker zijn, kan veel gerichter gekeken worden naar vervolgstappen in zijn of haar carrière.

Hoewel er ongetwijfeld verschillende testen te vinden zijn op het internet, zijn er meerdere voordelen verbonden aan de testen van TestGroup. Zo bieden wij verschillende testen aan, waardoor deze goed op elkaar aansluiten. Zij kunnen gecombineerd of afzonderlijk worden afgenomen. Ook richten wij ons niet enkel op één niveaugroep, we hebben oog voor iedereen! Zoals gezegd zijn capaciteitentesten bij ons gericht op mbo-, hbo- en wo-niveau.

Zijn er medewerkers in dienst die de Nederlandse taal niet voldoende machtig zijn? Ook daar houden wij rekening mee. Onze capaciteitentest is beschikbaar in maar liefst 20 talen. De manier van werken met onze testen is niet ingewikkeld, maar mochten er toch vragen zijn, dan zijn wij altijd bereikbaar voor vragen of uitleg.

Onze capaciteitentesten zijn een aantrekkelijk alternatief voor de dure externe capaciteitentesten op locatie, die ook nog eens meer tijd kosten. Wij werken online, iets dat perfect mogelijk is in deze moderne samenleving. Communicatie gaat via e-mail, de test kan online gemaakt worden en ook de resultaten zijn, dankzij deze manier van werken, zeer snel op de plek waar zij moeten zijn.

Voor vragen zijn wij echter ook gewoon telefonisch bereikbaar, want we begrijpen dat communicatie via e-mail niet altijd volstaat.

Capaciteitentest voor mbo-niveau bestellen

Je kunt hier een capaciteitentest voor je kandidaat of medewerker bestellen.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Sinds we naast kennis en vaardigheden ook op persoonlijkheid testen, namelijk met The Bridge Personality, zijn er aanzienlijk minder ‘ongelukkige huwelijken'.”

Marja Kramer, recruiter

Beoordeling van The Bridge Personality door GP Groot