020 - 262 1630

De 16 Jung Types en sales: achterhaal het Jung Type van je klant

zaterdag 11 februari 2023

Weet je het Jung Type van je klant? Dan is de kans een stuk groter dat je een deal binnenhaalt. De 16 Jung Types geven informatie over behoefte aan details, besluitvorming en hoe je klant graag benaderd wil worden. Waardevolle informatie voor elke sales professional.

Jung Types en Sales

Jung Types zijn te achterhalen door het inzetten van een Jung Persoonlijkheidstest. Na het invullen van deze persoonlijkheidstest is je Jung Type na te lezen in het 16 Jung Type rapport. Het Jung type geeft informatie over je voorkeuren op een viertal dimensies. Deze dimensies geven inzicht in waar je energie van krijgt, aan welke soort informatie je de voorkeur geeft, hoe je beslissingen neemt en wat je algemene levensstijl is.

Er zijn zestien Jung types. Ze hebben allemaal hun eigen voorkeur voor de manier van communiceren en omgang met anderen.

Jung Type van de klant

Iedereen is in te delen in één van de zestien Jung types, je klant dus ook. Hiervoor kun je een 16 Types persoonlijkheidstest inzetten. Om je klant optimaal te benaderen is het verstandig om rekening te houden met het Jung type. Het Jung type geeft informatie over vier eigenschappen van de klant waar je rekening mee kunt houden tijdens het verkoopproces.

Het Jung type zegt ten eerste iets over de manier waarop de klant benaderd wil worden. Ten tweede over hoe de klant informatie verwerkt. Ten derde over hoe de klant beslissingen neemt. En als laatste zegt het Jung Type iets over hoe de klant de verkoop wil afronden. Het is dus van groot belang dat je het Jung type van je klant inschat. Dit kun je doen tijdens het verkoopgesprek.

De vier dimensies van Jung:

  • Waar richt de klant zijn aandacht op? - Extraversion (E) of Introversion (I)
  • Hoe neemt de klant informatie op? – Sensing (S) of INtuition (N)
  • Hoe neemt de klant beslissingen? – Thinking (T) of Feeling (F)
  • Hoe gaat de klant om met de wereld om zich heen?– Judging (J) of Perceiving (P)

Je moet er dus achter zien te komen wat de voorkeur van je klant is wat betreft informatieverwerking (S-N) en besluitvorming (T-F). Om de informatie voorkeur te analyseren kun je letten op wat voor vragen de klant stelt. De vragen kunnen detailgericht zijn (S) of juist meer gericht op het geheel (N). Hieruit is de voorkeur voor informatieverwerking op te maken. De manier waarop je klant beslissingen maakt is af te leiden uit de aandacht voor emotie (F) of juist voor logica en objectiviteit (T).

Als laatste kun je achterhalen wat de voorkeur van je klant is wat betreft het afronden van de verkoop (J-P). De eerste mogelijkheid is dat de klant de voorkeur geeft aan een snelle afhandeling (J). De tweede mogelijkheid is dat de klant graag de tijd wil nemen om alles nog eens te overwegen (P).

Als het Jung type van je klant bekend is, krijg je zo waardevolle informatie die je zal helpen om je verkoopresultaten te verbeteren. Je zult zien dat hierdoor de verkoop een stuk efficiënter en succesvoller zal verlopen.

Hoe gebruik je het Jung Type om je eigen verkoopresultaten te verbeteren?

Na het invullen van een Jung Persoonlijkheidstest kun je ontdekken hoe je scores op de 4 Jung dimensies, en dus jouw Jung Type, jouw resultaten in sales kunnen beïnvloeden. In de verkoopbranche denken sommigen misschien dat alleen bepaalde persoonlijkheden succesvol kunnen zijn. Het is bijvoorbeeld een gangbare overtuiging dat alleen extraverte mensen deals kunnen sluiten en goed om kunnen gaan met klanten. Maar volgens onderzoek komt introversie vaker voor dan extraversie in het algemeen, en zijn zowel extraverte als introverte mensen nodig om een succesvol verkoopteam op te bouwen. Gebruik je Jung Type in je voordeel. Het maakt niet uit of je een INTJ of een ESFP bent, je kunt klanten bereiken en omzet maken.

Jung Types meten met The Bridge Personality persoonlijkheidstest

Ben je benieuwd naar het gebruiken van Jung Types met The Bridge Personality? Klik op de link voor informatie over deze persoonlijkheidstest. 

The Bridge Personality: het boekje voor sales

Ben je nieuwsgierig naar een overzicht van alle 16 mogelijke Jung Types van klanten? In: The Bridge Personality: Het boekje voor sales tref je een overzicht van alle 16 Jung Types. Daarnaast vind je in dit boek tips over het optimaliseren van verkoopprestaties door het toepassen van kennis over Jung Types tijdens sales gesprekken.

Dit is ook een zeer handig boek voor kandidaten die gebruik hebben gemaakt van het Sales rapport van The Bridge Personality. Naast een zeer complete uitleg over je sales rapport, tref je in dit boek ook handige oefeningen die je kunt gebruiken om je verkoopvaardigheden te vergroten.

Meer informatie

Wil je meer weten over onze diensten & producten? Neem dan contact met ons op.

Video: Online Sales Assessment

Ben je op zoek naar de perfecte test om je sales kandidaten te selecteren? Met het Bridge sales assessment kun je jouw onderbuikgevoel onderbouwen met gevalideerde wetenschap. Zo voorkom je dat je een 'false-positive' aanneemt. Met het Bridge sales assessment selecteer je de kandidaat met het meeste sales talent. Het online sales assessment zet alle commerciële succes- en risicofactoren van een kandidaat op een rij in een overzichtelijk en compact rapport.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“The Bridge Personality persoonlijkheidstest biedt handvatten om echt onderbouwde keuzes te maken.”

Ellen van Hierden

Ervaring van Artra met The Bridge Personality