020 - 262 1630

Professionele IQ-test

zondag 21 april 2024

Wat is een professionele intelligentietest (IQ-test)?

Er zijn diverse soorten intelligentietests beschikbaar, waaronder online testjes die binnen enkele minuten een score opleveren. Een professionele IQ-test neemt daarentegen meer tijd in beslag, namelijk anderhalf uur, en bestaat uit verschillende onderdelen om een breed beeld te krijgen van iemands functioneren en capaciteiten. De scores van de afzonderlijke onderdelen worden gebruikt om een totaaloverzicht te creëren, wat resulteert in de uitslag van de test: het IQ of Intelligentiequotiënt.

Een IQ van 100 wordt beschouwd als gemiddeld. Op basis van de IQ-score kunnen aanbevelingen worden gedaan over schoolniveau, opleiding of beroepskeuze. Het is echter belangrijk om op te merken dat een IQ-test niet alle aspecten van iemands capaciteiten meet. Het kan zijn dat iemand bijvoorbeeld zeer getalenteerd is in muziek, sport of andere activiteiten die niet worden gemeten door een IQ-test. Een intelligentietest meet voornamelijk cognitieve vaardigheden, zoals kennis, leervermogen, probleemoplossend vermogen en het omgaan met tijdsdruk. Mensen met een hoger IQ hebben de neiging om sneller te begrijpen hoe dingen werken en kunnen bepaalde taken sneller oplossen dan mensen met een lager IQ, die er meer moeite mee hebben en er langer over doen. Voorbeelden van professionele IQ-testen zijn de taaltest, rekentest en logisch denken test.

Een professionele IQ-test kan ingezet worden wanneer er vragen zijn over de capaciteiten die iemand bezit. Daarom wordt een IQ-test ook wel een capaciteitentest genoemd. Een voorbeeld van een capaciteitentest is The Bridge Ability Suite. Deze test meet abstracte, numerieke en verbale capaciteiten. Beschikbaar op mbo-, hbo- en wo-niveau.

Professionele IQ-test

The Bridge Ability Suite is een professionele IQ-test die bestaat uit drie onderdelen: verbaal redeneren, numerieke aanleg en logisch denken. Deze intelligentietest meet of je kandidaat over de juiste aanleg beschikt om goed te functioneren op een bepaalde positie. Deze IQ-test is beschikbaar op mbo-, hbo- en wo-niveau.

Voordelen van een professionele intelligentietest

 • Te bestellen als losse test (per kandidaat) of via een eigen assessment account op het Bridge Assessment Platform;
 • Prijs: vanaf 15 euro per kandidaat (bij een abonnement);
 • De test bestaat uit drie onderdelen: verbale capaciteiten, numerieke capaciteiten en logisch denken;
 • De online capaciteitentesten worden afzonderlijk of gecombineerd afgenomen;
 • Beschikbaar op mbo-, hbo- en wo-niveau;
 • Beschikbaar in 20 talen, waaronder Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans;
 • Online, betrouwbaar en wetenschappelijk onderbouwd.

Voorbeeldrapport professionele intelligentietest (IQ-test)

Je kunt hier een voorbeeldrapport van de numerieke intelligentietest op hbo-niveau bekijken. Deze test maakt gebruik van een Nederlandse hbo-normgroep. Er is ook een mbo- en een wo-/master-versie van deze test beschikbaar. Het rapport laat enkel de resultaten zien van het numerieke deel van de IQ-test. Er zijn ook aparte rapporten beschikbaar voor de verbale intelligentietest en de abstracte intelligentietest. Het rapport toont de totaalscore van de test, evenals de scores op accuraatheid, snelheid en efficiëntie. Bovendien wordt er aangegeven of de persoon tijdens de professionele IQ-test heeft gegokt.

Voorbeeldpagina uit het rapport

Professionele intelligentietest (IQ-test): Verbaal

Wil je weten hoe goed kandidaten complexe teksten begrijpen en analyseren? Deze professionele intelligentietest meet de vaardigheid om de juiste conclusies te trekken uit schriftelijke informatie. Daarnaast biedt deze capaciteitentest inzicht in de volgende deelgebieden: woordbegrip, tekstbegrip en argumenten begrijpen.

 • Aantal vragen: 25
 • Beschikbare tijd: 17 minuten

Professionele intelligentietest (IQ-test): Numeriek 

Ben je op zoek naar een betrouwbare online test die numerieke vaardigheden meet? Kandidaten moeten in deze professionele intelligentietest o.a. berekeningen uitvoeren, data en tabellen vergelijken.

 • Aantal vragen: 25
 • Beschikbare tijd: 17 minuten

Professionele intelligentietest (IQ-test): Abstract

Wil je weten of kandidaten geschikt zijn voor financiële, technische of wetenschappelijke functies? Binnen dertig minuten meet je met deze professionele intelligentietest de vaardigheid om strategisch te denken, processen te analyseren en getallen te begrijpen en te verwerken.

 • Aantal vragen: 25
 • Beschikbare tijd: 17 minuten

Professionele intelligentietest (IQ-test) Bestellen

Je kunt de professionele IQ-test los bestellen (per kandidaat) of via een eigen account op de online Bridge assessment software.

Video: het Bridge Assessment Platform

Wil je in eigen beheer intelligentietesten afnemen? Met een account op het Bridge Assessment Platform kun je zelfstandig online assessments inzetten. Je kunt kiezen uit afname via credits of je kunt kiezen voor een abonnement met onbeperkt gebruik.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“The Bridge Personality vormt een mooi eerste hulpmiddel om het gesprek met elkaar aan te gaan.”

Jessica Kuijper, beleidsmedewerker P&O

ROC Horizon College