020 - 262 1630

Competentiescan

woensdag 17 mei 2023

Wat is een competentiescan?

Een competentiescan is een instrument dat je medewerkers kunnen gebruiken om hun diverse vaardigheden te meten. Door de vragen naar waarheid te beantwoorden, krijgen zowel jij als werkgever als de medewerkers zelf inzicht in hun sterke punten en gebieden waar verbetering mogelijk is. Het is een eenvoudige, maar effectieve manier om het potentieel van je team in kaart te brengen.

De competentiescan is een online vragenlijst (240 vragen) waarmee deelnemers ongeveer 30 minuten bezig zijn. Ze kunnen het thuis of op kantoor, online invullen. Het rapport van de competentiescan is direct na afloop beschikbaar. De scan meet standaard 34 competenties. Het is mogelijk om deze competenties aan te passen, naar de wens van de organisatie. Je kunt deze test afnemen via Easy Select van TestGroup.

Hoe gebruik je een competentiescan in je organisatie?

In een dynamische, snel veranderende wereld, is het voor bedrijven cruciaal om te weten wat de competenties van hun medewerkers zijn. Welke talenten bezitten je werknemers en hoe kunnen deze optimaal benut worden? De competentiescan is een krachtig instrument dat inzicht kan geven in deze vragen.

De competentiescan is niet zomaar een instrument, het is een strategische tool die je in staat stelt om de talenten binnen je organisatie te identificeren, te meten en te beheren. Met deze inzichten kun je als organisatie de juiste beslissingen nemen. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van je medewerkers, het ontwikkelen van hun talenten of zelfs het begeleiden van hun carrièretraject.

Handige tool: competentiekaarten

Het begint allemaal met het definiëren van de competenties die essentieel zijn voor je organisatie. Hiervoor heeft TestGroup een handige tool: de competentiekaarten. Welke vaardigheden en eigenschappen zijn nodig om succesvol te zijn in jouw bedrijf? Deze competenties kunnen variëren van communicatieve vaardigheden en leiderschap tot technische expertise en creativiteit. Het is jouw taak om deze te identificeren en de basis te leggen voor de competentiescan.

Zodra je de competenties hebt gedefinieerd, is het tijd om je medewerkers te beoordelen. De competentiescan is een objectieve en gestructureerde methode om dit te doen. Het maakt gebruik van een reeks vragen en scenario's die specifiek zijn ontworpen om de verschillende competenties te meten. Het resultaat is een gedetailleerd profiel van elke medewerker, met inzicht in hun sterke punten en gebieden waar verbetering mogelijk is.

Maar de competentiescan gaat verder dan alleen het beoordelen van individuele medewerkers. Het kan je ook een overzicht geven van de competenties binnen je hele organisatie. Dit kan inzicht bieden in welke gebieden je sterk bent als organisatie en waar je mogelijkheden voor verbetering hebt. Dit is cruciale informatie voor je strategische planning en talentmanagement.

Een ander belangrijk aspect van de competentiescan is dat het een basis biedt voor de ontwikkeling van je medewerkers. Door inzicht te krijgen in hun sterke punten en zwakheden, kun je gerichte ontwikkelingsplannen opstellen. Dit helpt niet alleen om het potentieel van je medewerkers te maximaliseren, maar kan ook bijdragen aan hun tevredenheid en betrokkenheid. Immers, wie wil er niet werken voor een organisatie die investeert in hun groei en ontwikkeling?

Daarnaast kan de competentiescan ook bijdragen aan het succes van je selectieproces. Door inzicht te hebben in de competenties die je zoekt, kun je beter geïnformeerde beslissingen nemen bij het selecteren van nieuwe medewerkers. Het kan je helpen om kandidaten te vinden die niet alleen de juiste vaardigheden en ervaring hebben, maar ook een goede match zijn met je organisatiecultuur.

De professionele competentiescan van TestGroup

Het benutten van een competentiescan tijdens selectie- of wervingsprocessen brengt de competenties van je kandidaten effectief in kaart. Bovendien worden competentiescans vaak toegepast bij de evaluatie van huidige medewerkers, bijvoorbeeld voor ontwikkelingsdoeleinden of coaching. De competentiescan van TestGroup is een instrument dat 34 essentiële Big Five competenties meet. Natuurlijk bieden we ook de optie om deze competenties aan te passen in een op maat gemaakt rapport, waardoor deze scan voor elk functieprofiel kan worden gebruikt.

Hoe werkt de competentiescan?

De Bridge competentiescan is een professioneel instrument, speciaal ontwikkeld voor gebruik binnen bedrijven en organisaties. Het is een persoonlijkheidsscan die ook competenties kan meten. Naast inzicht in de competenties van de sollicitant of medewerker, biedt het ook een overzicht van de match tussen de competentiescores en de vereisten van de functie.

Competentiescan bestellen

 • Deze scan is alleen beschikbaar voor bedrijven en organisaties (professioneel gebruik);
 • Je kan een competentiescan bestellen voor je kandidaat of medewerker op de bestelpagina;
 • Selecteer 'persoonlijkheidstest' en dan 'Big Five rapport' op de bestelpagina;
 • Je kandidaat of medewerker kan binnen 30 minuten aan de scan beginnen;
 • Na het voltooien is het rapport direct beschikbaar;
 • Indien gewenst kun je na afloop met een TestGroup-consultant telefonisch door het rapport gaan;
 • Bij grote afname is een voordelig assessment abonnement mogelijk.

Kenmerken: meet de competenties van je kandidaten

 • De scan meet 34 Big Five competenties;
 • Te gebruiken voor selectie én ontwikkeling van personeel;
 • Beoordeelt of je kandidaat eerlijk is geweest tijdens het invullen;
 • Beschikbaar in meerdere talen;
 • Online, betrouwbaar en wetenschappelijk onderbouwd;
 • Uitstekend toepasbaar voor talentmanagement door het selecteren van passende competenties;
 • Zelfstandig te gebruiken met het Competentie Assessment Systeem.

Voorbeeldpagina uit het rapport van de competentiescan 

Was je kandidaat eerlijk tijdens het invullen? Met Normatief-Ipsatief split technology® heb je zekerheid

Het geavanceerde (adaptieve) competentie assessment van TestGroup maakt gebruik van Normatief-Ipsatief split technology®. Deze op AI (Artificial Intelligence) gebaseerde techniek zorgt ervoor dat je inzicht krijgt in het sturende antwoordgedrag van je kandidaat. Normatief-Ipsatief splits® zijn indicatoren die op het niveau van een competentie laten zien waar de kandidaat getwijfeld heeft. Een onmisbare techniek tijdens de selectie van kandidaten.

Intelligente competentiescans door het gebruik van kunstmatige intelligentie

De intelligente competentiescan van TestGroup is adaptief en zorgt ervoor dat de sollicitant of medewerker de vragen krijgt die voor hem/haar het meest relevant zijn. De scan past zich automatisch aan het antwoordgedrag van de kandidaat aan. Dit is mogelijk dankzij het gebruik van algoritmes (kunstmatige intelligentie) die de vragen van de scan aanpassen als iemand de scan probeert te ‘sturen’ of sociaal wenselijk probeert in te vullen.

Voorbeeldrapport van de competentiescan

Er zijn 6 verschillende rapporten beschikbaar voor de competentiescan. Er zijn rapporten voor selectie, coaching, sales en teams. Uiteraard is er ook een op maat gemaakt rapport beschikbaar. Je kunt dan zelf de competenties selecteren die in het rapport worden opgenomen.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“The Bridge Personality vormt een mooi eerste hulpmiddel om het gesprek met elkaar aan te gaan.”

Jessica Kuijper, beleidsmedewerker P&O

ROC Horizon College