Beroepsinteressetest, welke baan past bij mij?

woensdag 05 juni 2024

Sommigen van ons voelen zich al op jonge leeftijd aangetrokken tot specifieke loopbaantrajecten. Voor anderen kan het kiezen van een carrière een iets complexere zaak zijn. Een beroepsinteressetest kan je helpen bij het kiezen van de juiste opleiding voor jouw carrière. Je kunt daarnaast ook gebruik maken van een drijfverentest, een loopbaanscan of een competentietest om je loopbaanvoorkeuren in kaart te brengen.

Het enorme aantal verschillende opties in beroepen en opleidingen kan overweldigend zijn, waarbij de angst om de verkeerde carrièrekeuze te maken heel reëel is. Deze diversiteit betekent ook dat de kans groot is dat er voor iedereen een ideale baan is. Het is gewoon een kwestie van het juiste carrièrepad bepalen en de eerste stap te zetten.

De eerste stap is het maken van een goede beroepentest. Een beroepskeuzetest mbo of beroepsinteressetest voor de universiteit. Waarom is een studie- en beroepsinteressetest van belang en voor wie is deze bedoeld? We gaan hier dieper op in.

Waarom een beroepsinteressetest?

Waarom een beroepskeuzetest maken? Een studie- en beroepsinteressetest helpt je de juiste richting in je carrière te kiezen die bij je past. Dit kan zijn wanneer je al aan het werk bent, maar ook als je twijfelt over welke studie of opleiding je moet volgen. De beste beroepsinteressetest geeft je inzicht in wie je bent, wat je interesses zijn, waar je kwaliteiten en competenties liggen.

Een goede beroepentest of beroepsinteressetest is een test die je kan afleggen, zodat je meer inzicht krijgt in jouw ambities en loopbaan. Op de arbeidsmarkt is een grote diversiteit aan functies aanwezig. Het is onmogelijk om van alle beroepen precies te weten welke taken en aspecten aan de orde komen. En welke opleiding je daarvoor moet kiezen.

Daardoor kan het lastig zijn om te kiezen welk beroep voor jou geschikt is of welke functies en werkzaamheden bij jouw profiel aansluiten. Een goede studie en beroepsinteressetest biedt daarbij absoluut uitkomst.

Voor wie is een beroepsinteressetest geschikt?

Een beroepsinteressetest is geschikt voor iedereen. Dit start al vanaf de basisschool, waar een beroepsinteressetest voor kinderen wordt afgelegd. Dit is om duidelijkheid te krijgen waar de interessegebieden van de leerling liggen. Deze interesses zijn namelijk belangrijk voor het bepalen van een opleidingsrichting. Over het algemeen is het van belang om een opleiding te volgen die aansluit bij je interesse.

Daarnaast wordt op het voortgezet onderwijs zeer regelmatig gebruik gemaakt van een beroepentest mbo en beroepsinteressetest hbo. Op deze leeftijd zijn de kinderen al iets ouder en weten ze vaak beter aan te geven wat ze leuk vinden en wat niet. Er kan nog concreter worden gekeken naar de interessegebieden van de leerling.

Een beroepsinteressetest is niet enkel en alleen voor leerlingen die een opleiding moeten kiezen na de middelbare school of voor een universiteit. Ook in het bedrijfsleven worden veel testen afgenomen om de loopbaan van een werknemer in kaart te brengen.

Voor werkzoekenden die een carrièreswitch willen maken is een beroepsinteressetest een ware uitkomst. De uitgebreide vragen die gesteld worden in de beroepentest geven duidelijkheid over waar je interesses, competenties en wensen op de arbeidsmarkt liggen. De uitkomst kan soms verrassend zijn.

Als je gaat solliciteren zul je tijdens een sollicitatie vaak een taaltest, rekentest en een logisch denken test in moeten vullen. Om deze reden is het van belang om te oefenen met capaciteitentesten.

Welke baan past bij mij?

Om te bepalen welke baan het beste bij je past is een beroepsinteressetest een eerste middel. Daarnaast is het ook raadzaam om met vrienden, collega’s en familieleden te praten die jou kennen. Ze kunnen je inzichten over jezelf geven waarvan jij je wellicht niet bewust bent. Wees ook niet bang om naar je zwakke punten te vragen.

Bedenk daarnaast hoe je graag wilt werken. Vind je het leuk om deel uit te maken van een team of ben je meer een eenzame wolf? Wil je een kantoorbaan of in het veld werken? Wil je een carrière in de publieke belangstelling of juist achter de schermen van belang zijn?

Bij het kiezen van een carrière pad zijn je interesses een belangrijke bepalende factor. Een baan waarin je uitblinkt, maar waarin je niet geïnteresseerd bent kan je een onvervuld gevoel geven.

Tot slot, wat zijn je carrièredoelen? Wees eerlijk tegen jezelf in plaats van standaard antwoorden hierop te geven. Sommige carrièredoelen kunnen betrekking hebben op een bredere impact. Bijvoorbeeld om deel te nemen aan maatschappelijke dienstverlening of om bij te dragen aan wetenschappelijke vooruitgang.

Ze kunnen betrekking hebben op je status, zoals senior manager worden in een beursgenoteerd bedrijf of diepgaande expertise op een bepaald gebied cultiveren. Misschien wil je op politiek gebied een bijdrage leveren of gewoon een goed salaris verdienen.

Professionele beroepsinteressetest

Met behulp van The Bridge Career, een professionele beroepsinteressetest, ontdek je welk beroep of welke opleiding het beste bij je aansluit. Met 321 vragen is de beroepsinteressetest van The Bridge Career omvangrijk. Het is daarom belangrijk dat je hier de tijd voor neemt.

Alleen op deze manier komen we erachter waar jouw interesses liggen en kunnen we je een goed advies geven. Je ontvangt van ons een uitgebreid rapport met daarin van hoog naar laag de passende opleidingen en beroepen aangegeven.

Daarnaast staan in het rapport ook je scores op acht loopbaanankers. Dit zijn zaken die jij belangrijk vindt in je opleiding of (toekomstige) baan. Wil je meer informatie ontvangen over onze online beroepsinteressetest, assessment of een test bestellen? Neem dan contact op met TestGroup.