020 - 262 1630

Hoe kun je oefenen met een capaciteitentest? Vijf voordelen

woensdag 05 juni 2024

Moet je binnenkort een capaciteitentest doen? Het is belangrijk dat je je test goed voorbereidt. De uitslag van zo'n intelligentietest wordt namelijk als harde voorwaarde gebruikt om aangenomen te worden. Als je je assessment voorbereidt, stijgt de kans om het te halen naar dik 95%. Ga dus vandaag nog je selectieprocedure oefenen.

TestGroup raadt het aan om assessments en capaciteitentesten te oefenen. Het oefenen met een capaciteitentest geeft zelfvertrouwen en zorgt zo voor minder stress.

Hoe kun je het beste oefenen met capaciteitentesten?

Het is  belangrijk om te leren hoe je de capaciteitentest aanpakt in plaats van alleen te leren hoe je specifieke vragen moet beantwoorden. Dit helpt je om sneller en efficiënter te werken tijdens de test, en om je aandacht te richten op de belangrijkste informatie.

Een capaciteitentest bestaat vaak uit verschillende onderdelen die verschillende vaardigheden meten, zoals ruimtelijk inzicht, rekenvaardigheid, taalinzicht en snelheid. Deze tests worden gekozen afhankelijk van het doel van het onderzoek, zoals bepalen of iemand geschikt is voor een bepaalde opleiding of functie. De scores worden dan vergeleken met een groep mensen met bijvoorbeeld een MBO of HBO opleiding. Zo zijn er capaciteitentesten op mbo-niveau, capaciteitentesten voor het bepalen van hbo-niveau en capaciteitentesten voor wo-niveau.

Sommige tests bestaan uit figuurtjes, andere tests bestaan uit Nederlandse woorden of rekensommen. De tijd die je krijgt voor een test kan variëren, meestal is de tijd beperkt. Het is belangrijk om te onthouden dat je niet alle vragen hoeft te beantwoorden binnen de gegeven tijd, de focus moet zijn op het oplossen van zo veel mogelijk vragen juist.

Oefenen met capaciteitentesten: vijf voordelen

Het is dus zeker aan te raden om een capaciteitentest te oefenen. Oefenen helpt je om je resultaten te verhogen. Maar waarom moet je de capaciteitentest oefenen? Welke voordelen heeft dat? En hoe kun je de capaciteitentest oefenen?

Voordelen van oefenen met een assessment of capaciteitentest

  • Het oefenen van een capaciteitentest zal er niet voor zorgen dat je in een keer een stuk slimmer wordt. Het oefenen van een capaciteitentest zorgt er wel voor dat je je vaardigheid met dit soort testen verbeterd. Door te oefenen ga je namelijk sneller verbanden en patronen zien die nodig zijn om sommige testen te maken.
  • Een ander groot voordeel van oefenen is dat je weet wat je kunt verwachten. Heb je nog nooit een cijferreeks opgelost en je gaat er nu ineens een aantal maken onder tijdsdruk, dan zal het moeilijk zijn om het beste uit jezelf te halen.
  • Cognitieve capaciteitentesten worden veel gebruikt tijdens recruitment. Zorg dus dat je voorbereid bent als je op een nieuwe baan solliciteert.
  • Door te oefenen ga je je zekerder voelen over het maken van een capaciteitentest (net als met het oefenen van een presentatie), hierdoor ga je beter presteren.
  • De capaciteitentest oefenen zorgt ervoor dat je weet waar je aan toe bent en hoe je de vragen het best kunt aanpakken. Heb je nooit eerder dit soort vragen gezien, dan krijg je ineens te maken met nieuwe vragen en situaties. Dan moet je tijdens het maken van de test nog uit gaan zoeken hoe je de situaties het beste kunt aanpakken.
  • Tijdens het oefenen kom je er ook achter of je goed of slecht bent in bepaalde onderdelen. Misschien start je de capaciteitentest met een onderdeel waar je niet zo goed in bent. Als je eerder deze testen hebt gemaakt, dan weet je dat er verderop in de test nog onderdelen volgen waar je wellicht wel goed in bent. Het is vervelend om de test te beginnen met een onderdeel waar je niet goed in bent. Beter even oefenen dus!

Meer informatie over de capaciteitentesten van TestGroup

Wil je meer informatie over de capaciteitentesten van TestGroup? Neem dan hier contact met ons op.

Meer informatie over het oefenen met capaciteitentesten? Kijk dan hier op onze instructiepagina. Een aanrader voor het oefenen met capaciteitentesten is ook het assessment boek van Wim Bloemers.

Capaciteitentest bestellen

Je kunt een capaciteitentest voor je medewerker of kandidaat bestellen op de bestelpagina. Je kunt de testen los (per kandidaat) bestellen of via een voordelig abonnement op het Bridge Assessment Platform.

Video: het Bridge Assessment Platform

Wil je in eigen beheer capaciteitentesten afnemen? Met een account op het Bridge Assessment Platform kun je zelfstandig online assessments inzetten. Je kunt kiezen uit afname via credits of je kunt kiezen voor een abonnement met onbeperkt gebruik.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Sinds we naast kennis en vaardigheden ook op persoonlijkheid testen, namelijk met The Bridge Personality, zijn er aanzienlijk minder ‘ongelukkige huwelijken'.”

Marja Kramer, recruiter

Beoordeling van The Bridge Personality door GP Groot