020 - 262 1630

Het gebruik van een analytische test bij talentmanagement

woensdag 05 juni 2024

Talentmanagement is een cruciaal onderdeel van ieder bedrijf. Wanneer je namelijk op zoek bent naar personen voor specifieke functies, dan wil je het liefst iemand met talent. Iemand die de juiste eigenschappen bezit om een specifieke functie op een zo goed mogelijke manier in te vullen.

Aan de ene kant kan dit gaan om talent van buitenaf. Het doel is dan om de beste er tussenuit te pikken bij sollicitanten. Aan de andere kant vindt talentmanagement ook binnen bedrijven plaats. Bijvoorbeeld wanneer iemand intern wil doorstromen naar een betere functie. Vaak worden de competenties van TestGroup voor talentmanagement ingezet.

Verschillende vormen van talent

Talent is in bepaalde opzichten een relatief begrip. Er bestaan namelijk verschillende vormen van talent. Deze zijn het beste onder te verdelen in de volgende groepen:

  • Natuurlijk talent: natuurlijk talent heb je wanneer je van nature ergens goed in bent. Het gaat hier dan echt om een aangeboren eigenschap. Je hebt er niets voor hoeven doen om het te krijgen. Het is puur het ‘geluk’ van de genen van je ouders. Dit is daarom een zeer pure omschrijving van het begrip. Daarbij is er sprake van een tweedeling of deze talenten te ontwikkelen zijn (growth mindset) of dat deze vast staan (fixed mindset). Dit soort zaken zijn goed te meten met een talentscan.
  • Talent als veelbelovende medewerker: een tweede manier om talent te omschrijven, is als veelbelovende medewerker. Hier is er puur sprake van een verwacht rendement op een investering in een persoon. De combinatie van kennis, eigenschappen en potentiële opbrengsten voor de organisatie staan centraal. Binnen het bedrijf is dit ‘talent’ van toegevoegde waarde. Talentmanagement is zo mogelijk op basis van ontwikkeling, vaststaande eigenschappen of het zien van potentieel.
  • Talent als excellente medewerker: tot slot is er nog het talent als excellente medewerker. Bij deze definitie is er sprake van personeel dat excellent presteert. Het bedrijf heeft hier meer aan dan gemiddeld. Er wordt veel op het talent verdiend. Het talent steekt er als het ware met kop en schouders bovenuit. Dit is te benaderen met een focus op risico’s, lage kosten of rendement.

Inzet van analytische testen tijdens talent management

Middels een analytische test is het mogelijk om te achterhalen wat een persoon nu precies te bieden heeft. Zoals gezegd, kan dit gaan om mensen van buitenaf en om intern personeel.

Zoals aan de hand van dit artikel wel duidelijk is geworden, is dit bijzonder waardevol. Zeker wanneer je als organisatie zo vroeg mogelijk talent wilt spotten. Na verloop van tijd laat je deze steeds iets verder doorstromen. Zo leid je de juiste mensen van binnenuit op, voor een zo hoog mogelijke opbrengst. Hoe deze opbrengst er dan ook uit komt te zien.

Analytische test voor talentmanagement

De Bridge Ability Suite is een analytische test die onderzoekt op verschillende onderdelen waar een specifiek persoon toe in staat is. Zo krijg je bijvoorbeeld waardevolle informatie over:

Het fijne van deze test is dat deze al binnen 30 minuten beschikbaar is. Zo heb je toegang tot een snelle manier van bijzonder waardevolle informatie. Vooral gezien de test zelf beschikbaar is op verschillende niveaus: op mbo-, hbo- en wo-niveau.

Binnen de kortste keren levert het zo het gewenste inzicht op. Heeft de kandidaat inderdaad de juiste eigenschappen om in potentie aan de wensen te voldoen? Een capaciteitenonderzoek geeft in principe aan wat de potentie van een talent is. Tot waartoe de persoon in staat gaat zijn.

Het is dan altijd nog mogelijk om ieder talent op een bepaalde manier te ontwikkelen. Maar de basis aan capaciteiten laat je in een vroeg stadium zien of het überhaupt de moeite waard is. Zo heb je de optie om snel te schakelen tussen potentiële kandidaten.

The Bridge Ability Suite op verschillende mensen toepassen is uiteraard geen enkel probleem. Dit maakt het alleen maar makkelijker om kandidaten met elkaar te vergelijken. Welke kandidaat heeft de beste combinatie van eigenschappen om het er in de specifieke functie goed van af te brengen?

Analytische test bestellen

Je kunt een analytische test los voor je kandidaat bestellen op de bestelpagina. Bij grote afname van testen kun je het beste een eigen account nemen op het Bridge Assessment Platform.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Wie ben ik? Wat kan ik? En wat wil ik?’ Omdat The Bridge Personality antwoord geeft op dit soort vragen, kunnen wij bij Aeres Agree sneller de juiste match maken.”

Silvie van Aanholt, senior consultant

Ervaring van Aeres Agree met The Bridge Personality