020 - 262 1630

Omscholen? Snel loopbaanbegeleiding met een beroepskeuzetest

woensdag 05 juni 2024

Wat is omscholen?

Omscholen is het aanleren van nieuwe vaardigheden of beroepen. Werknemers gaan zich omscholen wanneer ze ander werk willen gaan doen, bijvoorbeeld omdat ze niet meer tevreden zijn met hun huidige baan, vanwege ontslag, of omdat een werknemer niet meer in staat is om het huidige werk uit te voeren vanwege bijvoorbeeld leeftijd of een ongeluk. Omscholen stelt mensen in staat om iets nieuws te leren en hun loopbaan te veranderen.

Wie betaalt de omscholing?

Het is afhankelijk van de situatie wie de omscholing financiert. Soms betaalt men de opleiding zelf, soms zijn er afspraken te maken met de werkgever of zijn er andere vergoedingen die men kan gebruiken. Indien men zich laat herscholen voor ander werk bij de eigen werkgever, is het mogelijk dat men hier een vergoeding voor krijgt. Als een werknemer wordt ontslagen, kan deze de transitievergoeding gebruiken voor herscholing. In dat geval hoeft men geen belasting over de vergoeding te betalen.

Als werknemers zich willen omscholen, maar nog niet precies weten wat ze willen doen, zijn er verschillende mogelijkheden. Het makkelijkst is om snel loopbaanbegeleiding te krijgen met een loopbaantest hbo/wo of een beroepskeuzetest mbo. Men kan bijvoorbeeld op zoek gaan naar iets dat aansluit op de huidige werkervaring of juist compleet iets anders willen doen, maar nog niet weten wat dat is. Het kan ook noodgedwongen zijn, omdat de huidige baan is opgehouden. Omscholen betekent letterlijk het opleiden voor een ander beroep, dus een compleet andere richting dan het huidige werk. Er zijn verschillende momenten waarop men ervoor kan kiezen om zichzelf te laten herscholen, bijvoorbeeld wanneer iemand zijn of haar huidige baan zat is of geen toekomst meer ziet in het huidige werk.

Andere mogelijke momenten van omscholen zijn:

 • Bij ontslag en meer kans op een nieuwe baan, kan iemand zich omscholen;
 • Het huidige werk is lichamelijk te zwaar geworden;
 • Na een bedrijfsongeval is iemand niet meer in staat het huidige werk uit te voeren;
 • Een werknemer wil van 'werken met het hoofd' naar 'werken met de handen'.

Je wilt je omscholen naar ander werk? Op zoek naar meer uitdaging of zoek je een nieuwe functie maar weet je niet waar te beginnen? Dan is The Bridge Career zeker iets voor je. Binnen 30 minuten een compleet advies voor je loopbaan.

Bij het omscholen is het effectief om een nieuwe combinatie te maken tussen kennis die je hebt en nieuwe kennis die je gaat verkrijgen. Zo breng je ongetwijfeld ervaring mee die al meetelt in een nieuwe baan. Nieuw werk vraagt vaak om andere competenties en interesses. Dit kun je onderzoeken met The Bridge Career, een loopbaantest voor omscholen.

Omscholen? Snel loopbaanbegeleiding met The Bridge Career

Je staat voor een moeilijke keuze in je loopbaan. Het is lastig om te kiezen welke richting je uit wilt gaan in je werk. Omscholen is dan vaak een goede optie. Je gaat dan op zoek naar een beroep dat beter bij je past, of waarmee je meer kans maakt op de arbeidsmarkt.

Een test voor loopbaanbegeleiding bij omscholen

Met The Bridge Career, een beroepskeuzetest voor volwassenen, kun je op zoek naar de juiste richting voor omscholen. The Bridge Career geeft je inzicht in jouw eigen professionele profiel en ondersteunt je bij het vinden van de juiste richting.

Krijg antwoord op de volgende vragen:

 • Wil ik in mijn huidige baan blijven of ga ik iets anders doen?
 • Als ik een andere baan wil, is dit dan haalbaar voor mij?
 • Wat zijn mijn opties voor doorgroeien? Maar in welke richting dan?
 • Hoe krijg ik weer plezier in mijn werk?
 • Welke baan past nu echt bij mij?

Voorbeeldrapport: beroepskeuzetest voor loopbaanbegeleiding bij omscholen

Bekijk hier een voorbeeldrapport van de beroepskeuzetest voor loopbaanbegeleiding bij omscholen. Dit is de hbo-/wo-versie, er is ook een mbo-versie. In de rapporten staan scores op vrijwel alle mbo-, hbo- en wo-beroepen. Daarnaast wordt de voorkeur op alle mbo-, hbo- en wo-opleidingen in Nederland weergegeven, van hoog naar laag.

Voorbeeldpagina uit het rapport

Beroepskeuzetest voor omscholen bestellen

Deze beroepskeuzetest kan zowel door bedrijven als door particulieren besteld worden.Je kunt The Bridge Career bestellen via een eigen account op ons Bridge Assessment Platform of als losse test (per deelnemer) via de bestelpagina voor online assessments.

Loopbaanbegeleiding bij omscholen

De Bridge Career is een professionele loopbaantest voor volwassenen. Deze test maakt gebruik van twee wetenschappelijke loopbaanmodellen: de RIASEC-codes van Holland en de loopbaanankers van Schein. Met deze test krijg je inzicht in je carrièrevoorkeuren en loopbaanankers.

 • Geeft inzicht in de mogelijkheden voor het vervolg van je loopbaan;
 • Ontwikkel je in een richting die echt bij je past;
 • Kwaliteit: gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek;
 • Relatief gunstige en beperkte investering.

Video: The Bridge Career

Met The Bridge Career vind jij de antwoorden op je loopbaanvragen. The Bridge Career is de meest uitgebreide professionele loopbaantest van Nederland en daarbuiten. The Bridge Career onderzoekt je voorkeuren voor alle hbo- en wo-opleidingen in Nederland. Dit wordt continu up-to-date gehouden zodat je een beroep kunt kiezen dat van deze tijd is. The Bridge Career is ook in een mbo-versie beschikbaar.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Wie ben ik? Wat kan ik? En wat wil ik?’ Omdat The Bridge Personality antwoord geeft op dit soort vragen, kunnen wij bij Aeres Agree sneller de juiste match maken.”

Silvie van Aanholt, senior consultant

Ervaring van Aeres Agree met The Bridge Personality