020 - 262 1630

Loopbaan assessment voor het maken van een carrière stap

woensdag 05 juni 2024

Een loopbaan assessment wordt vaak afgenomen omdat iemand van functie wil (of moet) veranderen. Dit assessment kan mensen helpen om een aantal nieuwe mogelijke functies te onderzoeken. Welke competenties en talenten zijn aanwezig, wat zou ontwikkeld moeten worden om een nieuwe loopbaanstap te kunnen maken?

Een loopbaan assessment wordt ook vaak ingezet bij reorganisaties. Het wordt gebruikt om werknemers te adviseren bij het maken van carrièrekeuzes en om de juiste personen op de juiste plaats te krijgen.

Het doel van een loopbaan assessment

Het doel van een loopbaan assessment is het inschatten van de kwaliteiten en talenten van een werknemer. Welke zijn je sterkten en zwakten? Waar moet je nog aan werken en welke talenten kun je gebruiken in je loopbaan? Wat zijn je interesses en welke baan zou het beste bij je passen? Op deze manier krijgen we inzicht in het talent binnen een organisatie en worden werknemers beter begeleid in hun loopbaan. Ook wordt een loopbaan assessment wel eens gebruikt als onderdeel van een outplacement traject.

Een loopbaan assessment kan je vooral helpen carrièrekeuzes te maken. Het helpt bij het maken van een carrière stap. Het is dan ook minder bedoeld als test van je vermogen, maar eerder als hulpmiddel waarmee jij als werknemer het beste uit jezelf en je loopbaan kunt halen. Wil je zelf eens bekijken welke baan nu het beste bij je past? Doe dan tegen een vergoeding de professionele loopbaanscan. Je kunt daarnaast ook een beroepentest maken waarmee je vaststelt wat voor soort bedrijfsomgeving, bedrijfscultuur het beste bij je past.

Onderdelen van een loopbaan assessment

De onderdelen van een loopbaan assessment komen in grote mate overeen met die van een selectie assessment, maar hebben vaak een meer loopbaanspecifiek karakter. Een cognitieve capaciteitentest is onderdeel van het assessment, en vaak wordt er ook gebruik gemaakt van rollenspellen. De psycholoog werkt in zijn advies niet toe naar een conclusie in termen van ‘geschikt’ of ‘ongeschikt’ maar zoekt meer naar interesses en competenties.

Het rapport van het loopbaan assessment

Het loopbaan assessment eindigt met een assessment-rapport waarin de belangrijkste ontdekkingen worden besproken. Het rapport geeft een duidelijk overzicht van capaciteiten, interesses en talenten en vormt een goede carrièreadvies voor de kandidaat. Als kandidaat ontvang je het rapport voor inspectie voordat het wordt verzonden naar de opdrachtgever, zodat je bezwaren kunt maken tegen het verzenden van het rapport. Om een werknemer te adviseren hoe zich verder te ontwikkelen binnen een organisatie, maken bedrijven ook gebruik van een ontwikkel assessment.

Hoe helpt een  loopbaan assessment bij het maken van een het maken van een carrière stap?

Een loopbaan assessment wordt vaak afgenomen omdat iemand van functie wil (of moet: in het geval van outplacement) veranderen. Dit assessment kan mensen helpen om een aantal nieuwe mogelijke functies te onderzoeken en zo een carrière stap te maken. Welke competenties en talenten zijn aanwezig, wat zou ontwikkeld moeten worden om een nieuwe loopbaanstap te kunnen maken?

  • Vaak worden loopbaan assessments op maat ontwikkeld, op basis van een intake met de deelnemer of de opdrachtgever (organisatie);
  • Tijdens het loopbaan assessment worden vaak capaciteitentesten, competentietesten, een persoonlijkheidstest en een loopbaantest ingezet. Dit geheel wordt vaak aangevuld met een interview;
  • Het eindresultaat is een uitgebreid loopbaanadviesrapport. Als het nodig is wordt een medewerker geholpen bij het vinden van informatie over functies, beroepen, cursussen en opleidingen.

Een groot deel van het rapport van een loopbaan assessment is gebaseerd op de uitkomst van een loopbaantest of beroepskeuzetest zoals The Bridge Career.

De loopbaantest van TestGroup

De Bridge Career is de loopbaantest van TestGroup. Deze test maakt gebruik van twee loopbaanmodellen: de RIASEC codes van Holland en de loopbaanankers van Schein. Met deze test krijg je inzicht in je carrière voorkeuren en loopbaanankers. The Bridge Career maakt gebruik van de normative-ipsative split technologie ®, die met succes wordt toegepast in de persoonlijkheidstest van TestGroup:The Bridge Personality. Deze techniek zorgt ervoor dat de test niet te manipuleren is, waardoor je waarheidsgetrouwe informatie krijgt over je carrière voorkeuren.

Deze loopbaantest is te gebruiken voor profielkeuze (HAVO/VWO), studiekeuze (MBO/HBO/WO), beroepskeuze of voor loopbaankeuze. Je kunt The Bridge Career inzetten via een eigen account op ons Bridge assessment platform of als losse test bestellen.

Voorbeeldrapport van een loopbaantest

Download hier een voorbeeldrapport van The Bridge Career (hbo/wo-versie).

Download hier een voorbeeldrapport van The Bridge Career (mbo-versie).

Loopbaan assessment bestellen

Wil je een online loopbaan assessment voor je medewerker deze test bestellen? Bijvoorbeeld voor het maken van een carrière stap? Je kunt deze test bestellen op de bestelpagina. Wij zetten dan direct de test voor je klaar.

Vraag hier meer informatie aan over loopbaantesten:

Wil je meer weten over het gebruik van de The Bridge Career en loopbaantesten? Je kunt hier contact met ons opnemen.

Video: loopbaan assessment

Met The Bridge Career vind jij de antwoorden op je loopbaanvragen. The Bridge Career is de meest uitgebreide professionele loopbaantest van Nederland en daarbuiten. The Bridge Career onderzoekt je voorkeuren voor alle hbo- en wo-opleidingen in Nederland. Dit wordt continu up-to-date gehouden zodat je een beroep kunt kiezen dat van deze tijd is. The Bridge Career is ook in een mbo-versie beschikbaar.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Sinds we naast kennis en vaardigheden ook op persoonlijkheid testen, namelijk met The Bridge Personality, zijn er aanzienlijk minder ‘ongelukkige huwelijken'.”

Marja Kramer, recruiter

Beoordeling van The Bridge Personality door GP Groot