020 - 262 1630

Een studie kiezen aan de universiteit

woensdag 05 juni 2024

Hoe kies je een studie aan de universiteit?

Het kiezen van een studie begint bij jezelf. Onderzoek waar je gepassioneerd over bent, waar je vaardigheden liggen en waar je uitdagingen ziet. Praat met anderen en verzamel informatie over jezelf en de mogelijkheden. Je kunt een test doen, maar het is ook zeker aan te raden om open dagen (zowel fysiek als online) te bezoeken.

Als vwo-leerling lijkt het vaak vanzelfsprekend om naar de universiteit te gaan, maar het is belangrijk om uit te zoeken of dit echt bij jou past. Een hbo-opleiding is niet minder dan een wo-opleiding. Beide opleidingen vallen onder het hoger onderwijs, maar hebben een verschillende insteek. Wat past het beste bij jouw kind: hbo of universiteit?

Wat is een hbo-bacheloropleiding?

Een hbo-bacheloropleiding is een vierjarige opleiding die gevolgd kan worden na afronding van havo, vwo of mbo. Het is een hogere beroepsopleiding die een student opleidt tot een professional op hoger niveau. Tijdens de opleiding krijgt de student veel theorie, maar ook veel praktijk en stages. De vakken en voorbeelden zijn gericht op de beroepspraktijk. Na het volgen van een hbo-opleiding kun je solliciteren voor banen waarvoor hbo-niveau een vereiste is. Het is ook mogelijk om hbo-niveau te bepalen met een capaciteitentest.

Wat is een bacheloropleiding aan een universiteit?

Een wo-bacheloropleiding is een driejarige opleiding die gevolgd kan worden na afronding van het vwo. Het is een wetenschappelijke, theoretische opleiding die in principe opleidt tot wetenschapper of onderzoeker. De bacheloropleiding is vooral theoretisch, met weinig praktijk. Voorbereiding op werk, zoals stages, komt vooral aan bod tijdens de masteropleiding.

Wat is een masteropleiding aan een universiteit?

Een wo-masteropleiding is een één- of tweejarige opleiding die gevolgd kan worden na een bacheloropleiding. Een volledige universitaire studie bestaat uit eenbachelor- en een masteropleiding. Tijdens de masteropleiding specialiseert de student zich, loopt stage en schrijft een afstudeerverslag. Een student kan zijn masteropleiding volgen in het verlengde van zijn bacheloropleiding, maar kan ook voor een geheel andere master kiezen. Een masteropleiding is onder bepaalde voorwaarden ook toegankelijk voor studenten die hun hbo-bachelor hebben afgerond. Niet iedereen is echter altijd toelaatbaar tot de masteropleiding van zijn keuze. Na het afronden van een masterlopleiding beschik je over wo-niveau. Bedrijven en organisaties gebruiken ook vaak een capaciteitentest voor wo-niveau om dit te checken tijdens sollicitaties.

Wat zijn de verschillen tussen hoger beroepsonderwijs (hbo) en de universiteit?

Er bestaan verschillen tussen het hoger beroepsonderwijs (hbo) en de universiteit. Bij het hbo wordt de nadruk gelegd op praktijkgerichte theorie en wordt er veel gekeken naar hoe bepaalde zaken in de praktijk functioneren. Samen met medestudenten werk je aan projecten en er zijn verplichte stages die je moet lopen. Bij een universitaire studie is een stage niet altijd verplicht. Op de universiteit leer je om theoretische kennis te doorgronden en kritisch te kijken naar jouw vakgebied. Aan het einde van de bacheloropleiding schrijf je vaak een scriptie over een zelfgekozen onderwerp. Hierbij leer je om een onderzoeksvraag op te zetten en conclusies te trekken.

Hoe kun je het beste een studie uitzoeken aan de universiteit?

Voor het kiezen van een studie aan een universiteit kun je het beste een professionele studiekeuzetest inzetten, zoals The Bridge Career. The Bridge Career is de beste en meest uitgebreide studiekeuzetest voor het kiezen van een studie aan de universiteit die voor studenten in Nederland te verkrijgen is. Deze test voor studiekeuze bestaat uit 318 vragen, je krijgt dan ook een resultaat waar je écht wat aan hebt.

De beste test voor het kiezen van een studie aan een universiteit

The Bridge Career is de meest gebruikte studiekeuzetest voor hbo- en wo studenten. De test berekent je scores op 200 beroepen en 134 hbo-/wo- studies. Direct aan de slag: je bestelling wordt binnen 30 minuten verwerkt. Deze studiekeuzetest is geschikt voor het selecteren van een studie aan alle universiteiten van Nederland.

Je krijgt o.a. inzicht in:

  • Jouw top studies aan de universiteit (van hoog naar laag);
  • Jouw top 10 beroepen;
  • Jouw top 5 interesses;
  • Jouw top 3 loopbaanankers.

Voorbeeldrapport van de studiekeuzetest voor universiteiten

Deze zeer grondige studiekeuzetest biedt een zeer specifiek onderzoek van je studiekeuze en beroepskeuze. Je kunt hier een voorbeeldrapport van de studiekeuzetest voor universiteiten inzien. Hierin lees je alles terug over de wo-opleidingen die het beste aansluiten bij je voorkeuren.

Voorbeeldpagina uit het rapport

Studiekeuzetest voor universiteiten bestellen

  • Als eerste stap bestel je de studiekeuzetest. Dit kan je hier doen.
  • Vervolgens ga je online de test maken.
  • Binnen 1 dag heb je een schriftelijke rapportage met de uitkomsten. Een voorbeeld van dit rapport vind je hier.
  • In de laatste stap ga je met het rapport aan de slag om een studie of opleiding te kiezen.

Meer informatie over de studiekeuzetest voor universiteiten

Voor meer informatie over onze testen en assessments kun je bellen met: 020-2621630 of mailen naar: info@testgroup.eu.

Video: The Bridge Career

Met The Bridge Career kun jij de juiste studie uitkiezen. The Bridge Career is de meest uitgebreide studiekeuzetest van Nederland. The Bridge Career onderzoekt je voorkeuren voor alle hbo- en wo-opleidingen in Nederland. Dit wordt continu up-to-date gehouden zodat je een beroep kunt kiezen dat van deze tijd is. The Bridge Career is ook in een mbo-versie beschikbaar.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Sinds we naast kennis en vaardigheden ook op persoonlijkheid testen, namelijk met The Bridge Personality, zijn er aanzienlijk minder ‘ongelukkige huwelijken'.”

Marja Kramer, recruiter

Beoordeling van The Bridge Personality door GP Groot