020 - 262 1630

Bepaal je Holland code of RIASEC code met The Bridge Career beroepskeuzetest

woensdag 05 juni 2024

Benieuwd naar je Holland code? Vul dan The Bridge Career in. De Bridge Career is een professionele beroepskeuzetest. Omdat het tevens een zeer uitgebreide beroepskeuzetest is, zorgt dit voor een zeer grondig onderzoek van je loopbaankeuzes.

De beroepskeuzetest is niet meer weg te denken in de huidige hr-praktijk. Ook middelbare scholieren krijgen er al mee te maken bij hun profielkeuze havo/vwo. Een beroepskeuzetest analyseert je voorkeur en geeft daar passende beroepen en opleidingen bij. Het idee hierbij is dat als je een beroep en opleiding kiest dat aansluit bij je persoonlijke voorkeuren, je tevredener en gemotiveerder bent en dus succesvoller.

Hoe werken de Holland codes?

The Bridge Career is een professionele beroepskeuzetest. De basis van The Bridge Career is het model van de Amerikaanse psycholoog John Holland. Holland heeft 6 werkvoorkeuren geïdentificeerd waarmee mensen en beroepen te typeren zijn. Zijn model wordt het RIASEC-model of Holland Code's genoemd, waarbij elke letter een voorkeur (vocational interest) aangeeft.

RIASEC is een handig hulpmiddel om de Holland Codes te onthouden. Dit acroniem staat voor de zes persoonlijkheidskenmerken waar Dr. Holland over schrijft. Het is echter niet zo dat iemand slechts één van deze kenmerken heeft, want dan zouden er slechts zes soorten mensen bestaan. In werkelijkheid kan iemand geïnteresseerd zijn in aspecten van alle zes de kenmerken. Door de eigenschappen te rangschikken van meest tot minst interessant, krijg je jouw persoonlijke Holland Code. The Bridge Career is een bekende loopbaantest die is gebaseerd op de Holland codes en RAISEC. 

Er zijn ongeveer 720 verschillende combinaties mogelijk, zoals ISERAC, AIRSEC of CSERIA. Meestal zijn er maar twee of drie letters nodig om een bruikbare omschrijving te geven, bijvoorbeeld SC, IR of AIC. Deze omschrijving kan van toepassing zijn op zowel een persoon als een werkomgeving. Door mensen en werkomgevingen te typeren volgens de Holland Codes, kunnen ze met elkaar vergeleken worden en kan er een potentiële carrière- of beroepskeuze worden beoordeeld.

Het RIASEC model: bereken je Holland code

Volgens de theorie van Holland hebben elke twee letters in de code een sterkere verbinding met elkaar als ze naast elkaar staan in de zeshoek die gevormd wordt door het woord RIASEC. Dit betekent dat realistische personen en werkomgevingen sterker verbonden zijn met intellectuele en conventionele mensen en werkomgevingen dan met sociale types. Zo is er bijvoorbeeld een verschil tussen realistisch en sociaal als het gaat om het werken met machines of met mensen. Conventioneel lijkt meer op realistisch en ondernemend dan op artistiek en andersom. In de praktijk komen er echter veel combinaties voor van letters die niet naast elkaar staan in het woord RIASEC. Denk bijvoorbeeld aan een kunstenaar (hoog A) die erg georganiseerd (hoog C) is of een intellectueel (hoog I) die ook zeer ondernemend (hoog E) is. Je kunt jouw Holland code berekenen door The Bridge Career te bestellen op de bestelpagina.

De 6 letters van de Holland code en het RAISEC model

 • Realistic (R)
  Realistische mensen houden van praktisch werk, waarbij ze met hun handen moeten werken. Veel van deze beroepen vinden in de buitenlucht plaats.
 • Intellectual (I)
  Intellectuele mensen zijn onderzoekend, houden van analyseren en leren graag. Ze vinden observeren en onderzoeken leuk.
 • Artistic (A)
  Artistieke mensen zijn creatief en artistiek. Ze hebben een voorkeur voor vrij en creatieve werk, waarin zij zich op een creatieve manier kunnen uiten.
 • Social (S)
  Sociale mensen houden van werk waarin zij met andere mensen kunnen omgaan.
 • Enterprising (E)
  Ondernemende mensen nemen initiatief en durven risico te nemen. Ze vinden het leuk om anderen te overtuigen.
 • Conventional (C)
  Conventionele mensen hebben een voorkeur voor regels tijdens hun werk. Ze werken volgens een systematische aanpak.

De meeste mensen score hoog op 2 of 3 van deze voorkeuren. Deze kenmerken vormen je RAISEC-werkvoorkeur of Holland code. Waarschijnlijk zullen beroepen je aanspreken die op dezelfde voorkeuren hoog scoren als waarop jezelf hoog scoort.

Benieuwd naar je Holland Code?

 • Vul dan The Bridge Career in;
 • De Bridge Career is een professionele beroepskeuzetest;
 • Geeft je een overzicht van de opleidingen die bij jou passen (hbo/wo);
 • Kwaliteit: gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek;
 • Relatief gunstige en beperkte investering;

Voorbeeldrapport van de beroepskeuzetest:

Download hier een voorbeeldrapport van The Bridge Career (hbo/wo).

Download hier een voorbeeldrapport van The Bridge Career (mbo).

Beroepskeuzetest bestellen

The Bridge Career is hier te bestellen als losse test (per stuk) of via een eigen account op ons assessment platform.

Video: The Bridge Career

Met The Bridge Career vind jij de antwoorden op je loopbaanvragen. The Bridge Career is de meest uitgebreide professionele loopbaantest van Nederland en daarbuiten. The Bridge Career onderzoekt je voorkeuren voor alle hbo- en wo-opleidingen in Nederland. Dit wordt continu up-to-date gehouden zodat je een beroep kunt kiezen dat van deze tijd is. The Bridge Career is ook in een mbo-versie beschikbaar.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Sinds we naast kennis en vaardigheden ook op persoonlijkheid testen, namelijk met The Bridge Personality, zijn er aanzienlijk minder ‘ongelukkige huwelijken'.”

Marja Kramer, recruiter

Beoordeling van The Bridge Personality door GP Groot