020 - 262 1630

Soft skills assessment: test interpersoonlijke vaardigheden

woensdag 05 juni 2024

Wat is een soft skills assessment?

Soft skills zijn vaardigheden die vooral betrekking hebben op de intelligentie of persoonlijkheid van een persoon. Hoe communiceert iemand? Hoe gaat iemand met problemen om? Is de persoon makkelijk te benaderen en vriendelijk? Hoe gedraagt de persoon zich in een groep? De antwoorden op dit soort vragen, zijn de soft skills van de medewerker of kandidaat. Analytisch denken, doorzettingsvermogen en flexibiliteit zijn andere voorbeelden van soft skills. Dit soort interpersoonlijke vaardigheden worden meestal gemeten met een drijfverentest, een Big Five persoonlijkheidstest of een loopbaantest.

Veel werkgevers zoeken bij kandidaten of medewerkers naar de juiste soft skills. Maar hoe meet je die op een betrouwbare manier? Waar je sollicitanten als het gaat om hard skills aan een kennistest kunt onderwerpen, zijn soft skills als aanpassingsvermogen, creativiteit of analytisch denken te meten met een persoonlijkheidstest en capaciteitentest. Volg de onderstaande vijf stappen om de soft skills van je kandidaten of medewerkers te meten.

1. Bepaal welke soft skills of interpersoonlijke vaardigheden voor jouw bedrijf het meest waardevol zijn

Vraag om te beginnen je managementteam om input. Aan welke soft skills is het meeste behoefte? Welke soft skills hebben de meest getalenteerde en succesvolle (huidige) medewerkers? Focus dus niet alleen op de soft skills waar nú een gebrek aan is, maar ook op vaardigheden die in de toekomst van pas komen.

2. Neem de vereiste soft skills op in een functieprofiel

Sommige soft skills liggen of interpersoonlijke vaardigheden voor de hand bij bepaalde functies. Heeft iemand bijvoorbeeld in zijn baan veel klantcontact, dan moet hij vanzelfsprekend goed kunnen communiceren. Andere soft skills zijn lastiger te achterhalen. Zorg ervoor dat alle betrokkenen het erover eens zijn welke skills essentieel voor een functie zijn. Beperk je hierbij tot maximaal 8 soft skills. Zo is het makkelijker om straks de knoop door te hakken over welke kandidaat het beste bij de functie past.

3. Gebruik een persoonlijkheidstest en een capaciteitentest om de soft skills te meten

Nadat je helder hebt welke 8 soft skills een must zijn voor de functie, kun je deze gaan meten met een persoonlijkheidstest en een capaciteitentest. In totaal is de kandidaat ongeveer 1,5 uur bezig met dit online soft skills assessment. De rapporten zijn direct na afloop beschikbaar.

Voorbeeldrapport van het soft skills assessment

Je kunt hier een voorbeeldrapport van het soft skills assessment bekijken. Dit rapport geeft uitgebreid inzicht in de scores op de 34 Big Five competenties, de 4-kleuren en 8 algemen competenties. Het is ook mogelijk om het rapport aan te passen door andere competenties toe te voegen. Voor de capaciteitentesten wordt een apart rapport opgesteld.

Voorbeeldpagina uit het rapport

Soft skills assessment bestellen

  • Je kunt het online soft skills assessment per kandidaat bestellen;
  • Alleen beschikbaar voor bedrijven en organisaties;
  • Kies de testen die je nodig hebt op de bestelpagina;
  • Wij zetten de testen dezelfde dag nog voor je kandidaat klaar;
  • Je kandidaat vult de testen in;
  • Indien gewenst kun je na afloop even met een TestGroup-consultant telefonisch door de rapporten gaan;
  • Ga je veel testen afnemen? Dan is eigen account op het Bridge Assessment Platform voordeliger;

Onderdelen van het assessment voor soft skills / interpersoonlijke vaardigheden

Persoonlijkheidstest - 45 minuten

Capaciteitentest - 60 minuten

Meer informatie over het testen van soft skills

Wil je meer informatie over de online soft skills assessments? Neem dan hier contact op met TestGroup.

Video: het Bridge Assessment Platform

Wil je in eigen beheer soft skills en interpersoonlijke vaardigheden bij je kandidaten testen? Met een account op het Bridge assessment systeem kun je zelfstandig testen inzetten. Je kunt kiezen uit afname via credits of je kunt kiezen voor een abonnement met onbeperkt gebruik.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Sinds we naast kennis en vaardigheden ook op persoonlijkheid testen, namelijk met The Bridge Personality, zijn er aanzienlijk minder ‘ongelukkige huwelijken'.”

Marja Kramer, recruiter

Beoordeling van The Bridge Personality door GP Groot