020 - 262 1630

Interessetest voor het mbo

woensdag 05 juni 2024

Wat is een interessetest? 

Het afnemen van een interessetest kan je helpen bij het vaststellen van je interesses en het afbakenen van waar je het liefst mee bezig bent. Dit kan vervolgens van pas komen bij het maken van een weloverwogen beroepskeuze.

Je interesses zijn een belangrijke indicator van wie je bent en wat bij je past. Door te weten waar je graag mee bezig bent en wat je interesses zijn, kun je een beroep kiezen dat goed bij je past. Wanneer je werk doet dat aansluit op je interesses, zul je namelijk meer plezier beleven aan je werk.

Het kan echter voorkomen dat je interesses niet overeenkomen met je capaciteiten. Zo kun je bijvoorbeeld graag willen schilderen, terwijl je niet zo goed bent in deze vaardigheid. Of je kunt het leuk vinden om te schrijven, maar er niet heel bedreven in zijn. Bij het maken van een beroepskeuze moet je daarom niet alleen uitgaan van je interesses, maar ook van je capaciteiten en persoonlijkheid. Het is daarom verstandig om naast een interessetest ook een capaciteitentest en persoonlijkheidstest te doen om een goed beeld te krijgen van welk beroep goed bij je past. 

Het maken van keuzes in een mbo-opleiding en/of baan wordt steeds ingewikkelder. Er zijn steeds meer mbo-opleidingen, en niet alle opleidingen worden binnen een ROC aangeboden. Je moet je als werknemer in een mbo-beroep voortdurend bewijzen, ontwikkelen en verder willen leren. Dat gaat je alleen lukken als je werk doet dat goed bij je interesses past. Met een professionele mbo-interessetest kun je kiezen uit 232 mbo-beroepen.

Een mbo-beroep kiezen met een professionele mbo-interessetest

Mbo staat voor Middelbaar Beroeps Onderwijs. Op het mbo kun je allerlei beroepsgerichte opleidingen op middelbaar niveau volgen. Jaarlijks zijn ongeveer een miljoen mbo-studenten bezig met een mbo-opleiding. De studenten volgen de mbo-opleiding binnen regionale opleidingscentra (ROC's). Je kunt in Nederland een mbo-opleiding volgen als je minimaal een vmbo-opleiding hebt afgemaakt of wanneer je met succes een toelatingstest maakt.

Een interessetest voor het mbo helpt studenten te ontdekken welke studierichtingen en beroepen het beste aansluiten bij hun interesses en voorkeuren. Deze tests zijn bijzonder nuttig voor jongeren die een keuze moeten maken voor een middelbaar beroepsonderwijs (mbo) opleiding, maar nog niet goed weten welk pad ze willen volgen.

De test bestaat uit een reeks vragen over persoonlijke voorkeuren, hobby’s, waarden en vaardigheden. Op basis van de antwoorden worden suggesties gedaan voor mbo-opleidingen die aansluiten bij de interesses van de student. De test kan online worden afgenomen.

Het resultaat van de interessetest biedt een gepersonaliseerd overzicht van passende opleidingen en kan de student helpen een weloverwogen keuze te maken. Dit draagt bij aan een grotere tevredenheid tijdens de studie en verhoogt de kans op succes in hun toekomstige carrière.

Wat zijn mbo-beroepen?

De mbo-opleidingen leiden je op voor beroepen waar je meer uitvoerend werk gaat doen. Mbo-beroepen zijn dus vaak praktische beroepen. Hbo-opleidingen zijn vaak ook praktisch, maar er komt ook meer theorie bij kijken. Met meer werkervaring kan iemand met een mbo-diploma doorgroeien naar leidinggevende functies.

Mbo-opleiding kiezen

Het maken van keuzes in een mbo-opleiding en/of baan wordt steeds ingewikkelder. Er zijn steeds meer mbo-opleidingen, en niet alle opleidingen worden binnen een ROC aangeboden. Je moet je als werknemer in een mbo-beroep voortdurend bewijzen, ontwikkelen en verder willen leren. Dat gaat je alleen lukken als je werk doet dat goed bij je interesses past.

The Bridge Career: professionele mbo-interessetest

The Bridge Career mbo is een professionele mbo-interessetest. Met deze test kun je de mbo-studie uitkiezen die het beste bij jou past. The Bridge Career mbo bestaat uit 312 vragen en is daarmee de meest uitgebreide mbo-interessetest van Nederland. Toch ben je maar 30 minuten met deze test bezig, dit komt door de algoritmes (AI) die in de test zijn verwerkt. Je rapport is direct na het invullen beschikbaar.

Voorbeeldrapport van de interessetest voor mbo

Je kunt hier een voorbeeldrapport inzien van de interessetest voor mbo. In het rapport staan scores op 232 mbo-beroepen en 320 mbo-opleidingen, jouw scores op de 8 loopbaanankers en uiteraard ook je Holland Code.

Voorbeeldpagina uit het rapport

Voordelen van de interessetest mbo:

  • Nieuwste technologie: krijg beter advies door toepassing van algoritmes (AI);
  • Kies uit 232 mbo-beroepen;
  • Direct aan de slag: je bestelling wordt binnen 30 minuten verwerkt;
  • Geeft aan welke mbo-opleidingen het beste bij je passen (van hoog naar laag);
  • Ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit Utrecht;
  • Het rapport is direct na het invullen beschikbaar;
  • Je krijgt inzicht in je carrièrevoorkeuren en loopbaanankers;
  • The Bridge Career maakt gebruik van de normative-ipsative split-technologie®. Deze techniek zorgt ervoor dat de test niet te manipuleren is. Zo krijg je waarheidsgetrouwe informatie over je carrièrevoorkeuren.

Interessetest mbo bestellen

Je kunt The Bridge Career mbo los (per deelnemer) bestellen op de bestelpagina. Ga je veel testen afnemen? Dan is online assessments in eigen beheer afnemen de voordeligste optie.

Video: het Bridge Assessment Platform

Wil je in eigen beheer interessetesten afnemen? Met een account op de Bridge assessment software kun je zelfstandig testen inzetten. Je kunt kiezen uit afname via credits of je kunt kiezen voor een abonnement met onbeperkt gebruik.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Sinds we naast kennis en vaardigheden ook op persoonlijkheid testen, namelijk met The Bridge Personality, zijn er aanzienlijk minder ‘ongelukkige huwelijken'.”

Marja Kramer, recruiter

Beoordeling van The Bridge Personality door GP Groot