020 - 262 1630

Hoe laat je de Great Resignation aan je voorbij gaan?

donderdag 06 april 2023

De Great Resignation begon, zoals zoveel trends, in de Verenigde Staten. RTL Nieuws meldde op 8 februari dat elke maand iets meer dan 4,5 miljoen Amerikanen ontslag namen. Dat zijn veel mensen, zelfs in vergelijking met de “gebruikelijke” 3,5 miljoen ontslag-nemende Amerikanen in de maanden vóór corona.

De oorzaak: corona. Mensen moesten door ineens massaal thuiswerken en begonnen, in isolatie, na te denken over hun drijfveren en de vraag of hun werk eigenlijk wel bij hen past. Dit gebeurde niet zomaar in een paar bedrijven, het blijkt een trend die alle delen van de economie aandoet. Economen noemen deze ontslaggolf al de Great Resignation. Toch zijn bepaalde sectoren en bedrijven gevoeliger dan andere.

In Nederland is (nog) geen sprake van een massale exodus van personeel. Toch neemt ook hier de arbeidsmobiliteit toe. Ook hier zijn mensen de afgelopen jaren massaal aan het nadenken over de rol die hun werk in hun leven speelt.

Vooral in de horeca en de zorg stappen mensen eerder op. Logisch, want na twee jaar van lockdowns heb je het als horeca-medewerker wel gehad met de onzekerheid. En in de zorg blijken steeds meer vakmensen de handdoek in de ring te gooien. Ze kregen dan wel massaal applaus in 2020, maar de arbeidsvoorwaarden zijn niet verbeterd terwijl de werkdruk enorm is. Ze gaan hun vak bij een andere werkgever uitoefenen, of ze slaan een heel andere richting in.

Ook MKB bedrijven blijken relatief veel moeite te hebben om kwalitatief goed personeel aan te trekken en te behouden.

Als mensen niet gelukkig worden

Veel mensen die ontslag nemen doen dit omdat ze in hun werk niet gelukkig worden. Ze zien hun drijfveren niet terug in hun werk, ze werken vooral voor het salaris. Vóór covid-19 werd dit vaak gecompenseerd door de werksfeer, maar nu steeds meer mensen op afstand werken neemt het gevoel verbondenheid met de werkgever en collega’s af.

Te weinig uitdaging

Het kan dat een medewerker al jaren op dezelfde plek zit. Hij of zij “heeft het kunstje onder de knie” en functioneert prima. Maar is deze medewerker echt tevreden? Of zijn het vooral de sociale aspecten van het werk die hem of haar binden? Als een medewerker zich onvoldoende uitgedaagd voelt in het werk en ook nog eens de hele dag in zijn uppie thuis zit neemt de kans toe dat een andere werkring ineens heel aantrekkelijk lijkt. Met een drijfverentest kun je achterhalen of de medewerker nog plezier uit zijn werk haalt.

Teveel uitdaging

In het Oude Werken was het relatief makkelijk om aan de bel te trekken als de werkbelasting te groot werd. Thuiswerken levert nieuwe, extra, uitdagingen op. Bovendien is het minder snel zichtbaar wanneer een medewerker worstelt. Een medewerker die het gevoel heeft keihard te werken, maar zich tegelijkertijd geïsoleerd voelt kan ontevreden worden. Ook binnen het hybride werken is het essentieel dat je vinger aan de pols houdt, zodat je weet wanneer je collega iets teveel uitgedaagd wordt.

Voorkom dat medewerkers vertrekken

Met de krapte op de arbeidsmarkt is het belangrijk talent te behouden. Maar hoe? Loonsverhoging?. In sommige sectoren, waar medewerkers het gevoel hebben onderbetaald te zijn, zal dit verschil maken. Of je organiseert een bedrijfsfeest om de banden aan te halen.

Dit soort ingrepen lijken een oplossing. Maar de onvrede blijft. Een onprettige werksfeer wordt niet beter door iedereen er 10% bij te geven. Het gevoel dat je in een bullshit job zit gaat niet weg door een luxe VrijMiBo.

Probeer het echte probleem te ontdekken. Als je de diepere oorzaak kent, kun je pas een echte oplossing zoeken. Vaak is dat maatwerk.

Weet wat je medewerker drijft

Ken jij de drijfveren van al je medewerkers? Écht? De online loopbaantest The Bridge Career duurt amper drie kwartier. Je medewerkers maken deze online, waarna je in een wetenschappelijk onderbouwde rapport precies ziet wat je medewerkers motiveert, welke competenties hij of zij bezit en welke loopbaan het best passend is.

Zie je verschillen tussen wat je medewerker leuk vindt en kan en de inhoud van zijn of haar functie? Ga het gesprek aan. Wellicht kun je de functie met wat kleine aanpassingen aantrekkelijker maken, waardoor je waardevol talent aan je kunt binden. Of misschien is iemand perfect geschikt om een andere (openstaande) functie te vervullen. Een online loopbaanscan kan hier bij helpen.

Neem de tijd voor de juiste match

Soms is het niet mogelijk een baan inhoudelijk aan te passen aan de drijfveren van een medewerker. Als hij of zij vertrekt ontstaat een vacature. Deze wil je natuurlijk zo snel mogelijk vervullen. Toch loont het om de tijd te nemen voor een zorgvuldige selectie. Als je niet wilt dat je nieuwe medewerker net zo snel vertrekt als hij binnenkomt is het belangrijk te zorgen voor een goede match tussen de drijfveren van de kandidaat en de functie.

Met een online persoonlijkheidstest weet je precies wat voor vlees je in de kuip hebt. De online persoonlijkheidstest is beschikbaar op mbo, hbo en academisch niveau en kan in 20 minuten worden afgenomen. Het kost de kandidaat nog geen uur om alle vragen te beantwoorden en jij hebt direct een rapportage in handen waardoor je goed kunt inschatten of de kandidaat gelukkig zal zijn in de rol die je te vergeven hebt.

Meten is weten

Een goede persoonlijkheidstest of online loopbaantest zijn precies wat je nodig hebt om de medewerkers in jouw organisatie een functie te bieden waar ze gelukkig van worden. Heb je gelukkige medewerkers? Dan gaat de Great Resignation wellicht zonder schade aan te richten aan je voorbij.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“The Bridge Personality vormt een mooi eerste hulpmiddel om het gesprek met elkaar aan te gaan.”

Jessica Kuijper, beleidsmedewerker P&O

ROC Horizon College