020 - 262 1630

360 graden feedback bij management development

woensdag 05 juni 2024

Management development trajecten zijn zeer geschikt voor de inzet van 360 graden feedback. The Bridge 360 vormt een handige tool voor het ontwikkelen van managers binnen je organisatie. Zo weet je exact hoe het staat met de ontwikkeling van het management.

Wat is management development?

Management Development (vaak aangeduid als MD) omvat alle activiteiten die gericht zijn op het ontwikkelen van het management binnen organisaties. Talenten met de juiste eigenschappen en het potentieel om manager te worden, worden gerekruteerd en geselecteerd. Managers ontvangen vervolgens op verschillende manieren ondersteuning bij hun ontwikkeling, waarbij MD-programma's een belangrijk onderdeel vormen.

Vier instrumenten voor management development

Er kunnen verschillende instrumenten gebruikt worden voor de management development (naast elkaar). Hieronder zijn enkele veelgebruikte instrumenten beschreven.

1. Training en opleiding

Dit is een veelgebruikt middel om managers te ontwikkelen, zowel voor het verkrijgen van kennis als het aanleren van vaardigheden. Er is een grote variëteit aan opleidingen, variërend van korte cursussen van enkele uren tot trainingen van één of meerdere dagen, opleidingsprogramma's van maanden of zelfs volledige HBO of WO opleidingen. Voor managers die werkzaam zijn in HR of coaching biedt TestGroup de 1-daagse Bridge Kwalificatietraining aan. 

2. Intervisie

Intervisie is een methode voor professionalisering waarbij gebruik gemaakt wordt van het denkvermogen en de ervaring van collega's bij werkgerelateerde vraagstukken. Collega's ondersteunen de persoon met een vraag of probleem niet door simpelweg oplossingen aan te dragen, maar door gerichte vragen te stellen. Hierdoor wordt het probleemoplossend vermogen van deze persoon gestimuleerd. Intervisie is een manier om gezamenlijk te leren en elkaar als collega's te helpen bij persoonlijke en professionele ontwikkeling. Een populaire manier voor intervisie in een team is het teamworkshop: doe-het-zelf pakket. 

3. Coaching

Coaching is tegenwoordig onontbeerlijk binnen organisaties. Managers laten zich ondersteunen bij tal van dilemma's en vraagstukken. In de meeste gevallen spelen gedrags- en houdingselementen een grote rol. Ook worden vaak testen ingezet tijdens coaching. Coaching kan managers helpen om inzichten te verkrijgen en concrete acties te ondernemen voor verdere (professionele) ontwikkeling. Bovendien kan coaching gebruikt worden als instrument voor loopbaanbegeleiding.

4. 360° Feedback

Bij 360° feedback ontvangt een medewerker feedback van zijn directe (werk)omgeving over zijn functioneren en ontwikkeling. De feedback wordt gegeven door verschillende personen met verschillende (werk)relaties met de betreffende medewerker. Door de feedback van verschillende kanten samen te voegen, ontstaat er een breder gedragen beeld van de kwaliteiten en ontwikkelpunten van de medewerker. Binnen Management Development kan 360° feedback op verschillende manieren gebruikt worden. Allereerst kan de feedback dienen als uitgangspunt voor de ontwikkeling van de betreffende manager. TestGroup heeft hiervoor 360 graden feedback voor managers beschikbaar. 

360 graden feedback bij management development

Management development (hierna MD) is bij uitstek geschikt voor de inzet van 360 graden feedback. Wanneer vanuit de organisatiestrategie de juiste competentieprofielen zijn opgesteld, kan er aan de hand van 360 graden feedback geselecteerd, ontwikkeld en gekwantificeerd worden.

Selectie

Een succesvol MD-traject begint bij de kwaliteit van de instroom. Aan de hand van geselecteerde, bedrijfsspecifieke, competenties kan je via 360 graden feedback een nulmeting afnemen bij het managementtalent. Aan de hand van objectieve selectiecriteria.

Ontwikkeling

Naast de algemene ontwikkelthema’s, die vaak in groepsverband behandeld worden, heeft elke kandidaat zijn eigen ontwikkellingsbehoefte. De kern van MD wordt vaak benoemd als de afstemming tussen de behoeftes van de organisatie en de wensen van de medewerker. 360 graden feedback helpt bij het bepalen van deze balans door het aan het licht brengen van ontwikkelbehoeften.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat voor iedere kandidaat een apart ontwikkeltraject gemaakt moet worden. Teambuilding en leren van elkaar zijn juist waardevolle aspecten gebleken van het binnen de organisatie opleiden van managementtalent.

Meten is weten met een competentietest

In combinatie met de nulmeting (met een competentietest) vanuit het selectieproces kunnen de volgende vragen vooruitgang kwantificeren:

  • Waar staat deze kandidaat in zijn ontwikkeling?
  • Is de vooruitgang van een dusdanig niveau dat we doorgaan met ontwikkelen?
  • Waar moet nog bijgeslepen worden en wat gaat significant beter?

Voorbeeldrapport van 360 graden feedback.

Je kunt hier een voorbeeldrapport downloaden van The Bridge 360, de 360 graden tool van TestGroup. Meer informatie over The Bridge 360 tref je hier.

Meer informatie over 360 graden feedback

Wil je meer informatie over 360 graden feedback? Je kunt hiervoor onze whitepaper over het succesvol toepassen van 360 graden feedback bekijken. Deze tref je hier.

Wilt u meer weten over onze diensten & producten? Neem dan contact met ons op.

Video: het Bridge Assessment Platform

Wil je in eigen beheer 360 graden feedback afnemen? Met een account op het Bridge Assessment Platform kun je zelfstandig The Bridge 360 inzetten. Je kunt kiezen uit afname via credits of je kunt kiezen voor een abonnement met onbeperkt gebruik.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Sinds we naast kennis en vaardigheden ook op persoonlijkheid testen, namelijk met The Bridge Personality, zijn er aanzienlijk minder ‘ongelukkige huwelijken'.”

Marja Kramer, recruiter

Beoordeling van The Bridge Personality door GP Groot