360 graden tool voor leiders en managers

woensdag 05 juni 2024

Managers met ambitie willen graag groeien. Juist voor deze groei is het ontvangen van feedback cruciaal. De manager heeft een spiegel nodig: 360 graden feedback. TestGroup geeft u wat tips over het professioneel opzetten van deze feedback met behulp van The Bridge 360.

Zoek je een 360 graden feedback instrument voor je organisatie? Lees dan hier de uitgebreide uitleg over 360 graden feedback.

360 graden feedback voor managers

Managers met ambitie willen groeien. Maar met deze groei komt ook meer eenzaamheid en minder feedback. Hoe succesvoller de manager, hoe minder deze gewend is aan het krijgen van kritiek of feedback. Door het niveau van de functie zijn er steeds minder mensen die feedback durven te geven. Hoe bereikt een manager dan nog het groeipotentieel? The Bridge 360 van TestGroup biedt de oplossing.

Vaak zit de leidinggevende verder weg en heeft deze weinig tot geen zicht op de dagelijkse activiteiten van de manager. Ook collega’s die op hetzelfde niveau werken zijn er vaak niet meer. Daarnaast veranderen taken van functie-inhoudelijk naar onderwerpen zoals leiderschap en politiek. De manager is verantwoordelijk voor het behalen van veel resultaten. Juist dan is het verkrijgen van feedback cruciaal. Hiermee kan het functioneren worden verbeterd.

The Bridge 360 voor managers inzetten 

Al meer dan 15 jaar is The Bridge 360 een vertrouwde keuze voor 360 graden feedback in bedrijven en organisaties. Het mooie aan The Bridge 360 is dat je het helemaal kunt aanpassen aan jouw wensen. Je kunt je eigen logo toevoegen, specifieke competenties kiezen, e-mails naar respondenten personaliseren, en de rapportages en rapporten naar wens instellen. Je hebt de mogelijkheid om The Bridge 360 per medewerker te bestellen of je kunt online assessment zelf beheren via een account op het Bridge Assessment Platform.

The Bridge 360 is een volledig geautomatiseerd online systeem voor 360 graden feedback. Het is een praktische tool voor het ontwikkelen van een persoonlijk ontwikkelingsplan. Het verzamelt op een gestructureerde manier feedback over zowel managers als medewerkers en geeft helder inzicht in sterke punten en verbeterpunten. The Bridge 360 is ook handig bij 360 training, functioneringsgesprekken en management development. Je krijgt met The Bridge 360 duidelijke feedback over je functioneren, aangepast aan de competenties die jij of je organisatie belangrijk vindt.

Het toepassen van 360 graden feedback bij managers

Het vragen van feedback wordt soms als negatief of zwak gezien. Het zou een teken kunnen zijn van minder goed functioneren. Onzin natuurlijk, het vragen en ontvangen van feedback is juist bedoeld om nog beter te functioneren. Voor de manager is het belangrijk om te bepalen wie om feedback wordt gevraagd. Dit kunnen collega’s zijn, medewerkers uit het team, maar wellicht ook klanten of leveranciers. Het is belangrijk om personen te kiezen uit verschillende groepen van belanghebbenden, zo krijgt de manager een objectiever beeld van het functioneren. Kortom: het is belangrijk goed na te denken over het kiezen van beoordelaars bij 360 feedback.

Voorbeeldrapport: 360 graden feedback voor managers

Je kunt hier een compleet voorbeeldrapport van de 360 graden feedback voor management inzien.

Tips voor 360 graden feedback:

 • Bepaal de juiste competenties om te beoordelen. Welke competenties zijn het belangrijkst voor een goede uitoefening van de functie van de manager? Liefst worden ze afgezet tegen een benchmark, zoals in The Bridge 360;
 • Selecteer de personen die beoordelen zorgvuldig. Kies individuen die nauw samenwerken met de te beoordelen manager;
 • Leg de bedoeling van de 360 graden feedback uit aan alle betrokken, dus beoordeelde en beoordelaars;
 • Hou het eenvoudig. Stel een vragenlijst op met maximaal 25 vragen die beoordelaars in 10 minuten kunnen invullen;
 • Follow up. Geef de deelnemers onmiddellijk na de 360 graden feedback op een constructieve manier terugkoppeling. Help hen om bijvoorbeeld een POP (persoonlijk ontwikkelplan) op te stellen.

TestGroup heeft voor afnemen van 360 graden feedback bij managers de ideale tool beschikbaar, The Bridge 360.

Eigenschappen van The Bridge 360:

 • Volledig aan te passen aan de competenties van de organisatie;
 • Zeer makkelijk en voordelig in eigen beheer af te nemen;
 • Ook losse afname mogelijk;
 • Ook beschikbaar voor teams als onderdeel van een team assessment;
 • Uitgerust met een speciale module die (indien gewenst) sales competenties meet;
 • Beschikbaar in verschillende talen;
 • Gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek;
 • Zeer fraaie rapportage;

Wil je meer informatie over 360 graden feedback? Je kunt hiervoor onze whitepaper over het succesvol toepassen van 360 graden feedback bekijken. Deze tref je hier.

Ga je ook werken met een persoonlijkheidstest in je organisatie? Lees dan hier de tien tips voor het invullen van een persoonlijkheidstest.

The Bridge 360 bestellen

Je kunt The Bridge 360 per deelnemer (losse afname) bestellen of je kunt kiezen voor het afnemen van 360 graden feedback in eigen beheer.

Video: 360 graden feedback in eigen beheer

Wil je in eigen beheer 360 graden feedback afnemen? Met een account op het Bridge Assessment Platform kun je zelfstandig The Bridge 360 inzetten. Je kunt kiezen uit afname via credits of je kunt kiezen voor een abonnement met onbeperkt gebruik.