020 - 262 1630

Valkuilen en tips bij het gebruik van 360 graden feedback

donderdag 04 januari 2024

Veel organisaties gebruiken The Bridge 360 om de effectiviteit van medewerkers te vergroten. De juiste toepassing is hierbij zeer belangrijk. TestGroup wijst je op een aantal valkuilen en geeft tips bij het gebruik van 360 graden feedback.

Valkuilen en tips bij het gebruik van 360 graden feedback

De 360 graden feedback methode wordt vaak ingezet om het functioneren van een medewerker te evalueren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van meerdere beoordelaars. Deze beoordelaars zijn bijvoorbeeld collega’s, ondergeschikten en/of de leidinggevende. In sommige gevallen kan ook de mening van (interne) klanten worden gevraagd. Door de beoordelingen van deze personen te combineren, wordt een compleet beeld verkregen van de beoordeelde persoon.

Voor steeds meer organisaties is 360 graden feedback een goede methode om de effectiviteit van medewerkers en teams te vergroten. Het succes van deze vorm van beoordeling valt of staat met een goede toepassing. TestGroup wijst je op een aantal valkuilen en geeft tips bij het gebruik van 360 feedback.

Zoek je meer informatie over het inzetten van 360 graden feedback in je organisatie? Lees dan hier de uitgebreide uitleg over 360 graden feedback.

Valkuilen bij 360 graden feedback:

 • Alleen bevriende collega's om feedback vragen;
 • Het is voor deelnemers onduidelijk wat het doel van de 360 graden beoordeling is;
 • Deelnemers weten niet hoe zij de feedback kunnen toepassen in hun werk;
 • Feedback geven zonder toelichting;
 • Feedback geven die niets met het werk te maken heeft;
 • Tijdens de terugkoppeling alleen aangeven wat beter moet, maar niet aangeven hoe;
 • Onduidelijke, vage feedback geven in plaats van concrete en heldere feedback.

Tips voor 360 graden feedback:

 • Doe eerst een 'pilot' voordat je de 360 tool implementeert in je organisatie;
 • Kies niet te veel beoordelaars;
 • Leg duidelijk de procedure uit;
 • Kies niet te veel te beoordelen competenties;
 • Zorg voor een goede sfeer tijdens de terugkoppeling van het rapport;
 • Altijd beginnen met de positieve feedback;
 • Leg de focus vooral op punten die verbeterd moeten worden;
 • Maak samen met uw medewerker een persoonlijk ontwikkelplan (POP).

Waarom 360 graden feedback veel wordt gebruikt door organisaties

Het afnemen van 360 graden feedback wordt steeds populairder op de werkvloer. Het tijdperk waarin alleen de leidinggevende van een werknemer verslag deed over de prestaties en het groeipotentieel van zijn ondergeschikte tijdens een formeel en rigide beoordelingsgesprek is voorbij. Veel bedrijven zien nu de waarde in van all-round feedback voor de ontwikkeling van hun werknemers, vooral wanneer de voordelen voor de bedrijfsresultaten opwegen tegen de nadelen (in dit geval de extra kosten van feedback). Veel bedrijven en instellingen creëren nu een werkomgeving waarin veel feedback wordt gegeven om de prestaties van werknemers te beoordelen en te verbeteren en een sterk, solidair team op te bouwen. Zo is er 360 feedback voor scholen en 360 graden feedback voor leiders en managers beschikbaar.

Wat is 360 graden feedback?

Maar wat is 360 graden feedback nu eigenlijk? De 360 graden feedback methode, ook wel bekend als 360 graden beoordeling of 360 graden prestatiebeoordeling, is een methode om de prestaties van werknemers te beoordelen aan de hand van feedback van hun ondergeschikten, collega's, leidinggevenden en zelfevaluatie. Met 360 graden feedback is het mogelijk om eerlijk en objectief te beoordelen. Het werkt als een enquête die gericht is op de perceptie die medewerkers van elkaars soft skills en communicatiestijlen hebben. Het helpt bij het beoordelen en geven van feedback op samenwerking, cultuur, leiderschap en meer. Een 360 graden feedback formulier bestaat uit stellingen die de deelnemers vragen de competentie van een persoon te evalueren volgens een gekozen beoordelingsschaal.

Wat zijn de voordelen van 360 graden feedback?

 • Evaluatie van competenties. Werknemers kunnen precies worden geëvalueerd op hun professionele competenties in echte werksituaties. Je kunt dit ook combineren met een competentietest.
 • Verhoogde geloofwaardigheid. De beoordeling wordt geloofwaardiger doordat feedback en uitleg van verschillende werknemers wordt verkregen.
 • Realiteitscheck. De zelfevaluatie van de werknemer kan worden vergeleken met de opvattingen en feedback van anderen. Dit helpt ook om tegenstrijdigheden op te sporen tussen de intenties van een manager en de percepties van de werknemer. 
 • Verscheidenheid aan meningen. 360 graden feedback kan verschillende standpunten van werknemers bevatten die allemaal bijdragen tot een gemiddelde score. 
 • Meer zelfbewustzijn. Werknemers kunnen hun eigen beoordeling vergelijken met de feedback en beoordelingen van anderen en ontdekken wat ze kunnen verbeteren. 

Wil je 360 graden feedback combineren met een persoonlijkheidstest? Lees dan hier de tien tips voor het invullen van een persoonlijkheidstest.

360 graden feedback inzetten met The Bridge 360 

Zoek je hulp bij het succesvol toepassen van 360 graden feedback binnen je organisatie? TestGroup kan je helpen. Met onze innovatieve methode, The Bridge 360, zorgen wij dat 360 feedback professioneel wordt ingezet.

Voorbeeldrapport van The Bridge 360 graden feedback

Ben je benieuwd naar The Bridge 360? Het voorbeeldrapport van The Bridge 360 geeft je een mooi overzicht.

The Bridge 360: het boekje voor kandidaten

Dit handige boek over 360 graden feedback is een perfect hulpmiddel voor kandidaten en organisaties die The Bridge 360 willen toepassen. Daarnaast wordt ook uitgelegd hoe het 360 graden feedback rapport kan worden omgezet in een persoonlijk ontwikkelplan (POP).

Bestellen

Je kunt The Bridge 360 bestellen op de bestelpagina voor online assessments.

Video: het Bridge Assessment Platform

Wil je in eigen beheer 360 graden feedback afnemen? Met een account op het Bridge Assessment Platform kun je zelfstandig The Bridge 360 inzetten. Je kunt kiezen uit afname via credits of je kunt kiezen voor een abonnement met onbeperkt gebruik.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“The Bridge Personality vormt een mooi eerste hulpmiddel om het gesprek met elkaar aan te gaan.”

Jessica Kuijper, beleidsmedewerker P&O

ROC Horizon College