020 - 262 1630

Online assessments voor zorg

woensdag 05 juni 2024

Wat is een online assessment voor de zorg?

Een online assessment voor de zorg is een speciaal ontwikkelde tool van TestGroup, bedoeld voor verschillende functies en niveaus in diverse soorten zorgorganisaties. Het assessment richt zich op de capaciteiten en vaardigheden die een werknemer in de zorg nodig heeft en biedt inzicht in de persoonlijkheid, competenties en vaardigheden van de kandidaat of werknemer. 

Wat zijn de belangrijkste 8 competenties voor het werken in de zorg?

De onderstaande 8 competenties worden (standaard) getest in het online assessment voor de zorg. Het is uiteraard mogelijk om naar de wens van de zorginstelling andere competenties in het assessment op te nemen. Het online assessment voor de zorg bestaat uit een persoonlijkheidstest en een capaciteitentest. Het is mogelijk om andere testen in het assessment op te nemen, zoals een loopbaantest.

  • Empathisch vermogen. Een belangrijke vaardigheid in de zorg is het vermogen om zich in anderen te kunnen inleven. Om goed werk te kunnen leveren, is het van essentieel belang om niet alleen de patiënt, maar ook zijn of haar omgeving (zoals ouders en mantelzorgers) te begrijpen.
  • Initiatief nemen. Binnen de zorg is het essentieel om verbeteringen door te voeren en problemen op te lossen. Een zorgprofessional die initiatief neemt, zal vanzelf verbeteringen aanbrengen en problemen oplossen. Dit is van groot belang voor de kwaliteit van het werk en kan een directe impact hebben op de zorgverlening.
  • Communicatieve vaardigheden. Goede communicatieve vaardigheden zijn essentieel voor zorgprofessionals. Het is belangrijk dat zij helder en duidelijk kunnen communiceren, en snel kunnen schakelen in hun woordgebruik, zowel met zorgvragers als met andere betrokkenen in het zorgnetwerk.
  • Samenwerken. Het is van groot belang om elkaar te ondersteunen en samen te werken in de zorg. Wanneer een collega overbelast is, is het cruciaal om te helpen zodat de kwaliteit van de zorg niet in gevaar komt. Het is ook belangrijk om plezier te hebben in het samenwerken en het oppakken van taken. Het spreekwoord luidt niet voor niets: samen sta je sterker.
  • Stressbestendigheid. Binnen de zorg is het vanzelfsprekend van belang om stressbestendig te zijn. De druk op zorgprofessionals neemt toe en de werkzaamheden zijn divers en complex. Bovendien zijn er vaak aangename cliënten, maar soms kunnen er ook veeleisende cliënten zijn. Het is dan handig als je in staat bent om stressvolle situaties aan te kunnen en hier zelfs een uitdaging in ziet.
  • Flexibiliteit. In de zorg is het belangrijk om flexibel te zijn vanwege de wisselende werkuren en drukke periodes die kunnen voorkomen. Nachtdiensten, onverwachte situaties en veranderingen in planning zijn aan de orde van de dag. Het vermogen om flexibel te zijn maakt de baan gevarieerd en uitdagend, en veel zorgprofessionals vinden dit juist leuk.
  • Opmerkzaamheid. Binnen de zorg is het van groot belang om alert te zijn. Als zorgprofessional ben je verantwoordelijk voor het opmerken van signalen bij de patiënt en het anticiperen hierop. Het is van levensbelang om als eerste op de hoogte te zijn van veranderingen in de toestand van de patiënt en hier snel op te kunnen reageren.
  • Praktisch ingesteld. Of iemand nou arts, verpleger of fysiotherapeut is; het werken in de zorg bestaat vrijwel altijd uit een flink deel aan praktische taken. Het is voor kandidaten voor een zorgfunctie daarom van belang om praktisch ingesteld te zijn.

Voorbeeldrapport van het online assessment voor de zorg

Na afloop van het online assessment is het rapport direct beschikbaar. Download hier een voorbeeldrapport van het online assessment voor de zorg. Dit is een uitgebreid assessment rapport met de scores op de 34 Big Five competenties, de 4-kleuren en de scores op 8 specifieke zorg competenties.

Voorbeeldpagina uit het rapport

Steeds meer zorginstellingen gebruiken de e-assessments van TestGroup. Ook capaciteitentesten worden ingezet om te bepalen of kandidaten Nederlands, Engels en rekenen op voldoende niveau beheersen. 

Zorginstellingen kunnen het uitvalpercentage terugdringen met online assessments

Online assessments worden in de zorg veel gebruikt omdat instellingen zo beter kunnen inschatten of een medewerker geschikt is voor een leerwerkplek, op deze manier kan ons online assessment het uitvalpercentage binnen de zorg terugdringen.

In verband met de nieuwe diplomavoorwaarden voor Nederlands, rekenen en Engels binnen het mbo is het steeds moeilijker om in te schatten of een kandidaat geschikt is voor een leerwerkplek. Daarom zijn alle extra selectiemiddelen welkom bij een selectieprocedure, ook het afnemen van capaciteitentesten. Met deze testen kunnen zorginstellingen bijvoorbeeld bepalen of een kandidaat voldoende Nederlands en Engels spreekt. Ook kan met een rekentest worden bepaald of iemand op mbo-, hbo- of wo-niveau kan rekenen. Met een taaltest wordt in kaart gebracht of een kandidaat de Nederlandse of Engelse taal goed beheerst. Logisch denken kan worden getest met een logisch denken test.

Zorginstellingen hebben vaak een eigen account op het assessment platform van TestGroup, hiermee is het mogelijk om testprogramma's samen te stellen. De kandidaten worden online getest, er kan worden gekozen om kandidaten een test toe te sturen of om ze de test in te laten vullen in een gecontroleerde omgeving (op kantoor).

Deze assessment tools op het platform van TestGroup worden ingezet om de selectieprocedure binnen de zorg te verbeteren en daarmee het uitvalpercentage binnen de zorg terug te dringen. Veel zorginstellingen gebruiken de testen ook binnen de reguliere selectieprocedures. De testen kunnen ook worden ingezet in het kader van loopbaanontwikkeling, outplacement en/of re-integratie.

Welke testen kun je binnen de zorg gebruiken? (In 20 talen beschikbaar)

The Bridge Personality: de uitgebreide Big Five persoonlijkheidstest die ook competenties en Jung Types meet. Een van de meest gebruikte instrumenten voor coaching en recruitment.

The Bridge Personality Quickscan: de korte persoonlijkheidstest. In twaalf minuten een zeer betrouwbaar persoonlijkheidsrapport van je kandidaten.

The Bridge Ability Suite: een complete en uitgebreide capaciteitentest op mbo-, hbo- en wo-niveau. U test uw kandidaat op rekenvaardigheden, taalvaardigheden en logisch denken.

The Bridge Ability Online: korte capaciteitentest. In 20 minuten test je de kandidaat op rekenvaardigheid, taalvaardigheid en logisch denken.

The Bridge Career: een professionele loopbaantest. Deze test maakt gebruik van twee loopbaanmodellen: de RIASEC-codes van Holland en de loopbaanankers van Schein.

The Bridge Werkgeluk Indicator: een wetenschappelijk ontwikkelde test om werkgeluk te meten en zo burn-out bij medewerkers te voorkomen.

Meer informatie over online assessments voor de zorg

Wil je meer informatie over de online assessments van TestGroup? Neem dan hier contact met ons op.

Online assessment voor de zorg bestellen

Het online assessment voor de zorg is te bestellen als losse test (per kandidaat) of te gebruiken via een eigen account op ons assessment platform.

Video: het Bridge Assessment Platform

Wil je in eigen beheer online assessments afnemen? Met een account op het Bridge Assessment Platform kun je zelfstandig online assessments afnemen. Je kunt kiezen uit afname via credits of je kunt kiezen voor een abonnement met onbeperkt gebruik.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Wie ben ik? Wat kan ik? En wat wil ik?’ Omdat The Bridge Personality antwoord geeft op dit soort vragen, kunnen wij bij Aeres Agree sneller de juiste match maken.”

Silvie van Aanholt, senior consultant

Ervaring van Aeres Agree met The Bridge Personality