020 - 262 1630

Hoe weet je of iemand geschikt is voor een functie bij een startup?

woensdag 27 april 2022

Voor heel veel mensen is het een droom: een eigen bedrijf beginnen. Er is een minstens zo grote groep die dolgraag bij een startup wil werken. Zij zien een toekomst vol avontuur. Bij een startup begint de werknemer niet in aan een functie met een dichtgetimmerd functieprofiel, maar aan een baan die nog volop in beweging is. Dit biedt mogelijkheden tot groei.

Een andere reden dat werken bij een startup zo aantrekkelijk klinkt, is dat startups het imago hebben dat ze een hele fijne, relaxte vibe hebben. Samen de schouders eronder, in de lunchpauze lekker aan de voetbaltafel, de vrijheid om je werk in te richten zoals jij het wilt.

En natuurlijk lonkt de kans om groots te cashen als de startup een succes blijkt. Er zijn veel verhalen van mensen die bij een startup gingen werken en daar aanzien verworven, prijzen wonnen en aandelenopties op de kop tikten die ze later voor miljoenen konden verkopen.

Dat klinkt veel aantrekkelijker dan werken voor een miljoenenbedrijf waar je slechts een van de duizenden medewerkers bent. 

Elk voordeel heeft zijn nadeel

Het gras is altijd groener bij de buren. Wie in een cao-baan zit, zal zich het werken bij een startup misschien wat rooskleuriger voorstellen dan de werkelijkheid. Geen avontuur zonder risico. Want die cao-baan biedt wél extra vrije dagen, een dertiende maand, een salaris dat “marktconform is”, plus een bonus en pensioenregeling. Zelfs opleidingen zijn vaak goed georganiseerd. Bij startups is dat wat minder.

De vrijheid die het gevolg is van processen die niet gestandaardiseerd zijn, functies die vloeibaar zijn en een ad hoc hrm-proces, heeft een keerzijde. Niet iedereen komt tot bloei in een wereld zonder structuur.

Werken bij een startup vraagt specifieke competenties

Wie wil werken bij een startup moet andere competenties meenemen dan wie bij een corporate (of mkb-bedrijf) aan de slag wil. Drive en passie zijn onmisbaar, want in een startup wordt verwacht dat je initiatieven neemt (zelfstartend vermogen). Verder moet je goed kunnen improviseren en een flexibiliteit bezitten die je in andere bedrijven minder nodig hebt. Je moet gedijen in chaos en je moet een schaap-met-vijf-poten te zijn. De ene dag ben je met klanten bezig, de andere dag doe je een analyse.

De grote vraag is of die competenties in voldoende mate aanwezig zijn. Daar kom je natuurlijk vanzelf achter, maar als een nieuwe medewerker al na een half jaar uitvalt, is dat voor iedereen vervelend. Voor de startup, want het vinden van vervanging is kostbaar én het bedrijf moet even pas op de plaats maken. Als iemand wegvalt, gaat ook arbeidsproductiviteit verloren.

Voor de medewerker is het natuurlijk net zo zuur zich te moeten melden bij het UWV en weer opnieuw te gaan solliciteren. Bovendien kan een negatieve ervaring het zelfvertrouwen een stevige knauw geven. Dit kan nog jarenlang doorwerken in iemands carrière.

Voorkom verrassingen met een online assessment

Grotere en middelgrote bedrijven maken al jarenlang gebruik van assessments om te toetsen of een kandidaat de juiste competenties bezit om succesvol te zijn in een bepaalde functie. In het begin waren dit tijdrovende procedures, waarbij de kandidaat een dag lang door psychologen getest en geïnterviewd werd.

Inmiddels zijn er ook veel online assessments verkrijgbaar. TestGroup heeft zelfs een online assessment voor startups ontwikkeld. Wetenschappers en mensen uit de praktijk werkten samen om deze test een grote praktische waarde te geven, mét wetenschappelijke onderbouwing.

Inzichten waarop je kunt voortbouwen

Het online assessment voor startups stelt entrepreneurs in staat op laagdrempelige wijze inzicht te krijgen in de persoonlijkheid, skills en competenties van sollicitanten bij hun startup. Daarnaast kan het online assessment worden gebruikt om het verborgen potentieel van bestaande medewerkers in een startup zichtbaar te maken.

Het afnemen van een online assessment voor startups is net zo makkelijk als het bestellen van een kop koffie. Vraag de test aan en hij staat in een half uur klaar voor je kandidaat. Hij of zij vult de vragenlijst in en de slimme algoritmes beginnen met de analyse zodra de antwoorden verzonden zijn. Daardoor ontvang je binnen drie kwartier een overzichtelijke rapportage.

Dankzij dit praktische en transparante assessment rapport neem je de juiste beslissingen op het gebied van loopbaanvraagstukken en ontwikkelingstrajecten. En ja, het online assessment kan ook helpen wanneer een medewerker toch niet op zijn plek zit en je wilt kijken of hij een andere rol kan krijgen (of bij outplacement).

De startup markt is internationaal; het online assessment ook

Omdat de startup scene erg internationaal georiënteerd is, krijgen entrepreneurs vaak te maken met internationale sollicitanten.

Het online assessment voor startups is beschikbaar in 20 talen (en in elke taal wetenschappelijk onderbouwd, betrouwbaar en valide) en kan worden afgenomen voor kandidaten voor functies op mbo, hbo en wo-niveau.

Een assessment was vroeger iets dat alleen de grote jongens zich konden veroorloven. Maar dankzij het online assessment kan elk bedrijf er de voordelen van plukken. Dus ook jouw startup.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Sinds we naast kennis en vaardigheden ook op persoonlijkheid testen, namelijk met The Bridge Personality, zijn er aanzienlijk minder ‘ongelukkige huwelijken'.”

Marja Kramer, recruiter

GP Groot