020 - 262 1630

Zelf een teamtraining geven met een persoonlijkheidstest

woensdag 05 juni 2024

Er zijn veel factoren die invloed hebben op de verbinding die werknemers voelen met het bedrijf waarvoor ze werken. Als hr-professional kun je ze zonder moeite opsommen. Salaris, werktijden, de kwaliteit van de werkplek zijn relatief makkelijk te beïnvloeden. Deze factoren zijn, zo leerde Herzberg ons, dissatisfiers: als ze niet op orde zijn, werken ze de motivatie en loyaliteit tegen. Maar zodra deze op orde zijn, moet je naar die andere factoren kijken. De satisfiers zijn moeilijker te beïnvloeden. Het gaat dan om zaken als zingeving, waardering, uitdaging en natuurlijk de band die mensen voelen met hun collega’s.

Dat het belangrijk is regelmatig aan teambuilding te doen is niet nieuw. Het fenomeen “bedrijfsuitje” is al decennia oud. Door een keertje bezig te zijn met iets anders dan het werk leer je de persoon achter de collega kennen. Dus gaan we massaal bowlen, rijden we rondjes op een solex of doen we een workshop koken of bonbons maken. Allemaal activiteiten die leuk zijn en de teamontwikkeling versnellen.

Wil je dat de teambuilding dag nog meer bijdraagt aan teamontwikkeling? En wil je een opbrengst die ook te meten is? Plan dan ook een activiteit in die bewust is ontwikkeld om het team beter te laten presteren. Daarvoor hoef je geen dure deskundigen van buiten voor in te huren. Je organiseert gewoon zelf een teamtraining met een persoonlijkheidstest.

Persoonlijkheidstest voor teamontwikkeling: ken jezelf, én je teamleden!

TestGroup heeft de bekende Bridge Personality-test gebruikt als basis voor een doe-het-zelf-pakket waarmee je zonder veel moeite zelfstandig een teamtraining kunt organiseren. Je krijgt alle tools aangereikt waarmee je de leden van je team helpt zichzelf én elkaar beter te leren kennen.

De persoonlijkheidstest The Bridge geeft inzicht in wat je medewerkers beweegt. Als voorbereiding op de workshop ontvangt ieder teamlid een individuele persoonlijkheidstest voor elk teamlid om online in te vullen.

Direct na inzending worden de antwoorden geanalyseerd, waarna iedere deelnemer een persoonlijke rapportage ontvangt. Hierin lees je precies welk persoonlijkheidstype je bent volgens de 16 Jung Types en de vier kleuren (rood, groen, geel, blauw).

Persoonlijkheid van het team

Die individuele rapportages zijn op zichzelf al heel waardevol en kunnen helpen het onderlinge gesprek aan te gaan. Door de uitkomsten met elkaar te vergelijken kunnen teamleden beter begrijpen hoe de ander werkt. Dit gesprek helpt enorm bij de teamontwikkeling.

Echt interessant wordt het echter pas het wanneer het laatste teamlid zijn of haar antwoorden heeft verstuurd. Dan ontvang je, naast het individuele rapport, ook het Bridge Personality teamrapport. Hierin lees je de “persoonlijkheid” van het team volgens de persoonlijkheidstypes van Jung en het Kleurenwiel. Ook ontdek je hoe het is gesteld met de diversiteit van de persoonlijkheden binnen het team, de sterke punten van het team, valkuilen én de actiepunten.

Zelf een teamtraining met persoonlijkheidstest organiseren in 5 stappen

Om het zelf organiseren van een teamtraining met persoonlijkheidstest zo eenvoudig mogelijk te maken, hebben we een eenvoudig stappenplan opgesteld. Hierbij nemen we jou zoveel mogelijk werk uit handen.

1. Bestellen

Het zelf organiseren van een teamtraining begint natuurlijk met het bestellen van de persoonlijkheidstest en de overige benodigde tools. Je bestelling plaats je heel eenvoudig hier.

2. Overleg

Nadat we je bestelling hebben ontvangen, neemt één van onze consultants contact met je op om de teamtraining en de tools met je door te nemen. We bereiden je perfect voor op jouw rol als workshop-leider.

3. Vragenlijst invullen

Na de voorbereiding kun je aan de slag. De teamleden vullen de (online) persoonlijkheidstest in en ontvangen een persoonlijk Bridge Personality 4-kleuren rapport en een beschrijving van hun persoonlijkheid volgens de persoonlijkheidstypes van Jung. Tegelijkertijd wordt het teamrapport opgesteld.

4. Teamworkshop doornemen

Nadat ieder teamlid de online persoonlijkheidstest heeft ingevuld, nemen we weer contact met je op om de uitkomsten te bespreken. We bespreken de individuele uitkomsten, maar richten ons vooral op de verdere teamontwikkeling. Dit gesprek doen we telefonisch of via Zoom.

5. Startpakket per post

Ondertussen versturen we het startpakket. Hierin zitten alle materialen, waaronder de presentatiesheets. Verder tref je in het pakket voor elke deelnemer een handig boekje en de 4-kleurenkaartjes. Nu heb je alles ontvangen en ben je klaar om de zelf-georganiseerde team workshop te houden.

Wat bespreek je in de teamworkshop?

Elk team is uniek. Dat betekent dat ook elke teamtraining waarin een persoonlijkheidstest besproken wordt, uniek is. Doel van de teamtraining is aan de hand van de persoonlijkheidstest de teamontwikkeling in een stroomversnelling te brengen. Daarom bespreek je vooral patronen in communicatie en gedrag.

De teamleden krijgen inzicht in hun persoonlijke voorkeursstijl en dat van anderen, waardoor ze beter en effectiever communiceren. Ook leren de deelnemers de diversiteit binnen het team optimaal te benutten. Hierdoor nemen de teamprestaties toe en worden deelnemers uitgedaagd zichzelf verder te ontwikkelen.

En, heel belangrijk, door te praten over de verschillen, creëer je een prettiger werkklimaat, waarin iedereen zichzelf kan zijn.

Teamtraining doe-het-zelfpakket bestellen

  • Bestel een teamworkshop doe-het-zelf pakket voor je team via de bestelpagina.
  • Een TestGroup-consultant neemt contact met je op om de details van de teamworkshop door te nemen.
  • Elke deelnemer vult The Bridge Personality in en ontvangt een persoonlijk Bridge Personality 4-kleuren rapport.
  • Voor het team wordt een Bridge Personality Teamrapport opgemaakt.
  • Je ontvangt een startpakket voor de teamworkshop met alle benodigde materialen, inclusief presentatiesheets.
  • Een TestGroup-consultant gaat met jou telefonisch of via Zoom door de rapporten en sheets.
  • Alle materialen, waaronder handige boekjes per deelnemer en 4-kleurenkaartjes, worden per post naar je opgestuurd.
  • Je bent nu klaar voor de teamworkshop!

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Wie ben ik? Wat kan ik? En wat wil ik?’ Omdat The Bridge Personality antwoord geeft op dit soort vragen, kunnen wij bij Aeres Agree sneller de juiste match maken.”

Silvie van Aanholt, senior consultant

Ervaring van Aeres Agree met The Bridge Personality