020 - 262 1630

Verkeerde beroep gekozen? Doe een loopbaantest om de juiste switch te maken

woensdag 05 juni 2024

In Nederland wordt op middelbare scholen veel aan beroepskeuze gedaan. Carrière-dagen, sessies met de decaan, zelfs snuffelstages. Alle mogelijke moeite wordt gedaan om scholieren de “juiste” keuze te laten maken voor hun vervolgstudie of opleiding. Toch valt van alle studenten in het hoger onderwijs een groot deel al in het eerste jaar af.

Van alle universitaire eerstejaars haakt 25% in het eerste jaar af. In het hbo besluit zelfs 37% al in hun eerste jaar dat ze de verkeerde studie hebben gekozen. De meeste van hen kiezen een andere studie, maar een groot deel keert niet terug in de collegebanken.

Voor uitvallers en switchers is veel aandacht. Maar er is ook een grote groep die minder opvalt. Dat zijn de studenten die beseffen dat ze niet de beste keuze hebben gemaakt, maar met veel geploeter toch dat diploma halen en een baan vinden.

Eind goed, al goed?

Niet bepaald. Want wie zijn of haar studie niet leuk vond, zal waarschijnlijk het werk waarvoor ze opgeleid zijn ook niet geweldig vinden.

Voldoen aan de verwachtingen

Dit overkwam bijvoorbeeld Jasper Minnen. In een interview met Intermediair vertelt hij hoe hij door school een beetje in een richting werd geduwd. Hij kon goed leren dus was het “logisch” dat hij zou studeren. En dat deed hij dan. Van het een kwam het ander en hij belandde in een functie als business analist bij een hotelketen. De collega’s maakten het leuk, maar het bureauwerk trok hem niet.

Beter ten halve gekeerd…

Minnen besefte dat het werk waarvoor hij was opgeleid totaal niet zijn ding was. Eigenlijk had dit al veel eerder gesignaleerd moeten worden, want het was al op jonge leeftijd duidelijk waar zijn passie lag. Bij het interieurbouwbedrijf in zijn straat stond hij vaak naar binnen te gluren en op zijn achtste verjaardag kreeg hij al een stapel timmerhout om mooie dingen te bouwen. Dat hij iets met zijn handen zou moeten gaan doen was duidelijk.

Onder druk van de verwachtingen ging hij studeren. Maar, zo zegt hij: “de wil om ambachtelijk te werken bleef.”

Hij besloot in zijn vrije tijd cursussen te doen en zelfstandig het vak van meubelmaker te leren. Inmiddels heeft de voormalige business analist een eigen bedrijf als meubelmaker.

Na zijn carrièreswitch verdient Minnen ongeveer 40% minder, maar het zijn vooral de extra’s (vakantiegeld en bonus) die hij mist. Het ondernemerschap gaat hem goed af. Maar het allerbelangrijkste: Minnen heeft nu echt lol in zijn werk. Voor hem pakt de grote verandering in carrière dus goed uit.

Pak het voorzichtig aan

Wie ontevreden is in zijn of haar werk kan een drastische koerswending uitvoeren en meteen in het diepe springen. Daar zitten grote risico’s achter. Daarom is het slimmer om voorzichtige stappen te zetten. Bijvoorbeeld, zoals Minnen deed, in je vrije tijd cursussen te volgen om een vak te leren kennen.

Krijg helder wat je zoekt

Wat nu als je niet op de juiste plek zit, maar je hebt geen idee wat je dan wél moet doen? Dan kan een loopbaantest of beroepskeuzetest je verder helpen. Veel bedrijven, vooral de grotere, bieden hun medewerkers in het kader van loopbaankeuzes de mogelijkheid tests uit te voeren. Wil je liever niet dat de afdeling P&O weet dat je twijfelt of je de juiste baan hebt? Dan kun je zelf een loopbaantest doorlopen.

De loopbaantest The Bridge Career HBO/WO en de MBO-beroepskeuzetest zijn voor iedereen beschikbaar. Binnen een half uur na de bestelling staat de online test klaar om te worden ingevuld.

Beide online carrièretests behoren tot de absolute top. Ze zijn ontwikkeld door wetenschappers en professionals en zijn de meest uitgebreide tests in Nederland. De MBO Beroepskeuzetest bestaat uit 312 vragen. Dankzij slimme algoritmes ben je desondanks maar een half uurtje met de test bezig. Daarna weet je welke van de 232 mbo-beroepen bij jouw interesses, persoonlijkheid en competenties passen.

Ook de online loopbaantest voor HBO/WO doorloop je in ongeveer 35 minuten. Door het beantwoorden van de vragen wordt jouw profiel vergeleken met meer dan 200 beroepen en opleidingen op hbo en wo-niveau. Dankzij de rapportage weet je, op basis van de RIASEC-codes van Holland en de loopbaanankers van Schein wat voor jou een logische vervolgstap in je loopbaan is.

Artificiële intelligentie maakt online tests beter

Beide tests maken gebruik van artificiële intelligentie (AI) om je antwoorden efficiënt te analyseren. De slimme algoritmes kijken niet alleen naar de antwoorden op de individuele vragen, maar gaan ook op zoek naar verbanden tussen verschillende vragen. Ook zorgen de algoritmes dat sociaal wenselijk antwoorden niet mogelijk is. Daardoor voorkom je dat je, net als Minnen, stap voor stap voldoet aan de verwachtingen maar volkomen de verkeerde weg inslaat.

De online tests zijn vele malen specifieker dan de vele beroepskeuzetests die je online kunt vinden. Gratis tests zijn vaak erg globaal en kunnen dienen als een eerste oriëntatiepunt, maar de online loopbaantest voor hbo/wo of mbo-beroepskeuzetest gaan veel meer de diepte in.

Het resultaat is een uitgebreide en overzichtelijke rapportage dat herkenning en inzichten biedt waar je iets aan hebt.

E-Assessments bestellen

Ben jij op zoek naar een manier om e-assessments of tests te bestellen voor jouw kandidaten? Via onze bestelpagina voor e-assessments kun jij eenvoudig een test per kandidaat bestellen. Wil jij meer controle hebben over de tests en assessments die jij jouw kandidaten aanbiedt? Wij kunnen binnen één dag een eigen account voor jou opzetten op ons assessment systeem. Hiermee heb jij volledige controle over de assessments en tests die jij aan jouw kandidaten aanbiedt. Dankzij ons systeem kun jij snel en efficiënt assessments afnemen, waardoor jij het sollicitatieproces kunt optimaliseren en de beste kandidaten kunt selecteren. 

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Wie ben ik? Wat kan ik? En wat wil ik?’ Omdat The Bridge Personality antwoord geeft op dit soort vragen, kunnen wij bij Aeres Agree sneller de juiste match maken.”

Silvie van Aanholt, senior consultant

Ervaring van Aeres Agree met The Bridge Personality