Competentiemeting

woensdag 05 juni 2024

Wat is een competentiemeting?

Een competentiemeting is een online test waarmee de vaardigheden, competenties, kennis, gedrag en capaciteiten van een individu kunnen worden geëvalueerd ten opzichte van de vereisten van een specifieke functie of rol. Het kan helpen om sterke punten en ontwikkelingsgebieden te identificeren en te verbeteren, wat kan leiden tot groei en ontwikkeling van medewerkers en het succes van het bedrijf kan vergroten. Het kan een nuttige tool zijn bij het nemen van beslissingen op het gebied van werving, promotie of training.

Wanneer gebruik je een online competentiemeting?

Het vervullen van een nieuwe functie is een tijdrovende klus. Niet alleen zullen er geschikte kandidaten moeten worden geworven, maar vervolgens zal uit de groep geïnteresseerden een goede match moeten worden gevonden. Sollicitaties worden doorgenomen, referenties worden gecontroleerd en talloze gesprekken worden gevoerd om tot de juiste match te komen. En dan begint het echte werk pas: het onboardingsproces. Hoe kun je als organisatie dit alles zo effectief en efficiënt mogelijk vormgeven?

Met behulp van online competentiemeting kan dit proces worden gestroomlijnd en flink effectiever worden. Door een belangrijk deel van deze procedure te automatiseren wordt de recruitment slimmer en efficiënter voor zowel de organisatie als de kandidaten. Je kunt bovendien het platform en de assessmenttools gebruiken die jij nodig acht binnen de sollicitatieprocedure. Zo creëer je een waardevolle toevoeging aan jouw recruitmentstrategie waarmee je tijd, moeite en geld bespaart.

Wat is het nut van een online competentiemeting?

Een recruitmentstrategie waarmee je flink kunt besparen klinkt natuurlijk fantastisch, maar wat voegt deze online competentiemeting concreet toe? Dat hangt volledig af van wat jij nodig hebt om tot een effectieve selectieprocedure te komen.

Met een online competentiemeting kun je jouw sollicitanten eenvoudig toetsen op allerlei gebieden. Persoonlijkheidskenmerken, competenties, voorkeuren, werkstijl en niveau kunnen aan de hand van vragenlijsten en online scenario’s effectief worden getoetst. Al deze resultaten worden vervolgens gecombineerd tot een overzichtelijk rapport waaruit direct blijkt wat de kandidaat in kwestie te bieden heeft.

Het afnemen van een online assessment maakt de sollicitatieprocedure flink efficiënter, maar er zijn meer voordelen te benoemen. Zo biedt het afnemen van deze vragenlijsten ook een uniek inkijkje in het functioneren en de vaardigheden van de kandidaat; meer dan een eenvoudig gesprek of een cv zou kunnen doen. Bovendien kun je door gebruik te maken van deze software eenvoudig kandidaten van diverse afkomsten toetsen. De software is verkrijgbaar in diverse talen en dat is ideaal bij internationale recruitment.

Met online competentiemeting kun je bovendien, beter dan in een gesprek, toetsen of een kandidaat sociaal wenselijke antwoorden geeft. Online tools maken gebruik van ingebouwde controlevragen om de sociale wenselijkheid van de antwoorden te toetsen. Zo wordt het eenvoudiger om door dit gedrag heen te prikken en tot de kern van de kandidaat te komen.

The Bridge online competentiemeting

Op het gebied van online competentiemetingen is de software van TestGroup toonaangevend. Deze testinstrumenten zijn ontwikkeld door het research- en developmentteam van TestGroup. Er wordt nauw samengewerkt met universiteiten in binnen- en buitenland om tools aan te kunnen bieden die gebruik maken van de meest recente wetenschappelijke inzichten en de meest effectieve testmethoden.

Met The Bridge competentiemeting kun je jouw kandidaten toetsen op persoonlijkheidseigenschappen en competenties. Hiervoor wordt onder andere gebruik gemaakt van The Bridge Personality: een zeer uitgebreide persoonlijkheidstest waarbij de kandidaat wordt getoetst op diverse dimensies die relevant zijn voor het functioneren op de werkvloer: Besturen, Uitvoer, Mentaal, Houding, Omgang, Management, Invloed, Aanpak, Energie, Uitwerking, Ondersteuning, Veerkracht, Dynamiek, Visie, Denkbeeld en Analyse. Een uitgebreid rapport geeft inzicht in de scores op al deze gebieden en aan de hand daarvan wordt direct inzichtelijk hoe een kandidaat zal passen bij de organisatie en de functie.

De competentiemeting van TestGroup is bovendien niet alleen onmisbaar tijdens de selectieprocedure. Ook voor ontwikkelprojecten binnen de organisatie kan de software uitkomst bieden. Het biedt een uniek kijkje in de competenties van medewerkers en kan zo bijdragen aan optimale functievervulling en werktevredenheid binnen de organisatie.

Competentiemeting bestellen

  • Bestel hier snel en eenvoudig een online competentiemeting voor je kandidaat of medewerker:
  • Alleen beschikbaar voor bedrijven en organisaties;
  • De competentiemeting wordt binnen 30 minuten klaargezet voor de kandidaat of medewerker;
  • Het rapport is direct beschikbaar na afronding van het assessment;
  • Je betaalt achteraf per factuur.