020 - 262 1630

Sollicitatiegesprek: wat vindt de kandidaat nou Ć©cht? Algoritmes geven duidelijkheid

woensdag 05 april 2023

Mensen zijn sociale dieren. Dat heeft ons veel opgeleverd. We kunnen (over het algemeen) goed samenwerken en zijn in staat om samen prachtige dingen te realiseren. Bedrijven zijn een goed voorbeeld van de kracht van samenwerking. Want zelfs het meest succesvolle bedrijf zou zonder mensen in mum van tijd ten onder gaan.

De keerzijde van de medaille is conformisme. Het is voor ons erg belangrijk om door de groep geaccepteerd te worden. Dus proberen we ons aan te passen en vertonen we het gedrag waarvan we denken dat het van ons verwacht wordt. Als jij werkzaam bent binnen werving en selectie zul je dit met grote regelmaat in de praktijk gebracht tegenkomen. Wat je de kandidaat ook vraagt, hij of zij lijkt altijd precies het goede antwoord te geven. Elke kandidaat omschrijft zichzelf precies in de termen die in de vacaturetekst genoemd worden. Bijzonder, nietwaar?

Natuurlijk probeert elk sollicitant zichzelf zo goed mogelijk te presenteren. Het is niet meer normaal dat je bepaalde aspecten van je (professionele) persoonlijkheid wat meer naar voren brengt dan andere. De vraag is natuurlijk: is de kandidaat 100% eerlijk?

Of heeft de sollicitant (bewust of onbewust) sociaal wenselijke antwoorden gegeven, die niets zeggen over diens werkelijke overtuigingen?

Je eigen blinde vlek

Je hoort het misschien niet graag, maar iedereen heeft een blinde vlek. Ook jij. Want conformisme is niet iets van de kandidaat. Ook binnen je eigen team kan conformisme optreden. Zijn jullie het eigenlijk bijna altijd met elkaar eens? Misschien zijn jullie het perfecte team. Maar als jullie nooit eens een stevig meningsverschil hebben, is de kans groot dat groepsdruk ook een rol speelt binnen jullie keuzeproces.

Online sollicitatietest maakt einde aan sociaal wenselijk antwoorden

Door sociaal wenselijke antwoorden eindig je niet altijd met de beste persoon voor de baan. Met een online sollicitatietest kun je de kandidaat extra vragen stellen waarbij precies duidelijk is hoe eerlijk de kandidaat is geweest. The Bridge Personality persoonlijkheidstestļ»æ is een moderne (adaptieve) test die gebruik maakt van Artificial Intelligence (AI).

Onderdeel van deze test is de Normatief-Ipsatief split technologieļ»æ. Dit slimme staaltje AI maakt precies duidelijk waar en wanneer sturende antwoorden zijn gegeven. Per vraag zie je meteen of een kandidaat over een vraag heeft getwijfeld.

Waar en wanneer het de kandidaat uitkomt

Een ander voordeel van The Bridge Personality-test is dat de kandidaat deze test kan maken waar en wanneer het hem of haar uitkomt. De kans is dus groot dat de kandidaat minder zenuwachtig is. Het maakt nogal een verschil of je een vraag beantwoord aan een tafel tegenover drie mensen die je vol verwachting aanstaren of lekker vanaf de bank. Wie zich veiliger voelt zal minder geneigd zijn tot sociaal wenselijk antwoorden.

Objectieve input

De rapportage van The Bridge Personality test blijkt regelmatig nieuwe inzichten te geven. Ogenschijnlijk geschikte kandidaten vallen door de mand, terwijl kandidaten die iets minder goed uit de verf ineens een schitterende diamant blijken te zijn. Probeer het eens uit.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

ā€œVoor ons bieden de uitkomsten van The Bridge Personality niet alleen inzichten bij het werven. Ze vormen ook een leidraad voor de lange termijn, zowel voor de leidinggevende als voor de ontwikkeling van de medewerker zelfā€

Anne Huijgen

Young Group