Met een werkgeluk test meer gezonde werknemers
Producten
woensdag 05 juni 2024
Aan het begin van de 20e eeuw won het vergroten van arbeidsproductiviteit snel aan populariteit. Het idee was dat taken zoveel mogelijk opgedeeld moesten worden, zodat medewerkers expert werden in het uitvoeren van een heel klein deeltaakje. Medewerkers waren in die benadering weinig meer dan een tandwieltje in een grotere machine. Het werk was repetitief en saai. De productienormen waren hoog en wie niet kon meekomen werd zonder genade vervangen.
Rond 1930 besloten Elton Mayo en Fritz Roethlisberger een onderzoek uit te voeren in de Hawtorne fabrieken. Het idee was dat er een ideale lichtsterkte zou zijn. Verrassend genoeg steeg de productiviteit van medewerkers, of de lichtsterkte nu toenam, afnam of constant bleef. Wat bleek? Het was de aandacht voor de mens die tot een toegenomen productiviteit zorgde.
Sinds die tijd zijn we ver gekomen. We hebben ontdekt dat management zowel een harde als een zachte kant heeft. Beide zijn nodig. Sturing op cijfers is noodzakelijk. De PDCA-cyclus vereist het stellen van meetbare doelen, metingen en het evalueren van resultaten om de plannen te kunnen bijstellen. Anderzijds is een goede relatie met collega’s en leidinggevenden essentieel voor werkgeluk.
Werkgeluk verbeteren is een goed idee
Steeds meer bedrijven beseffen dat werkgeluk belangrijk is. Als je lekkerder in je vel zit, gaan de dingen simpelweg een stuk makkelijker. Dat vertaalt zich in lagere kosten door ziekteverzuim en lagere loonkosten bij dezelfde omzet (of meer omzet bij gelijke loonkosten). Het is dus een goed idee om actief aan de slag te gaan om het werkgeluk van medewerkers te verhogen. Maar… hoe pak je dat aan?
Begin met meten
Elk verbetertraject begint met een nulmeting. Het bepalen van doelen kun je tijdens een brainstormsessie makkelijk doen. Maar om te bepalen hoe je deze doelen bereikt, moet je weten waar je vandaan komt. Gelukkig blijkt werkgeluk verrassend goed te meten.
Samen met vooraanstaande wetenschappers, experts uit het werkveld en specialisten op het gebied van onderzoeksmethodologie heeft het Amsterdamse softwarebedrijf TestGroup een instrument ontwikkeld waarmee je het werkgeluk van alle medewerkers snel en efficiënt kunt meten. Dit instrument, genaamd The Bridge Werkgeluk Indicator, kan zowel worden ingezet voor de nulmeting, als voor latere metingen waarmee je onderzoekt of je inspanningen vruchten afwerpen.
Online assessment werkgeluk
Een van de grootste voordelen van The Bridge Werkgeluk Indicator is dat het gehele werkgeluk assessment online uitgevoerd wordt. Daardoor kun je al 30 minuten nadat je de test hebt besteld beginnen met het afnemen van tests. Medewerkers ontvangen een uitnodiging via de mail en kunnen de Werkgeluk Indicator van The Bridge afnemen waar en wanneer hen dat uitkomt. Zodra zij hun antwoorden verzenden, zorgt het slimme algoritme dat de antwoorden worden verwerkt tot een betrouwbaar (en valide) werkgeluk rapport. Hierin lees je hoe het is gesteld met de dimensies van werkgeluk (betrokkenheid op het werk, proactieve vitaliteit, werktevredenheid, betrokkenheid bij de organisatie en werkgeluk), maar je krijgt ook waarschuwingssignalen indien het risico van een burnout dreigt.
Je kunt de test bestellen voor één medewerker, of voor je hele personeelsbestand. De uitkomst kun je meteen gebruiken om het werkgeluk te verbeteren.
Bestel nu de werkgeluk test en start direct!
Video: The Bridge Werkgeluk Indicator
De beste strategie om je personeel binnenboord te houden? Meet het werkgeluk van je werknemers. Het is gemakkelijk, snel, kostenbesparend en helpt je om talent in je organisatie te behouden.
Je kunt dit doen met The Bridge Werkgeluk Indicator. Deze online test meet 4 dimensies van werkgeluk. Bedrijven en organisaties kunnen hiermee eenvoudig identificeren welke werknemers tevreden zijn in hun baan. The Bridge Werkgeluk Indicator is ontwikkeld na jarenlang wetenschappelijk onderzoek naar het meten en voorspellen van werkgeluk. Het invullen van duurt slechts 12 minuten.