020 - 262 1630

Werkgeluk of burn-out? Meten is weten met The Bridge Burnout Indicator

woensdag 05 juni 2024

Mensen zijn je belangrijkste kapitaal. Dat klinkt wat cliché. De enige reden dat het zo vaak herhaald wordt, is dat het de waarheid is. Niet minder dan dat. Zeker nu, in een krappe arbeidsmarkt, na een Great Resignation en met “Quiet Quitting” als trending onderwerp op social media is het zaak je medewerkers tevreden te houden.

Maar hoe gelukkig zijn je medewerkers eigenlijk met hun werk? Dat is een belangrijke vraag om te stellen, niet alleen in de Week van het Werkgeluk. Die Week van het Werkgeluk was aanleiding om werkend Nederland een enquête voor te leggen. 1400 mensen reageerden.

Gemiddeld gaf men het eigen werkgeluk een 7.2. Die score is gelijk aan een jaar eerder. Een daling is zichtbaar op de dimensie “verbondenheid”. Die is van 7.3 naar 7.0 gegaan. Volgens de onderzoekers komt dat doordat we meer hybride zijn gaan werken.

Hoe kun je die trend keren? Beanbags, goede koffie, gratis fruit? Teambuilding sessies? Hoe leuk ook, dat gaat het schip niet keren. Om het werkgeluk en de verbondenheid te vergroten is maatwerk nodig. En daarvoor moet je luisteren, weten wat er speelt.

In één keer al je medewerkers raadplegen

Voor een klein bedrijf met hooguit enkele tientallen medewerkers is het niet moeilijk te ontdekken waar mensen behoefte aan hebben. Maar als je in een grotere organisatie moet onderzoeken hoe gelukkig medewerkers in hun werk zijn, sta je als hr-afdeling voor een enorme uitdaging. Het is ondoenlijk om met enkele honderden medewerkers gesprekken te voeren.

Gelukkig kun je terugvallen op een meetinstrument dat zichzelf in de praktijk heeft bewezen én volledig wetenschappelijk onderbouwd is.

The Bridge Burnout Indicator is het enige online meetinstrument dat niet alleen onderzoekt of medewerkers burnout verschijnselen vertonen, maar ook het werkgeluk meet.

The Bridge Burnout Indicator meet de volgende dimensies:

Burn-out:

  • Vermoeidheid
  • Mentale afstand tot het werk
  • Cognitief overbelast
  • Emotioneel overbelast

Werkgeluk

  • Betrokkenheid op het werk
  • Proactieve vitaliteit
  • Werktevredenheid
  • Betrokkenheid bij de organisatie

Snel, efficiënt en overzichtelijk

The Bridge Burnout Indicator is geheel geautomatiseerd. Slimme algoritmes, waaronder de unieke normative-ipsative split technologie verwerken de antwoorden van je medewerker razendsnel tot een overzichtelijke rapportage waarin je precies ziet hoe lekker iemand in zijn of haar vel zit.

Het klaarzetten van de test duurt maar een half uur vanaf het moment dat de bestelling geplaatst is. Vervolgens vullen medewerkers de test in op een moment dat hen schikt. Dat is snel, efficiënt en bovendien bijzonder kosteneffectief. Het rapport is direct beschikbaar.

Twee vliegen in één klap

De Burnout Indicator van The Bridge is ontwikkeld voor professionele gebruikers. Wetenschappers en professionals uit het veld hebben samengewerkt om een betrouwbare, valide én relevante tool te ontwikkelen. De vragen die jij als hr-professional hebt, zijn uitgangspunt geweest bij de ontwikkeling. Met The Bridge Burnout Indicator sla je twee vliegen in één klap.

Het instrument dient als “Early Warning System” voor burnout verschijnselen. Medewerkers die het op hun werk moeilijk hebben komen al in een vroeg stadium op de radar van hr. Je weet niet alleen wie er het risico op een burn-out loopt, maar kunt ook de oorzaken herkennen. Daardoor kun je actie ondernemen om een burn-out (en de enorme kosten die hiermee gepaard gaan) te voorkomen.

Met dezelfde test krijg je ook inzicht in het werkgeluk van je medewerkersbestand. Zijn je medewerkers elke dag toegewijd en vol energie aan het werk? Hebben ze er plezier in en voelen ze trots deel uit te maken van de organisatie?

Of halen ze juist weinig geluk en tevredenheid uit hun werk? De Burnout Indicator van The Bridge verandert vragen in antwoorden.

Gemeten, en dan?

Geen enkele organisatie is perfect. De kans is groot dat wanneer het hele personeelsbestand deelneemt aan de Burnout Indicator, je dingen ontdekt die beter kunnen (of moeten). Als hr-medewerker analyseer je de uitkomsten. De kans is aanzienlijk dat je ontdekt dat enkele medewerkers het erg zwaar hebben. Met hen ga je als personeelsafdeling het individuele gesprek aan.

Voor het versterken van de verbondenheid moet je verder kijken dan de individuele medewerker. Iedereen heeft wensen, die soms strijdig zijn met elkaar. Aan P&O de nobele taak om daarin het beste evenwicht te vinden.

Zoek naar oorzaken voor een lager werkgeluk (of hogere kans op burn-out) die bij veel medewerkers naar voren komen en pak deze als eerste aan. Na corona, lockdowns en alle andere ellende van de afgelopen jaren is de kans groot dat je ontdekt dat ook bij jouw bedrijf de mate van betrokkenheid en verbondenheid is afgenomen.

Ga dus op zoek om de banden aan te halen. Dat doe je als hr professional natuurlijk niet in je eentje. Het hele management team moet meedoen; het goede voorbeeld geven. Ga niet, zoals sommige werkgevers, al het thuiswerk weer radicaal verbieden, maar zorg dat je managers en middenkader het goede voorbeeld geven. Alleen als de werkplek weer aantrekkelijk is, voelt je medewerker een hogere betrokkenheid.

Bestel The Burnout Indicator

Weten hoe het binnen jouw organisatie is gesteld met betrokkenheid en burn-out? Bestel The Bridge Burnout Indicator online. Afname kan per stuk, of in grote aantallen.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Wie ben ik? Wat kan ik? En wat wil ik?’ Omdat The Bridge Personality antwoord geeft op dit soort vragen, kunnen wij bij Aeres Agree sneller de juiste match maken.”

Silvie van Aanholt, senior consultant

Ervaring van Aeres Agree met The Bridge Personality