020 - 262 1630

Hoe neem je een online interview af? Wij geven je 8 tips.

maandag 13 maart 2023

Nu interviews met sollicitanten steeds vaker online worden afgenomen, is het waarschijnlijk nog belangrijker om goede interviewvragen te stellen. Het is belangrijk om tijdens een online interview een indruk te krijgen van de sollicitant, maar je ziet niet de belangrijke indrukken die tijdens een standaard interview wel zichtbaar zijn, zoals non-verbale communicatie. Wij geven je 8 tips, waarmee je met jouw online interview relevante informatie krijgt over de sollicitant.

Tip 1: Gebruik een online interview tool: The Bridge AI

Heb je veel kandidaten en weinig tijd? Gebruik dan een online interview tool. The Bridge AI is een online interview tool dat gebruik maakt van kunstmatige intelligentie. In het interview worden kandidaten uitgenodigd om 3 open vragen te beantwoorden. Dit gaat allemaal automatisch, de software doet het werk. De interview tool maakt gebruik van Natural Language Processing (NLP) waardoor het programma menselijke taal kan begrijpen. Met de antwoorden op de interviewvragen wordt door de software een kandidaatrapport opgemaakt. Hierin staat hoe hoog de kandidaat scoort op de Big Five persoonlijkheidskenmerken en de Six Drives. Met deze informatie kun je al dan niet bepalen om een kandidaat uit te nodigen voor een persoonlijk gesprek.

Het online interview rapport

In het online interview rapport staan de antwoorden op de 3 interviewvragen, scores op de Big Five (persoonlijkheid) en scores op de Six Drives (competenties).

Wil je toch liever zelf een online interview afnemen? Wij geven je 7 tips.

Wij geven je 7 tips, waarmee je met jouw online interview relevante informatie krijgt over de sollicitant.

1. Gebruik concrete en duidelijke taal als je een vraag stelt

Probeer jargon en Engelse termen die veel in bedrijven worden gebruikt te vermijden. Een voorbeeld is: ‘Zijn jouw KPI’s zichtbaar bij alle managementlagen en stakeholders?'. Kandidaten zullen deze vraag wellicht niet goed begrijpen. Omdat je niet bij de kandidaat in dezelfde kamer zit, zal de kandidaat wellicht niet vragen om verduidelijking van je vraag, waardoor het antwoord van de kandidaat waarschijnlijk niet relevant is.

2. Neem voor het interview een online assessment af

Het is lastig om tijdens het afnemen van een online interview een idee te krijgen van de persoonlijkheid of intelligentie van een kandidaat. Toch zijn dit de beste voorspellers van succes op de werkplek. Beter dan een online interview. Neem daarom voor het interview een online assessment af in de vorm van een persoonlijkheidstest en capaciteitentest. Je kunt de resultaten dan met de kandidaat bespreken tijdens het online interview.

3. Stel vragen die verband houden met de functie waar de kandidaat op solliciteert

Probeer vragen te stellen die belangrijk zijn om een goed beeld te schetsen van de geschiktheid voor de functie. Als je iets wilt weten over privé of hobby’s, hang hier dan geen oordeel aan. Leg goed uit waarom je een vraag stelt. Zo ben je duidelijk en voorkom je misverstanden. Omdat je op afstand met de kandidaat praat en je de non-verbale communicatie mist, kan een misverstand snel ontstaan.

4. Wees op tijd en voorkom technische problemen

Zet niet 5 minuten van tevoren jouw laptop aan, maar zet alles op tijd klaar. Bel als test nog even met een collega om te zien of jouw camera goed werkt. Belangrijker nog: hiermee controleer je meteen of de wifi wel snel genoeg is. Niets is frustrerender dan een signaal dat steeds wegvalt.

5. Luister meer dan je praat

Voorkom dat je zelf te veel aan het woord bent. Uiteraard vertel je iets over de functie en het bedrijf (zie ook volgende punt) en stel je gerichte vragen. Maar daarna is het de beurt aan de kandidaat. Hoe meer je hem/haar laat praten (en uitpraten) hoe beter jij een beeld kunt vormen van diens kwaliteiten (en communicatieve vaardigheden, als dat een belangrijke eis is).

6. Stel één vraag tegelijk

Een valkuil waar je in kan vallen bij ongemakkelijke stiltes: de cocktailvragen. Je stelt een vraag en ziet dat de sollicitant nadenkt. Wellicht heeft hij of zij je vraag niet goed begrepen. Daarom stel je nog een vraag. Maar op welke vraag geeft de kandidaat nu antwoord?

7. Stel open vragen

Open vragen leveren de meeste informatie op in een interview. Dus vragen die beginnen met: Hoe, Wat, Waar of Waardoor. Kandidaten kunnen deze vragen niet met alleen ja of nee beantwoorden.

Video: het Bridge Assessment Platform

Wil je in eigen beheer online assessments afnemen? Met een account op het Bridge Assessment Platform kun je zelfstandig testen inzetten. Je kunt kiezen uit afname via credits of je kunt kiezen voor een abonnement met onbeperkt gebruik.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“The Bridge Personality vormt een mooi eerste hulpmiddel om het gesprek met elkaar aan te gaan.”

Jessica Kuijper, beleidsmedewerker P&O

ROC Horizon College