020 - 262 1630

Medewerkers ontwikkelen met 360 graden feedback. Hoe doe je dat?

woensdag 05 juni 2024

Wat is 360-graden feedback?

Bij sommige medewerkers breekt het zweet uit bij de gedachte dat ze feedback krijgen. Ook bij hrm-professionals leidt het idee van een 360-graden feedback gesprek soms tot verhitte zenuwen. De term 360-graden heeft echter niets te maken met de temperatuur.

Hier gaat het om de 360-graden die een cirkel kent. Vroeger werden medewerkers alleen beoordeeld door hun leidinggevenden. In veel bedrijven is dat nog steeds het geval. De leidinggevende kan over het algemeen veel zinnige dingen over zijn of haar medewerker zeggen. Maar de manager ziet niet alles. Steeds meer bedrijven kiezen er daarom voor ook anderen feedback te laten geven op het functioneren van medewerkers.

Het idee achter 360-graden feedback is dat iedereen feedback geeft vanuit het eigen perspectief. De manager ziet andere dingen dan iemands directe collega, dus zal ook de feedback anders zijn.

Terwijl collega’s ook inzicht hebben in het interne functioneren, zien klanten vooral hoe goed de medewerker aan hun behoeftes tegemoet kan komen. Daarom zorgt 360-graden feedback dat de medewerker niet alleen van hogerhand feedback ontvangt, maar van iedereen die betrokken is bij zijn of haar werk. De feedback komt dus van alle kanten. Vandaar 360-graden.

Wanneer zet je 360-graden feedback in

Een beoordelingsgesprek en een functioneringsgesprek hebben elk hun eigen karakter. Bij het beoordelingsgesprek gaat het om éénrichtingsverkeer: de medewerker wordt beoordeeld en krijgt al dan niet opslag. Bij een functioneringsgesprek draait het om het ontwikkelen van iemands professionele skills.

Het 360-graden gesprek wordt van oudsher vooral gebruikt voor verdere ontwikkeling van de medewerker. Het houdt de medewerker een spiegel voor. Soms is dat confronterend. Het 360-graden feedback gesprek staat dus niet op zichzelf, maar moet gepaard gaan met goede begeleiding en goede follow-up.

Hoe zet je 360-graden feedback in

Bij een 360 graden feedback assessment draait het vooral om de getoonde competenties en het werkgedrag. Behaalde resultaten spelen een minder grote rol, aangezien deze ook het gevolg zijn van factoren waar de medewerker geen invloed op heeft.

Wilt jij 360-graden feedback gaan gebruiken? Dan is het belangrijk eerst te bepalen wat het doel ervan is. Wat wil je met de feedback bereiken? Wat zijn de belangrijke vaardigheden of competenties waarnaar gekeken moet worden? Wat is het gedrag dat in de functie van belang is?

Vervolgens onderzoek je wie feedback op de medewerker mogen geven. Kies minimaal 3, maximaal 10 personen en ga voor maximale diversiteit. Betrek collega’s, klanten, leveranciers, managers, ondergeschikten en alle anderen die regelmatig met de te testen medewerker te maken hebben. Uiteraard kies je geen mensen met wie conflicten of juist innige vriendschappen bestaan.

Wetenschappelijk gefundeerde 360-graden feedback

Nu je weet wie je feedback wilt geven, waarover de feedback moet gaan en wie de feedback moet geven, is het zaak alles in beweging te brengen. Het goed organiseren van een 360-graden gesprek is niet eenvoudig. Om de betrouwbaarheid en validiteit te borgen moet goed worden nagedacht over de vragen, de context en de praktische uitvoering. Met de 360-graden feedback tool van TestGroup kies je voor een online assessment dat je alle zorgen uit handen neemt.

De 360-graden feedback tool The Bridge 360 is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen verschillende wetenschappers, het R&D-team van TestGroup en een groot aantal hr-professionals. Dankzij deze samenwerking kunnen we garanderen dat The Bridge 360 antwoorden levert die betrouwbaar, onderbouwd én relevant zijn.

Makkelijk en voordelig

Ondanks de solide wetenschappelijke onderbouwing is het uitvoeren van een 360-graden feedback tool bij TestGroup verrassend voordelig. Je kunt een abonnement nemen, of het 360-graden instrument op individuele basis inzetten. Je kunt al 360-graden onderzoeken laten uitvoeren vanaf € 15 per deelnemer. Hoe meer tests u afneemt, hoe goedkoper elke individuele afname.

De lage prijs is niet het enige voordeel van deze online 360-graden feedback module. Ook het gemak scoort hoge ogen bij de hr-professionals die onze producten afnemen. Omdat de test geheel online wordt uitgevoerd, kunnen alle respondenten de vragen beantwoorden op een moment dat hen goed uitkomt. Je hoeft dus geen gezamenlijk moment te plannen of zelf reminders te versturen. Dat scheelt weer stress.

Ook de flexibiliteit van The Bridge 360 is ongeëvenaard. De test kan geheel worden aangepast aan de competenties die voor jouw organisatie erg belangrijk zijn. Het is zelfs mogelijk de 360-graden feedback module op het niveau van de individuele functie aan te passen.

Heldere inzichten

De online assessments van TestGroup staan bekend om hun heldere en inzichtelijke rapportages. The Bridge 360 houdt die reputatie in ere. Zodra de respondenten hun antwoorden hebben gegeven, stelt de slimme AI de rapportage samen.

Het 360 graden feedback rapport levert geen eindeloze woordenbrij, maar een overzichtelijke grafische weergave van de uitkomsten. Hierin wordt op elke dimensie een score gegeven van 1 tot 7. Deze score is uitgesplitst naar het “type” respondent. Daardoor zie je meteen waar het zelfbeeld van de medewerker afwijkt van hoe collega’s, klanten of managers hem zien. Ook is het mogelijk de persoonlijke feedback van respondenten mee te nemen. Kortom: een heldere rapportage, waar iedereen wat aan heeft.

Bestel hier 360 graden feedback voor je organisatie

  • Exclusief beschikbaar voor bedrijven en organisaties.
  • Tarieven starten vanaf € 125,- per deelnemer.
  • Vraag via de bestelpagina de 360 graden feedback aan voor je medewerkers.
  • Heb je een grote afname? Kies dan voor een voordelig assessment abonnement.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Sinds we naast kennis en vaardigheden ook op persoonlijkheid testen, namelijk met The Bridge Personality, zijn er aanzienlijk minder ‘ongelukkige huwelijken'.”

Marja Kramer, recruiter

Beoordeling van The Bridge Personality door GP Groot