020 - 262 1630

Een persoonlijkheidstest, komt dit jouw bedrijf ten goede?

zaterdag 18 september 2021

Met een uitgebreide persoonlijkheidstest kom je meer te weten over de competenties en persoonlijkheid van een medewerker of sollicitant. De uitdaging is dat elke nieuwe medewerker cruciaal is voor het opbouwen van een evenwichtig en efficiënt personeelsbestand. Echter het identificeren van de juiste kandidaat is geen gemakkelijk taak. Daarnaast rijst ook de vraag of jouw medewerkers wel op de juiste plek zitten en hun huidige competenties optimaal gebruiken? Kan iemand wellicht door ontwikkelen binnen de organisatie?

Van expertise tot soft skills, er zijn zoveel dingen om over na te denken. Een medewerker of kandidaat moet de functie goed vervullen, een goed teamlid zijn en een positieve aanvulling zijn op de bedrijfscultuur. Hoe weet je of een interne of externe kandidaat geschikt is voor de openstaande vacature? Een professionele persoonlijkheidstest kan hierbij hulp bieden.

Voordelen van persoonlijkheidstest

De persoonlijkheid van een volwassen persoon verandert niet zomaar. Je hebt als bedrijf of organisatie medewerkers nodig die zowel passen bij de functie als bij het bedrijf. Een persoonlijkheidstest bied bruikbare inzichten bij:

  • het kiezen van de juiste kandidaat voor een openstaande functie;
  • de ontwikkeling van de huidige medewerkers;
  • doorgroeimogelijkheden van toptalenten.

Uiteraard is een persoonlijkheidstest niet het enige waar je rekening mee moeten houden tijdens het aannemen van nieuw personeel of de doorgroei mogelijkheden van je huidige personeel. Gesprekken, opleiding, referenties en vaardigheden spelen ook een rol.

Een feit is wel dat veel bedrijven en organisaties die een persoonlijkheidstest gebruiken, een lager personeelsverloop zien en een hogere werknemers tevredenheid. 

Ben jij de geschikte kandidaat voor ons?

Persoonlijkheidstests bieden Human Resource Management een goede manier om te beoordelen of iemand zal gedijen in een bepaalde rol. Een voordeel van het afnemen een uitgebreide persoonlijkheidstest bij sollicitanten is dat je kan achterhalen of de persoon goed past bij het bedrijf en de openstaande functie.

Veel kandidaten hebben een geweldige interviewstijl, maar doen het misschien niet goed met de primaire taken. Andere kandidaten kunnen zichzelf misschien niet goed verkopen, maar kunnen een perfecte match zijn voor het team. Je krijgt inzicht in hoe de persoonlijkheidskenmerken van een kandidaat aansluiten bij de bedrijfscultuur en werkomgeving.

Benut het potentieel van medewerkers

Misschien heb je een medewerker met veel potentie. Je wilt ze daarom helpen meer betrokken te raken of op een hoger niveau te presteren. Een persoonlijkheidstest kan je helpen te begrijpen wat dat specifieke persoonlijkheidstype motiveert. Door hun unieke scala aan talenten en sterke punten volledig te begrijpen, kunnen managers die inzichten gebruiken om het talent effectiever te coachen en te ontwikkelen.

Wanneer de goede prestaties van werknemers worden erkend, kan je het behoud van werknemers verbeteren. Het opbouwen van een stabiel en productief personeelsbestand begint met plaatsen van medewerkers in de juiste functies en projecten. Dit komt ten goede van de tevredenheid van het personeel en de stabiliteit van het bedrijf.

Belang van promoties

Inspireer het personeel om hun best te doen door medewerkers actief te promoten. Omdat ze de bedrijfsprocessen kennen en relaties hebben opgebouwd, bieden interne promoties een geweldige manier om de bedrijfswaarden te versterken. Een persoonlijkheidstest kan helpen bij het identificeren van personen die uitblinken in hun functies.

Medewerkers die hoog scoren op empathie kunnen het bijvoorbeeld goed doen bij een klantenservice- of salesfunctie. Terwijl degenen die gedijen op cijfers en analyses kunnen worden ingezet op analytische rollen.

De beste persoonlijkheidstest

Vandaag de dag bestaan er veel verschillende soorten persoonlijkheidstesten die door wetenschappers zijn ontwikkeld. De testmethode die gebaseerd is op de Big Five is zeer populair. Evenals de vier kleuren persoonlijkheidstest groen geel rood blauw gevolgd door de Jung persoonlijkheidstest. De beste persoonlijkheidstest is dan ook een combinatie van deze drie, zoals The Bridge Personality.

Big 5 persoonlijkheidstest is een wetenschappelijk onderbouwd persoonlijkheidsmodel dat jouw kandidaat beoordeelt op de vijf belangrijke persoonlijkheidskenmerken. De Big Five persoonlijkheidstest is op gebaseerd op vijf kenmerken, namelijk Extraversie, Stabiliteit, Vriendelijkheid, Zorgvuldigheid en Openheid.

Bij een persoonlijkheidstest bestaan er geen ‘goede’ of ‘slechte’ antwoorden. Het gaat immers om de persoonlijkheid van de kandidaat of werknemer die getest wordt. De resultaten van een kwalitatieve test situeert zich namelijk ergens op een schaal. Iemand is bijvoorbeeld niet 100% introvert of extravert, maar leunt hierbij dichter aan een zijde van het spectrum.

Uitgebreide persoonlijkheidstest

Met een uitgebreide persoonlijkheidstest zoals The Bridge Personality krijg je inzicht in de persoonlijkheid en competenties van je werknemers en sollicitanten. Doordat wij middels algoritmes meten, of je kandidaat eerlijk is geweest tijdens het online invullen van de test, krijg je altijd een betrouwbaar en valide beeld van de persoon.

The Bridge Personality is de enige test ter wereld die gebaseerd is op de Big Five, de 16 Jung Types en de bekende vier kleuren persoonlijkheidstest. Na afloop van de test ontvang je een uitgebreide rapportage. Wil je een maatwerkrapport ontvangen? Ook dat is mogelijk, kies de competenties uit en wij verwerken deze in het rapport.

Wil je meer informatie ontvangen over onze online persoonlijkheidstest voor bedrijven en organisatie? Neem dan eens contact met ons op. We voorzien je graag van advies en leggen onze werkwijze uit.

Houd rekening met de voordelen van een persoonlijkheidstest bij het overwegen van jouw volgende wervingsbeslissing of bij het zoeken naar manier om het maximale uit je huidige personeelsbestand te halen. Als je weet hoe individuen reageren op taken, stressoren en werkomgeving, boek je als bedrijf een blijvend succes!

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Sinds we naast kennis en vaardigheden ook op persoonlijkheid testen, namelijk met The Bridge Personality, zijn er aanzienlijk minder ‘ongelukkige huwelijken'.”

Marja Kramer, recruiter

GP Groot