020 - 262 1630

Online assessment voor financials

vrijdag 07 april 2023

Er is geen ontkenning meer mogelijk: de banenmarkt kookt over. De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) spreken boekdelen. Aan het einde van het eerste kwartaal van 2022 telde Nederland 338.000 werklozen. Daar staan 451.000 vacatures tegenover. Voor elke 100 werklozen, staan er dus 133 vacatures open. Ter vergelijking, toen we een kwartaal eerder spraken over een tekort aan arbeidskrachten, kwam het aantal vacatures per 100 werklozen niet hoger uit dan 106.

Ook in de financiële sector is het tekort aan gekwalificeerd personeel pijnlijk voelbaar. Niet alleen nu, maar al langere tijd. Zo melde BNR al in februari 2021 dat in deze sector 12.000 vacatures niet ingevuld konden worden.

Eén van de redenen dat er zo een nijpend tekort aan financiële professionals bestaat, is dat de moderne financial veel meer is dan een rekenmeester en boekhouder.

Financials zijn specialist in alles

Aan de moderne financial worden hoge eisen gesteld. Enerzijds moet de financial enorme specialistische kennis met zich meebrengen, anderzijds moet de financial een enorm brede set competenties hebben: van data-analyse tot boekhouding en presentatie skills. Ze moeten kunnen rekenen, maar ook kennis hebben van complexe regelgeving op het gebied van toezicht, privacy en rapportage.

Hoge uitval onder financials

De schaarste komt niet enkel voort uit de hoge eisen. De uitval onder financials blijkt ook hoog te zijn. Vooral bij accountantskantoren zouden factoren als hoge werkdruk, ongewenst gedrag en escalerende werkdruk leiden tot een enorme uitval onder financials. Zeker jongere werknemers, die niet alleen werken, maar daarnaast ook aanvullende studies en opleidingen volgen, blijken massaal om te vallen.

Tekort aan financials kan fataal zijn

Voor bedrijven kan een tekort aan competente financiële professionals fataal zijn. De financial zit in alle haarvaten van de onderneming, van debiteurenbeheer tot kwartaalcijfers. De financial kan business plannen doorrekenen, financiering regelen en zorgen dat de accountant uiteindelijk een goedkeurende verklaring afgeeft. En, zeker nu van belang, de financial zorgt voor de afronding van steun- en subsidieregelingen.

Niet elke financial is een goede financial

Het kan in deze markt verleidelijk zijn om elke financial binnen te halen die zich aandient. Maar niet elke financial heeft de competenties die nodig zijn om te excelleren en je organisatie verder te helpen. De vraag is: hoe je kunt bepalen of een sollicitant de persoon is die je bedrijf nodig heeft? Als je zelf geen kennis en ervaring als financial hebt, is het onmogelijk in te schatten op welk niveau een sollicitant opereert. Het gevolg kan zijn dat je iemand aanneemt die precies de verkeerde dingen doet. Daardoor ben je nog slechter uit dan zonder financial.

Online assessment voor financials

Wat kan helpen, is een online assessment dat speciaal is ontwikkeld voor financieel personeel. Het online assessment voor finance van TestGroup combineert een persoonlijkheidstest met een capaciteitentest. Omdat de test is samengesteld door een team van wetenschappers én mensen uit het werkveld, wordt alleen gekeken naar competenties die in de praktijk van belang zijn. De input uit de praktijk is door de wetenschappers vertaald naar een valide en betrouwbare vragenlijst.

8 competenties voor financials

Het online assessment voor financials meet acht verschillende competenties, te weten:

  • Analytisch:  ziet de kandidaat verbanden, snapt hij of zij de wereld “achter de cijfers”?
  • Flexibiliteit:  is de kandidaat in staat om zich aan te passen aan (soms snel) veranderende omstandigheden?
  • Inlevingsvermogen:  was de financial vroeger een kille rekenmeester, tegenwoordig moet de financial mensen mee krijgen in zijn verhaal.
  • Coachen: om de rol van strategisch partner in te vullen, moet de moderne financial non-financials ondersteunen bij hun besluitvorming.
  • Communicatieve vaardigheden: cijfers laten alles zien. Maar een goed verhaal (storytelling) zegt veel meer.
  • Klantgericht: de financial moet zich kunnen afstemmen op de doelgroep.
  • Besluitvaardigheid: de financial speelt een belangrijke rol in de besluitvorming. Eindeloos twijfelen (paralysis by analysis) is ongewenst.
  • Plannen en organiseren: was de PDCA-cyclus vroeger voorspelbaar, tegenwoordig moet de finance professional met alles rekening houden.

Online assessment: gemakkelijk en efficiënt

Omdat het assessment voor financieel personeel online wordt afgenomen, kan de sollicitant op het door hem of haar gewenste tijdstip werken aan de vragenlijst. Dat kan al heel snel zijn, want de standaard vragenlijst staat al 30 minuten nadat de bestelling is afgerond open. Alleen wanneer je de assessment wilt uitbreiden kan er iets meer tijd nodig zijn.

Wanneer de kandidaat alle vragen heeft ingevuld, gaat het algoritme (AI) aan het werk om een gedetailleerde en gedegen rapportage op te stellen. Daarin zie je niet alleen hoe de kandidaat op de verschillende punten scoort, je ontdekt ook alles over zijn of haar persoonlijkheid. Vergelijk de gerapporteerde scores met je functieprofiel en je weet precies in hoeverre de kandidaat een match is.

Meerdere niveaus en talen

De online assessment voor financials is beschikbaar in ruim 20 talen (waaronder Duits, Frans en Engels) en kan zowel op mbo-, hbo- als wo-niveau worden uitgevoerd.

Tests en assessments kopen

Ben jij op zoek naar een eenvoudige manier om online assessments te kopen voor jouw kandidaten? Via onze bestelpagina voor online assessments kun jij gemakkelijk een test per kandidaat bestellen. Wil jij meer controle hebben over de tests en assessments die jij jouw kandidaten aanbiedt? Binnen één dag kunnen wij een eigen account voor jou opzetten op ons assessment systeem. Hiermee kun jij snel en efficiënt assessments afnemen om het sollicitatieproces te optimaliseren en de beste kandidaten te selecteren. 

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“The Bridge Personality vormt een mooi eerste hulpmiddel om het gesprek met elkaar aan te gaan.”

Jessica Kuijper, beleidsmedewerker P&O

ROC Horizon College