020 - 262 1630

Talent selecteren met een competentietest

maandag 27 september 2021

Talent selecteren met een competentietest is een goede manier om inzicht te krijgen in de persoonlijkheid en competenties van kandidaten en medewerkers. Een competentietest is de kern van goed talentmanagement. Je kunt de competentietest bijvoorbeeld inzetten tijdens de selectie van nieuwe kandidaten. Met behulp van competentiekaarten kun je de competenties die nodig zijn voor een bepaalde functie goed in kaart brengen. In dit artikel vertellen wij je hoe een competentietest kan helpen bij het selecteren van talent.

Een competentietest helpt bij de selectie van de juiste kandidaten

Als je bij de eerste selectieronde een goed inzicht wilt krijgen in de competenties van een kandidaat dan kan een competentietest uitkomst bieden. Met behulp van een competentietest krijg je niet alleen inzicht in de competenties, maar ook in de persoonlijkheid van een kandidaat. Je kunt de competentietest gebruiken om interne en externe kandidaten te toetsen. Gebruik de competentietest bijvoorbeeld tijdens de werving en selectie van nieuwe kandidaten. Je kunt de test ook gebruiken om interne kandidaten voor een hogere functie te toetsen.

Een competentietest laat zien waar de talenten van elke kandidaat liggen. Zo zie je in één oogopslag in welke situaties iemand zich van nature het meest zelfverzekerd voelt. Op basis van de uitslag van de competentietest kun je bepalen of een kandidaat geschikt is voor de functie die jij wilt vervullen.

The Bridge Personality competentietest

The Bridge Personality competentietest geeft een volledig beeld van de persoonlijkheid van de kandidaat die de test invult. De test bepaalt het Jung Type van de kandidaat, de kleurenvoorkeur en geeft scores op 8 algemene competenties. Hiernaast geeft de test ook scores op 34 competenties. De test is gebaseerd op zowel de Big Five, de 16 Jung Types en het 4-kleurenmodel. Door de volledigheid van het rapport krijg je snel inzicht in hoe iemand als persoon is. Je ziet ook in één oogopslag hoe het antwoordgedrag van de kandidaat eruit ziet. Klik hier om een voorbeeldrapport van The Bridge Personality competentietest te zien.

Gebruik competentiekaarten om een functieprofiel te maken

Om de juiste kandidaat voor een openstaande vacature te toetsen gebruik je The Bridge Personality competentiekaarten. Dit zijn 34 kaarten die de competenties van een kandidaat toetsen. De kaarten zijn gebaseerd op de Big Five en kunnen ingezet worden om zowel externe als interne kandidaten te toetsen.

De competentiekaarten zijn een efficiënt hulpmiddel voor het maken van een functieprofiel. Je ontvangt de competentiekaarten in creditcardformaat zodat je snel en eenvoudig een functieprofiel kunt samenstellen op kantoor. Selecteer de belangrijkste competenties voor een specifieke functie uit de competentiekaarten en gebruik The Bridge Personality om de competenties van een kandidaat te toetsen. Door de scores van de belangrijkste competenties te bekijken kun je een weloverwogen beslissing maken over vervolgstappen. The Bridge Personality competentiekaarten kunnen voor elke functie ingezet worden. Kies maximaal 10 competentiekaarten per functie uit zodat je snel een eerste selectie kunt maken.

Wil jij meer leren over het maken van een functieprofiel? Lees verder in onze assessment tips of neem contact met ons op.

Dit zeggen onze tevreden klanten over ons

“Voor ons bieden de uitkomsten van The Bridge Personality niet alleen inzichten bij het werven. Ze vormen ook een leidraad voor de lange termijn, zowel voor de leidinggevende als voor de ontwikkeling van de medewerker zelf”

Anne Huijgen

Young Group